Lunetistul

Știam că e acolo. Dintotdeauna am știut. Poate că era venit dintr-un univers paralel, poate că era sosit dintr-o altă lume stelară. La început mi-a fost frică de el. Era un tip înalt, bine făcut, înarmat până-n dinți. În 1812, în ziua în care Napoleon l-a lăsat la vatră pe bunicul meu, după 12 ani de războaie, lunetistul s-a făcut nevăzut. M-am urcat în bradul de peste drum, acolo unde-și făcuse cuibul și nu l-am mai găsit. O vreme am uitat de el dar în 11 iulie 1916, în timpul bătăliei de la Verdun, lunetistul era din nou cocoțat în brad. Mi-a făcut cu ochiul. Avea umărul bandajat semn că fusese rănit. ca de obicei, n-a scos nici o vorbă, mi-a întins un baton de ciocolată, mi-a strâns mâna, bărbătește. În 1942, când nemții o luat-o nasol pe coajă la Stalingrad, lunetistul era tot în brad, așteptând cu răbdare. În 1956 era acolo în timp ce la Budapesta erau rușii. Era acolo și când francezii au fost bătuți măr în Vietnam de vietnamezi și când rușii au luat o scatolceală urâtă în Afganistan. În 1989 l-am zărit printre conurile de brad. Zâmbea enigmatic. Ne-am salutat frenetic în anul 2040 când Polonia a atacat Turcia iar Rusia a fost făcută șvaițer de o mulțime de revoluții locale. În anul 2157, lunetistul m-a inițiat pentru prima oară în arta lui și mi-a dăruit o pușcă cu lunetă de mai mare dragul.

Acum, deși nu ne vorbim, parcă încep să-i înțeleg gândurile. La început era cam brambureală în mintea mea în ceea ce-l privea. Ideea este să tragem din unghiuri diferite pentru succesul operațiunii. Dar vezi, misiunea noastră nu este să-l ucidem pe Kennedy printr-un tunel temporal nici pe Fidel Castro, nici pe Vladimir Putin, nici pe Zalmoxe, nici pe Eminem, nici pe Soros, nici pe Elvis, nici pe președintele Partidului Socialist Marțian, nici pe președintele Partidului Neoliberal Venusian.
Tu ești ținta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. E o proză scurtă bine scrisă. Și de-abia ați demisionat din Uniunea Scriitorilor! Oare de ce nu are efect la colegul dumneavoastră, dl. Vieru? Apropo: niciodată nu am știut dacă accentul e pe i sau dacă ie se pronunță ca diftong.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.