Lockdown, cu repetiție, la englezi

Anglia intră din nou în izolare, după creșterea cazurilor de Sars Cov 2. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat luni seară, la TV, revenirea la ”lockdown” pe teritoriul Marii Britanii pentru a combate răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Această nouă măsură, la fel de strictă ca aceea pusă în aplicare în primăvară, prevede închiderea şcolilor începând de marţi şi ar urma să dureze până la jumătatea lunii februarie, a transmis premierul britanic.

Oamenii îşi vor părăsi locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, exerciţii fizice, motive medicale, în caz de abuzuri domestice şi deplasare la locul de muncă dacă nu pot lucra de la domiciliu.

Noul ”lockdown” va deveni legal miercuri, de la ”primele ore”, dar populaţia ar trebui să respecte noile reguli de acum, a adăugat Boris Johnson.

Marea Britanie înregistrase 58.784 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice, conform datelor publicate luni de Ministerul Sănătăţii de la Londra.

Ce se mai întâmplă și la italieni

Miniștrii italieni au decis să mențină restricții în acest weekend pentru a încetini infecțiile cu coronavirus, dar au acceptat să le relaxeze în timpul săptămânii.

Italienii au petrecut o mare parte a Crăciunului și a Anului Nou acasă. Oamenilor li s-a permis să iasă din case doar pentru muncă, sănătate și urgențe sau pentru scurte excursii.

Aceste reguli vor expira joi, iar miniștrii au convenit, într-o reuniune de luni seara, să se revină la vechiul sistem pe trei niveluri, care permite aplicarea unor măsuri diferite în regiuni.

Însă, toate barurile și restaurantele din Italia vor trebui să închidă în acest weekend, călătoriile dintre orașe fiind reduse la minim, scrie Reuters.

Guvernul a decis, de asemenea, să amâne redeschiderea de joi a liceelor ​​la jumătate din capacitate până luni. Unele regiuni, inclusiv nordul regiunii Veneto, au decis să amâne redeschiderea școlilor până pe 31 ianuarie.

Decretul guvernului a extins, de asemenea, până la 15 ianuarie, interdicția de circulație între cele 20 de regiuni ale Italiei, călătoria fiind permisă numai pentru muncă, sănătate sau situații de urgență.

Numărul cazurilor zilnice a scăzut de la un maxim de aproximativ 40.000 la mijlocul lunii noiembrie la mult sub 20.000, însă foarte mulți oameni au murit.

Italia, prima țară occidentală care a fost lovită de COVID-19, a raportat aproape 76.000 de decese din februarie, fiind pe locul cinci în lume.

Sâmbătă, Ministerul Sănătății a respins redeschiderea stațiunilor de schi până la 18 ianuarie.

Citește și

UE, între un nou val de restricții și circ populist

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. De ce nu baga prin Lockdown curentilor de aer care raspandesc virusi?! Credeti ca cetatenii nu se prind de aceste manipulari crase?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.