Luigi Pirandello a purtat noroc tinerilor actori laureaţi ai Galei Hop de la Costineşti

« Doamnelor și domnilor, concurenții acestei ediții reprezintă livada mea de vișini !» a aclamat Miklós Bács, în aplauzele tuturor, ca semn de recunoștință pentru munca  şi pasiunea celor 27 de participanți la Gala HOP.

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP,  Premiul „ŞTEFAN IORDACHE”, a fost acordat actorului DAN PUGHINEANU pentru „Omul cu darul în mână”, după Omul cu floarea în gură de Luigi Pirandello.

Actorul Ştefan Iordache era prezent la editiile Galei Tânărului Actor. Artistul încuraja talentul tinerilor absolvenți ai facultăților de teatru. În memoria sa, la secţiunea Individual, distincţia pentru cel mai bun actor şi respectiv pentru cea mai bună actriţă s-a numit, începând cu ediţia 2009, Premiul „Ştefan Iordache” . Începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină MARELE PREMIU AL GALEI. Iniţiativa acestui premiu a fost susţinută de soţia sa, teatrologul Mihaela Tonitza Iordache. Premiul a fost înmânat de regizorul ROBERTO BACCI și de doamna RAMONA MANOLE, directoarea Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Primăriei sector 5, București.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual, a fost acordat actriţei ANDREEA TĂNASE pentru „Cine sunt Eu?”, după « Unul, niciunul și o sută de mii » de Luigi Pirandello.

Andreea Tănase, emoționată, a urcat pe scenă și a mărturisit că nu a câștigat niciodată nimic, așa încât acest premiu i se datorează și lui Felix Alexa care i-a fost profesor de regie și a trimis-o la clasa de actorie, acolo unde profesorul a considerat ca îi era locul.

Premiul a fost înmânat de regizorul FELIX ALEXA care a spus: «  Apreciez energia acestor copii. Dacă am îmbina entuziasmul lor cu experiență actorilor din altă generatie care, parțial, l-au pierdut… ar fi ideal. »

Tânărul ALEX MIHAI POPA  a fost câștigătorul premiului pentru cel mai bun actor, secţiunea individual pentru „Victoria furnicilor”, dramatizare după Luigi Pirandello.

«Mă bucur că am participat la Gala HOP și consider că a fost un an în care nivelul general al momentelor de pe scenă a fost unul foarte ridicat. Mulțumesc colegilor mei» a mărturisit Alex Mihai Popa.

Actriţa ANCA SIGARTĂU, cea care a înmânat premiul  pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, i-a invitat pe toți cei 27 de tineri artiști pe scenă aplicandu-le un duș rece.

«Eșecul și succesul vostru sunt acum în stare pură, însă asta nu justifică faptul că un actor nu se aude sau nu se vede pe scenă, deoarece afară mai sunt încă 4000 de tineri actori care așteaptă la ușa. Lupta cu un rol bine jucat pleacă de la cap, trece prin inimă și ajunge direct la spectator!» a spus Anca Sigartău

Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului SCHIST, după Omul cu floarea în gură de Luigi Pirandello, cu protagonistii RADU CATANĂ şi ADRIAN LOGHIN. Premiul este susţinut, începând cu ediţia a 16-a, de familia Todea. Premiul a fost înmânat de actorul FLORIN PIERSIC JR.

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” – Premiul special al juriului a fost acordat actorului ANDREI NEDELEA pentru rolul interpretat în spectacolul „Acum se improvizează”, după «Astă seară se improvizează « de Luigi Pirandello. Premiul a fost înmânat de actrița COSMINA OLARIU și  Marcela Nistor,  câștigătoarea de anul trecut.

A venit și rândul premiului  PUBLICULUI pentru cea mai bună actriţă care a revenit CEZAREI MUNTEANU. În ceea ce privește cea mai bună trupă de actori, premiul PUBLICULUI a mers către spectacolul Acum se improvizează!, după Luigi Pirandello, cu: RUSALINA BONĂ, CARLA MIHAI, CEZARA MUNTEANU, ANDREI NEDELEA și VLAD NICOLICI.

Cezara Munteanu

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” a fost acordat actorului TIBERIU ENACHE pentru „Atenţie, se filmează!”, după Caietele lui Stefano Gubbio, operator de Luigi Pirandello.

«Creștere frumoasă, copii !» le-a urat concurenților OANA STOICA, critic de teatru și membru în juriul programului „10 pentru FILM la TIFF” în timp ce a înmânat premiul lui Tiberiu Enache.

Începând cu ediţia a 17-a, regizorul şi producătorul de film TUDOR GIURGIU acordă unuia dintre concurenţîi Galei HOP şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”

PREMIUL pentru prestanţă şi rostire scenică a fost acordat actriței ANA-MARIA POP pentru „Fiecare cum vede”, după : Fiecare cum vede, Omul cu floarea în gură, Șase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello.

Premiul a fost oferit și înmânat de actriţa DORINA LAZĂR care a atras atenția directorilor de teatre, prezenți  în sala,  că ar trebui să fie remarcat și  tânărul Alex Macavei, care chiar dacă nu a fost premiat,  talentul său o duce cu gândul la Ernest Maftei  sau Valentin Uritescu.

Alex Macavei

«Este foarte important să îi susținem pe acești tineri în efortul pe care îl fac în fiecare an. Noi avem nevoie de ei și ei au nevoie ca Gala HOP să se desfășoare  în fiecare an. Este important să rămânem împreună, spațiul cultural este important, iar prieteniile care se leagă aici vor dura peste ani. Voi toți sunteți câștigători! » a fost cuvântul de încheiere al vicepreședintelui UNITER,  Aura Corbeanu.

Ultimul premiu al serii a constat  într-o invitaţie, făcută de actorul Mircea Diaconu, tuturor câştigătorilor  Galei, de a merge la Bruxelles, la festivalul  Eurocultura.

Juriul a fost format din FELIX ALEXA – regizor, ROBERTO BACCI – regizor, COSMINA OLARIU – actriță, câştigătoarea Marelui Premiu „Ştefan Iordache” 2017, FLORIN PIERSIC JR. – actor și ANCA SIGARTĂU – actriţă.

La finalul festivităţii de premiere toţi participanţii la Gala HOP -concurenţi, membrii  juriului şi publicul prezent în sală- au fost invitaţi afară, pentru a lansa către cer  baloane, pe care au desenat măști  în semn de omagiu adus lui Luigi Pirandello.

Foto Andrei Gîndac

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.