(VIDEO) Valea Oltului, valea plângerii

Pe DN 7, Valea Oltului, și pe DN 66, Defileul Jiului, din cauza precipitațiilor abundente s-au format viituri care au antrenat grohotiș blocând partea carosabilă în noaptea de luni spre marți.
În Vâlcea, un tren a deraiat în noaptea de luni spre marți din cauza copacilor căzuți pe calea ferată. Locomotiva și un vagon al unui tren au deraiat între localitățile Călimănești și Brezoi, fără a fi înregistrate victime.

CFR Călători a informat marți dimineață că astăzi, 5 ianuarie, traficul feroviar este întrerupt între Călimănești și Cozia pe ambele fire de circulație din cauza precipitaţiilor abundente căzute azi noapte și a aluviunilor care au afectat terasamentul căii ferate.

Astfel, pentru trenurile aflate în circulație, managerul infrastructurii feroviare – CFR SA asigură transbordarea călătorilor pe distanța Călimănești – Lotru și retur cu mijloace auto.

Luni noapte în jurul orei 03:30, din cauza aluviunilor cazute de pe versant rotile locomotivei și a primului vagon ale trenului Regio 2069 care circulă pe ruta Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Sibiu, au escaladat sina si au rulat pana la oprire in afara acesteia.

În tren se aflau 9 calatori.

Bilanțul IGSU

În ultimele 24 de ore, vântul și ploile însemnate cantitativ au produs efecte în 22 de localități din Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Prahova și Vâlcea. Pompierii au degajat copaci căzuți pe șosele și calea ferată, au evacuat apa din 10 case, 29 curți, precum și din 14 beciuri.

În județele care s-au aflat sub incidența avertizărilor imediate de vreme severă (Argeș, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea), au fost emise 5 mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT.

Totodată, circulația rutieră a fost temporar îngreunată din cauza copacilor doborâți de vânt și a apei acumulată pe carosabil pe 3 drumuri naționale (DN 1/PH, DN 66/HD și DN 67/MH), iar traficul feroviar este în continuare blocat din cauza copacilor căzuți pe linia de contact (secția de cale ferată 201 Vâlcea – Sibiu), unde locomotiva și un vagon al trenului de persoane R2069 au deraiat între localitățile Călimănești și Brezoi.

În acest moment, pompierii intervin pentru evacuarea apei din gospodării (județul Mehedinți), salvarea a 150 ovine surprinse de apă (județul Gorj) și pentru degajarea copacilor căzuți pe calea ferată (județul Vâlcea).

„Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora”, transmite IGSU.

În caz de vânt puternic, populația e sfătuită să rămână în spații închise și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Au trecut 31 ani de cand a cazut comunismul, comunism care a adus destule imbunatatiri tarii prin organizarea muncii cetatenilor! In acesti 31 ani, efectiv, nu s-a construit nici 1% in bine, totul a fost doar distrugere pas cu pas! In acesti 31 ani, daca se construia zilnic 5-10 km de sosele si 5-10 km de cale ferata, Romania era pe cai mari! Nu s-a vrut si nici nu se vrea!

  2. Aceste catastrofe sunt efectele defrișărilor masive din ultimii 30 de ani.
    Din păcate, este doar începutul.

  3. Nu are legatura cu taierile de copaci… barajele au fost facute acolo din acelasi motiv: cand ploua sunt inundatii serioase. Barajele sunt incepute/facute din anii ‘70; atunci au fost inundatii in Romania. Valea Sadului si Valea Lotrului sunt bazine hidrografice mari. E usor sa comentezi fara sa intelegi ca apa pe suprafete de sute de km patrati cazuta in termen scurt se va duce la vale..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.