Liderul rom Kiril Raşkov, care a dinamitat Bulgaria, rămâne în arest

Judecătoria oraşului Asenovgrad a decis vineri ca Kiril Raşkov (69 de ani), liderul rom care se află la originea tensiunilor interetnice care au cuprins Bulgaria în ultima săptămână, să rămână în arest preventiv, anunţă Agerpres.

Judecătorii şi-au motivat decizia prin faptul că, dacă ar fi eliberat, Raşkov ar putea să se ascundă de justiţie, inclusiv să fugă din ţară sau să săvârşească o nouă crimă. În timpul şedinţei judiciare, procurorul a dezvăluit că înainte de a fi reţinut de poliţie Raşkov a încercat să fugă în Serbia.

La rândul său, avocatul lui Raşkov a spus că liderul rom nu a avut intenţia să fugă de justiţie, ci a plecat spre Serbia de teamă că dacă rămâne în Bulgaria ar putea fi linşat de extremişti.

Raşkov este acuzat că a ameninţat cu moartea două persoane şi riscă să primească până la şase ani de închisoare.

Plângerea împotriva liderului rom a fost depusă la data de 23 septembrie, cu câteva ore înainte ca tânărul Anghel Petrov din satul Katuniţa, unde se află şi locuinţa lui Raşkov, să fie strivit de un microbuz plin de romi care se întorceau dintr-o vizită la acesta.

Tatăl victimei şi martorii bulgari susţin că Anghel nu a fost ucis din culpă, ci călcat cu intenţie de şoferul care a fugit de la faţa locului, dar a fost reţinut sâmbătă seară, la aproximativ 24 de ore după accident. Porivit rudelor, asasinatul ar fi fost înfăptuit la comanda lui Raşkov. În zilele de după incident, localnicii din sat au organizat acţiuni de protest, insistând ca Raşkov să fie obligat să părăsească satul. Sâmbătă, la Katuniţa au ajuns suporterii a două echipe de fotbal din Plovdiv, care au reuşit să incendieze patru din casele familiei Raşkov.

În timpul protestelor din sat, un alt tânăr a decedat, de această dată din cauza unui stop cardiac, iar cinci persoane au fost rănite. Situaţia la Katuniţa s-a liniştit duminică, dar acţiunile de protest s-au mutat în oraşele mari.

Persoanele ameninţate cu moartea de Rakov sunt rude cu tânărul decedat şi de aceea procurorii cred că cele două cazuri sunt legate. Raşkov a declarat la instanţă că nu i-a ameninţat pe autorii plângeri, ci dimpotrivă, aceştia l-au ameninţat pe el. Liderul rom a cerut de la instanţă să fie eliberat, motivând că este nevinovat şi că starea lui de sănătate este foarte fragilă. Judecătoria, care iniţial a anunţat că se va reuni în şedinţă vineri după-amiază, a schimbat ora şedinţei pentru a preveni adunarea protestatarilor.

Această decizie i-a luat prin surprindere pe locuitorii satului Katuniţa, care intenţionau să vină în faţa clădirii instanţei.

Numai câteva persoane au reuşit să vină totuşi în piaţa centrală din Asenovgrad. Acestea l-au întâmpinat pe Raşkov cu huiduieli şi strigând „Asasinul!”. Decizia judecătoriei din Asenovgrad poate fi atacată la Tribunalul oraşului Plovdiv în termen de trei zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.