Lumea culturală a strălucit la Gala Premiilor Radio România Cultural

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat câştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon.

Moment deosebit de aşteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezenţa ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, a Preşedintelui Director General al Radio România, Ovidiu Miculescu, a multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, jurnalişti, dar şi a unui numeros public ce a umplut până la refuz sala Teatrului Odeon.

S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei, dar mai ales au fost ovaţionaţi câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu, care a obţinut Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu, care a primit Premiul Lux Mundi, şi compozitorul Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti-150 de ani, căruia i-a fost înmânat Premiul In memoriam Iosif Sava.

Actorul Mircea Albulescu primind Premiul de Excelenţă de la Adrian Titieni, rectorul UNATC

HD vor difuza înregistrarea, vineri 27 martie, de la ora 20.10.

Deosebit de apreciate au fost şi momentele muzicale cu Analia Selis, Răzvan Suma şi Mariano Castro. Gala a fost prezentată de Maria Balabaş şi Radu Croitoru.

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Poezie i-a revenit Mirunei Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească.

Premiul pentru Proză a fost decernat scriitoarei Nora Iuga pentru cartea Harald şi luna verde de la Editura Polirom.

Gigi Căciuleanu, distins cu Premiul Lux Mundi

Premiul pentru Film a mers către regizorul Alexander Nanau pentru filmul Toto şi surorile lui.

Premiul pentru Teatru a fost conferit lui Răzvan Mazilu pentru pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timişoara) şi West Side Story (producţie FNT).

Premiul la categoria Arte plastice a fost obţinut de artistul plastic Teodor Graur pentru expoziţia Nostalgia, curator: Raluca Voinea.

Premiul pentru Muzică l-a recompensat pe violonistul Gabriel Croitoru pentru Turneul Naţional Vioara lui George Enescu la sate.

Premiul pentru Educaţie a fost cucerit de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, reprezentat de directorul său, Virgil Niţulescu, pentru organizarea Atelierului de creativitate.

Sala Teatrului Odeon, arhiplină la decernarea Premiilor Radio România Cultural

Premiul pentru ŞtiinţăMircea Ignat, dr. în inginerie, a încununat activitatea desfăşurată şi în anul 2014 în iniţierea tinerilor olimpici în tainele cercetării ştiinţifice şi pentru calificarea acestora în competiţii internaţionale de prestigiu din domeniu.

La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri a fost laureat: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, reprezentat de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, fondator şi director al festivalului.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional drept cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi Festivalul de la Avignon. Timp de zece zile, la jumătatea lunii iunie, peste 2.500 de artişti din toate colţurile lumii vor prezenta 380 de evenimente în faţa a peste 600.000 de spectatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.