Lumea muzicii o plânge pe Aretha Franklin, regina muzicii soul

Se spune că nu ai trăit cu adevărat dacă nu ai ascultat măcar odată vocea Arethei Franklin. Nu-ţi poţi imagina viaţa fără Natural Woman sau I Say a Little Prayer sau Purdle Rain şi nici să-ţi imaginezi emanciparea femeii fără Respect, sau să visezi la dragoste fără Never Loved a Man (The Way I Love You). Aretha Franklin a fost vocea secolului XX, la egalitate cu Frank Sinatra, a fost una dintre cele mai mari interprete care au urcat pe scenă, iar cântecele ai au marcat istoria muzicii. Ea a ştiut să povestească viaţa ca nimeni altcineva. Soul, gospel, blues, dar şi pop, rock, jazz, pe toate le-a cântat magistral, impunând lumii vocalitatea stilului ei, pasiunea sa. Nu există interpret care să nu-i datoreze ceva, chiar atunci când pare stilistic sau tehnic foate diferit, pentru că Aretha Franklin a transformat vocea într-o artă minunată, complexă şi rafinată.

Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Mahalia Jackson, Dinah Washington, Bessie Smith, Nina Simone au deschis calea incredibilei sinteze pe care a realizat-o Aretha Franklin. O sinteză obţinută în ani de muncă dură şi neobosită, pentru că a ştiut încă de tânără că muzica era drumul ei şi voia neapărat să-l urmeze.

Mariah Carey a postat pe Twitter o invitaţie la rugăciune, în timp ce cântăreaţa rap Missy Elliott a definit-o pe Aretha Franklin drept o legendă vie, alături de Stevie Wonder, Tina Turner şi Patti LaBelle. La rândul ei Beyoncé, în timpul ultimului show din turneul întreprins împreună cu soţul ei, Jay-Z, la Detroit, a omagiat-o cu un “te iubesc”, mulţumindu-i pentru muzica ei “minunată”.

Regina muzicii soul a părăsit scena. De-a lungul carierei sale Aretha Franklin a colaborat cu cei mai mari muzicieni şi a inspirat generaţii de tineri artişti. Cu 33 de albume de studio la activ, a vândut peste 75 de milioane de exemplare, cu cele mai multe viniluri din toate timpurile. Figură a feminismului american, a devenit o icoană atemporală, cu o energie, cu o forţă vocală şi cu un talent inegalabile.

Magistrală şi iconică, ea rămâne diva sonorităţilor gospel al cărei angajament a marcat cultura americană.

Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Detroit, unde tatăl său era preot baptist. Surorile Franklin au urmat exemplul mamei lor, devenind cântăreţe de gospel. Dimensiunea muzicală a meseriei de predicator a influenţat viaţa şi cariera solistei. În familia Franklin veneau marile nume ale gospelului, dar şi ale muzicii soul, ca Sam Cooke şi Dinah Washington, care au contribuit la educaţia muzicală a tinerei Aretha.

A fost reperată de John H. Hammond, producător experimentat, care i-a descoperit şi pe Billie Holiday, Big Bill Broonzy, Pete Seeger, Bob Dylan sau Bruce Springsteen.

Convins că Aretha Franklin este un diamant brut, el i-a obţinut un contract cu Columbia Records în 1956. Acolo a înregistrat primul ei album solo, The Electrifying Aretha Franklin. Au urmat 10 discuri la aceeaşi casă, dar fără un succes răsunător. În 1964, Aretha declara revistei Ebony: “Ei ştiu, şi sunt conştienţi că ştiu şi eu, că nu m-au susţinut cu toată puterea, aşa cum au făcut-o pentru Barbra Streisand”.

În 1967, a părăsit casa Columbia Records pentru Atlantic Records, alături de Jerry Wexler. La această casă de discuri, care a fost şi cea a lui Ray Charles, a înregistrat piesele de rhythm and blues care au consacrat-o. S-a impus rapid în clasamente cu I Never Loved A Man (The Way That I Love You). Până în ianuarie 1969 a înregistrat  şase albume. Reluarea piesei Respect de Otis Redding a ajuns în fruntea hit-parades. Cu Baby I Love You şi A Natural Woman şi-a confirmat succesul la un public din ce în ce mai larg. Se născuse regina muzicii soul.

La începutul anilor 1970, cântăreaţa revine la sonorităţile cu care crescuse. În 1972 a lansat Amazing Grace, un album gospel care a făcut istorie.
A abordat şi cinema-ul cu o apariţie foarte apreciată în The Blues Brothers de John Landis (1980). În acelaşi an, a semnat un contract cu Arista Records. Au fost imprimate piese moderne, care au cunoscut un succes imediat, ca United Together. A început să colaboreze cu numeroşi artişti, ca George Benson, dar şi Annie Lennox de la Eurythmics în piesa Sisters Are Doin’ It For Themselves.  Mai târziu a reluat Jumpin’ Jack Flash al formaţiei Rolling Stones, în duet cu Keith Richards.

În 1987, Aretha Franklin a intrat în Rock’n’Roll Hall of Fame, sărbătorind 30 de ani de carieră. Era anul în care a obţinut pentru prima dată numărul 1 în clasamente, în colaborare cu George Michael, cu I Knew You Were Waiting (For Me). Colaborările devin din ce în ce mai prestigioase. Înregistrează Trough The Storm, cântă alături de James Brown, Elton John şi Whitney Houston.

După o pauză de 10 ani, revine pe scenă în 1998, cu A Rose is Still a Rose, primul său album original după 1989, în care dovedeşte o ancorare în contemporanitate fără a-şi uita primele iubiri muzicale, cu numeroase colaborări: Lauryn Hill de la Fugees, Puffy Combs sau Jermaine Dupri.

Ritmul lansărilor scade de-a lungul anilor 1990. Ea rămâne totuşi un simbol al muzicii soul americane şi apare în numeroase spectacole. A cântat imnul american la finala Super Bowl în 2006, a cîntat arii gospel acompaniată de o corală de 150 de persoane, a cântat la ceremonia de învestitură a preşedintelui Barack Obama.

Aretha Franklin a fost un model de reuşită pentru multe femei şi a rămas o icoană afro-americană.  Cea care a obţinut 18 Premii Grammy a fost prima femeie primită în Rock and Roll Hall of Fame. S-a angajat în lupta feministă, dar şi în cea pentru egalitate rasială. În 1968 a cântat la funeraliile lui Martin Luther King. A fost, de asemenea, una dintre primele femei de culoare care au apărut pe coperta prestigioasei reviste americane Time în iunie 1968.

Impactul cultural al muzicii sale este de netăgăduit. Ea a încarnat două mişcări politico-culturale ale timpului: drepturile civice şi lupta pentru eglitate între sexe. De-a lungul carierei a democratizat RnB fără a renunţa la propria identitate, demonstrând că muzica poate avea un impact cultural ce depăşeşte cu mult lumea muzicală.

Viaţa Arethei Franklin a fost învolburată, mai ales în relaţiile ei cu bărbaţii. La 16 ani avea deja doi copii. La 19 ani, se căsătorea cu Ted White împotriva voinţei tatălui ei. Căsătoria a fost marcată de drame şi de episoade de violenţă conjugală. Cuplul a divorţat în 1969. În 1978 s-a recăsătorit cu actorul Glynn Turman, dar s-au despărţit după patru ani.

A fost logodită o vreme cu Willie Wilkerson, dar a anulat căsătoria care ar fi trebuit să aibă loc în 2012. Producătorul ei, Jerry Wexler spunea că “are încredere în bărbaţi care nu o merită”.

Până în anii 1970 a avut probleme cu alcoolul în care se refugia pentru a uita căsătoriile ei dezastruoase. A pus capăt acestei dependenţe, dar a luptat în continuare împotriva obezităţii.

La descoperirea bolii sale, diva a anulat numeroase concerte şi şi-a limitat apariţiile publice. Şi-a continuat totuşi activitatea artistică, lansând albumul Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics în 2014. În el reia cântece soul de succes, ca Rolling in the Deep al lui Adele. Ultimul cadou pentru fanii săi a fost, în 2017, A Brand New Me: Aretha Franklin With The Royal Philharmonic Orchestra.

Cântecele sale au marcat diferite epoci, depăşind genurile, având mereu un stil personal şi o pasiune de neegalat. Ultima apariţie într-un concert a fost în noiembrie 2017 la Gala Elton John Aids Foundation.

Icoană recunoscută a culturii afro-americane, cu o personalitate puternică şi un caracter nu întotdeauna uşor de suportat, dar mai ales artistă cu o voce sublimă, rămâne “Vocea” secolul al XX-lea.

Inflexiunile pe care le conferea cuvintelor, rotunjimea şi acutele care apăreau în interiorul melodiei, chair dacă aceasta era veche şi demodată, totul a dus la un stil fără egal. În fiecare notă a ei, asucultătorul descoperea inima, în fiecare cântec, viaţa ei.

Ca şi Sinatra, Aretha Franklin a fost “Vocea”. Nu o voce oarecare, ci vocea care a ştiut să cânte durerile, bucuriile, iubirile, greutăţile aşa cum fiecare dintre noi am dori să le cântăm. O voce care a cântat sufletul omenesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Multumim, Aretha Franklin ! Dumnezeu sa te odihneasca in pace. Inainte de 1990, cand erai o „rara avis” pentru publicul din Romania, ma mandream ca stiu cine esti, cum te cheama si cat de minunat canti…?! La fel si cu alte legende ale muzicii americane si nu numai. Multumesc, Magdalena Popa Buluc, pentru rememberul facut acestei extraordinare femei afro-americane care a cantat atat de fermecator oamenilor din lumnea intreaga despre lacrimi si iubire, suferinta si fericire in dragoste, iubire si neimplinire si de cat de frumoasa este viata in toate formele sale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.