Luminile artei

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, la care s-au înscris cca 130 de muzee din România – în creştere faţă de ediţiile anterioare. În acest an, Noaptea Muzeelor se va desfăşura sâmbătă, 19 mai. Din 2011, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România coordonează organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în 2008 de către “Muzeul Naţional de Artă al României”. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, şi un circuit-pilot în Cluj. În Bucureşti vizitatorii pot alege să-şi petreacă noaptea de 19 spre 20 mai parcurgând atât muzee care şi-au făcut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi muzee sau organizaţii culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre muzeele care se afla la prima participare amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnica-Minovici”, care vă invită să vedeţi o selectă colecţie de artă veche, “Muzeul Naţional al Pompierilor”, Universitatea “Spiru Haret”, “Şcoala Centrală”, care a pregătit “Nopţi albe la Pensionatul Domnesc de Fete”, cu o expoziţie de vânzare de pălării originale de la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi Biblioteca Naţională a României cu “World Press Photo Romania”, în colaborare cu Fundaţia Culturală EIDOS. Muzeele îşi aşteaptă vizitatorii să le descopere expoziţiile şi să participe la activităţile speciale.

Publicul poate opta să meargă din muzeu în muzeu cu bicicleta “I’Velo”, cu un MINI-taxi “Noaptea Muzeelor” sau cu autobuzul RATB “Noaptea Muzeelor”. Mai mult decât atât, vizitatorii sunt invitaţi să completeze taloanele de concurs şi să dea check-in pentru a câştiga premiile puse în joc (trei biciclete MINI Folding Bike şi cinci telefoane Samsung Galaxy Note).

Noaptea Muzeelor din acest an la “Muzeul Naţional de Artă al României” stă sub semnul detaliului semnificativ. Invităm publicul să descopere – atât în galeriile, cât şi în curtea muzeului – că arta constă (şi) în detalii!

Lucrări-vedetă din Galeria de Artă Europeană şi Galeria de Artă Românească Modernă se dezvăluie privitorilor prin intermediul unor detalii care aşteaptă să fie observate, interogate, reinterpretate. Echipa muzeului a selectat douăzeci de lucrări-vedetă şi tot atâtea detalii care pot fi explorate prin intermediul traseelor concepute atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Din program mai fac parte micro-recitaluri de muzică clasică în galerii, concert de jazz cu Luiza Zan în curtea muzeului, ateliere de creaţie, concursuri şi o expoziţie specială pe gardul exterior al MNAR cu lucrări ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Arte care au reinterpretat în manieră proprie detalii din lucrările-vedetă.

În Galeria de Artă Europeană, de la ora 18.00, un traseu pentru copii de 6-8 ani, care-i pot însoţi pe şoriceii Simon şi Maxim în periplul lor, din detaliu în detaliu, printre lucrările-vedetă. În Galeria de Artă Românească Modernă, publicul peste 18 ani este invitat să arunce o privire galantă printre lucrări şi să urmărescă evoluţia modei în detaliile tablourilor selectate. În dreptul lucrărilor sunt plasate instalaţii sonore.

În curtea muzeului, publicul poate participa la un atelier de origami. Cafeneaua vieneză, care se deschide la ora 18 şi ţine până la 5 dimineaţa, redă atmosfera boemă a capitalei austriece de la sfârşit de secol XIX.

La miezul nopţii, fiţi alături de Luiza Zan într-un extraordinar concert de jazz. Cu siguranţă străzile Bucureştiului vor fi invadate, ca şi în alţi ani, de tineri veniţi să se bucure de artă.

În Piaţa Victoriei se conturează Triunghiul Muzeelor

O noapte alături de artă

Asociaţia Spaţiul Urban Bucureşti (ASUB) a semnat un parteneriat cu “Muzeul Naţional al Ţăranului Român”, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa‟, Institutul de Geologie al României (pentru “Muzeul Naţional de Geologie”) ce îşi propune să realizeze şi să promoveze un spaţiu public de referinţă în Bucureşti, ce va purta denumirea “Triunghiul Muzeelor de la Şosea”.

Construcţia strategică a acestui spaţiu vizează în fapt conectarea naturală a celor trei instituţii muzeale într-un spaţiu public emblematic, prin facilitarea accesului pietonal. Viziunea proiectului este aceea de a realiza un spaţiu cu o imagine şi o identitate unitare, la scara oraşului, ce se va constitui într-un pol social şi cultural. Pentru o mai bună accesibilitate în zonă, se doreşte reconfigurarea Pieţei Victoriei, în favoarea pietonului.

“Nu inventăm roata. Revenim, doar, la normalitate. Prin parteneriatul dintre cele trei muzee «de la Şosea» sunt continuate, în fapt, relaţiile stabilite între instituţiile noastre încă de pe vremea celor trei directori fondatori: Grigore Antipa, Ludovic Mrazec şi Alexandru Tzigara – Samurcaş. «Triunghiul muzeelor de la Şosea» este doar numele unui concept adaptat la nivelul cerinţelor unui public de la începutul secolului 21, pentru ceea ce înaintaşii noştri au avut în vedere acum mai bine de 100 de ani”, afirmă Virgil Ştefan Niţulescu, Director General al “Muzeului Naţional al Ţăranului Român”.

„Ne propunem ca cele 3 muzee să-şi gândească împreună cu oraşul spaţiul public punând în valoare un patrimoniu cultural şi ştiinţific unic în România. «Triunghiul Muzeelor» poate deveni un nou brand pentru Bucureşti aşa cum Berlinul are «Insula Muzeelor» sau Viena «MQ»”, declară arh. Teodor Frolu.

Odată cu deschiderea expoziţiei comune în cele 3 muzee – “Dobrogea. Între pământ şi mare, amprenta timpului şi omului”, ce beneficiază de susţinerea Ambasadei Franţei în România şi a Institutului Francez din România – se realizează un pas determinant în a oferi Bucureştiului un exemplu de funcţionalitate organică a conceptului de “Triunghi al muzeelor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.