Lupta cu inflația, o luptă mascată cu cei care muncesc

După o creștere considerabilă în perioada pandemiei, rata economisirii în Statele Unite este în continuă scădere. Puterea de cumpărare este redusă de inflație, iar economiile aproape că s-au terminat. Acest fenomen este indicat de datoriile consumatorilor pe cardurile de credit, care au ajuns la un nivel record, de aproape o mie de miliarde de dolari.

”În ciuda percepției că economia americană este solidă, cu ofertă pe piața muncii și cu salarii nominale în creștere. Realitatea este că guvernul SUA cheltuiește mult peste venituri, iar politicile inflaționiste lovesc în clasa de mijloc și în cei mai săraci. Poate că rata șomajului este redusă în America, însă rata angajărilor nu arată bine deloc. Este greu de crezut că populația va încheia acest an cu același nivel al creșterii consumului, iar dificultățile cele mari vor apărea în 2023, când plasa de siguranță a familiilor ce au economisit în 2020 va fi dispărut complet. Situația este aceeași în Europa și în Japonia. Ultimele informații arată că rata economisirii în zona euro și în Japonia a scăzut și a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei”, scrie economistul spaniol Daniel Lacalle.

”Cheia este inflația. Dacă prețurile continuă să rămână sus în trimestrul al treilea, va fi foarte greu de crezut că oamenii își vor mai investi economiile la fel ca în prima parte a anului. Cetățenii din țările dezvoltate nu sunt obișnuiți cu inflația și ar putea accepta ideea guvernelor cum că prețuirile vor scădea în următoarele luni. Însă asta poate fi o idee greșită. Prețul alimentelor este la un maxim istoric, iar prețul petrolului și gazelor vor rămâne foarte sus, din cauza riscurilor geopolitice, iar deficitele bugetare vor duce la scăderea rezervelor monetare. Dacă inflația persistă, atunci salariile reale și economiile tot mai mici ale familiilor vor duce la un consum tot mai mic și la un risc de recesiune tot mai mare”, mai avertizează economistul.

„Inflația este o scuză pentru guvernele de dreapta pentru a încerca să reducă salariile, spunând că inflația este cauzată de majorarea salariilor. Actualul șef al Federal Reserve, Jerome Powell, a prezentat politica administrației Biden: «Reduceți salariile pentru a reduce inflația fără să încetinim creșterea economică și fără să avem recesiune și șomaj». Cu alte cuvinte, dacă oamenii vor un loc de muncă – iar companiile de asigurări își doresc că toți oamenii să fie salariați -, atunci vor trebui să accepte salarii mai mici”, scrie economistul Michael Hudson.

”Însă nu aceasta este sursa inflației de astăzi.  Inflația actuală din întreaga lume, nu doar din Statele Unite, este cauzată de monopoluri, care au dus la creșterea prețurilor în special la energie și la alimente. SUA și NATO încearcă să arunce vina pe Putin și pe Rusia, care nu ar mai exporta petrol și gaze în Europa, din cauza sancțiunilor. Însă fluxul de gaze nu s-a oprit încă. Pe de altă parte, companiile energetice americane estimează că va urma o problemă de aprovizionare, acesta fiind motivul pentru care ar crește acum prețurile.

La fel este și în agricultură, unde fermierii câștigă tot mai puțin, însă monopolurile intermediarilor câștigă uriaș, cumpărând producția ieftin și vânzând-o la prețuri ridicate pe piață. Este un profit de monopol.

Și chiriile cresc. În SUA, este rezultatul reducerii numărului de proprietari, un fenomen care a început odată cu evacuarea în masă a celor care aveau credite ipotecare și au fost loviți de criza din 2008. O altă cauză este intrarea pe piață a investitorilor privați precum Blackstone, care au cumpărat aceste proprietăți și le-au închiriat. În ultimul deceniu, cei din clasa de mijloc și-au construit tot mai puține case, în ciuda scăderii ratei dobânzilor. Excepția sunt proprietățile de lux.

Inflația va fi mult mai dură pentru țările din Sudul Global, în special pentru că aceste tari au deficit de cont curent. Aceste țări au fost influențate în ultimii 70 de ani de către Banca Mondială astfel încât să nu-și producă alimentele de care aveau nevoie, ci să aibă doar culturi tropicale care să nu concureze cu agricultura americană. Aceste țări se vor confrunta cu un deficit tot mai mare de alimente, care se va adăuga deficitului de energie.

Aceleași țări trebuie să plătească și datorii, iar aceste datorii sunt în dolari. Dolarul american crește, în special pentru că Federal Reserve a început să majoreze dobânzile. Asta a dus deja la o scădere a euro, care a ajuns aproape la paritate cu dolarul. Yenul japonez a scăzut și el, la fel ca monedele majorității țărilor din Sudul Global. Deprecierea monedelor naționale va face ca datoriile statelor să fie mai greu de plătit.

Guvernele acestor state vor fi nevoite să facă o alegere, iar asta este ceea ce și-au dorit de fapt strategii americani. Aceste țări vor avea de ales între reducerea importurilor de alimente și energie și plata datoriilor. Oare ce vor face sau, mai bine zis, oare ce vor face oligarhiile care sunt clientele Statelor Unite?

Fosta șefă a Federal Reserve, care acum este secretarul Trezoreriei SUA, are un răspuns. Ea a spus că la următoarea reuniune a FMI se va decide crearea unor noi drepturi speciale de tragere (DST), pentru a ajuta țările să nu intre în incapacitate de plată. Însă prețul acestei politici este foarte mare: aceste state trebuie să accepte programele de austeritate ale FMI, devenind „mai competitive”, reducând salariile și standardul de viață. (De fapt, acesta este răspunsul neoliberalilor la orice problema economică). DST vor primi doar țările care vor vinde și mai mult din resursele lor naturale și din infrastructura publică investitorilor din SUA și altora. Privatizarea va duce la o creștere abruptă a prețurilor la serviciile de bază, care înainte erau publice. Asta va duce la creșterea și mai urâtă a inflației și la strângerea curelei.

În concluzie, așa-zisa luptă împotriva inflației este un eufemism pentru lupta împotriva celor care muncesc, împotriva sindicatelor, a reformelor agrare și a politicii democrate.

Războiul din Ucraina este folosit pentru a avea acest efect inflaționist. Beneficiarii sunt monopolurile, băncile și lanțurile de distribuție. Cei care plătesc sunt simplii contribuabili.

Inflația este considerată marele vinovat și când vine vorba de deficitele bugetare. ”Tratamentul” este reducerea cheltuielilor sociale. Această teorie spune că inflația este un fenomen pur monetar, nu unul prin care „cei 1%” beneficiază de pe urma rentelor și monopolurilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

11 Comentarii

  1. Administratia Strigoilor lui Zombie Joe TaliBiden arata Boborului vinovatul pentru Suferintele Seculare:
    KRIMINALUL PUTIN !
    Rugam insistent Iobagii din Perimetrul Mioritic sa nu-si mai Piarda Timpul cu Reklamatii si Sesizari impotriva Regimului Fanariot Iohannis – Klaus Iohannis – adresate Mamicii Skamatorului Zelenskyy, tovarasa Victoria Nuland.
    Toate Reklamatiile impotriva Tiranului Tradator Iohannis trebuie sa aiba Destinatar Odioasa Carmen din HermannStadt.
    Numai asa putem sa Alungam cu Furcile Cozile de Topor in Solda Khazarilor care Jefuiesc Romania de peste 30 de Ani.
    SLAVA AMERIKA !

  2. Un articol confuz:undeva :reducerea salariilor”altundeva ” reducerea cheltuielilor sociale”si un titlu mucitoresc,ca de 1Mai:”Lupta cu inflația, o luptă mascată cu cei care muncesc” pai ori aia care muncesc,vor munci si de maine, aia care traiesc din pomeni (cheltuieli sociale) vor deveni mai nervosi
    Noi nu mai intelegem nimic

  3. De ceva timp, destul, tot scriu ca exprimarea in exces „razboi ucraina” e doar un fum pentru a acoperi torpilele numite saracie si decimare globala.

  4. Epoca de Aur Capitalista are si dezavantajele ei. Cine nu apreciaza Democratia rromanistaneza, poate sa se duca invartindu-se in raiul putinist din Rusia. Putin ii va asigura tot ce-i lipseste aici.

  5. @ Ilemuto, „dragostea mea” am sa iti dezvalui un secret – Epoca de aur a capitalismului a trecut de mult. Acum, in epoca postindustrializare cautam alte standarde. De fapt nu le cautam noi, ci cei care in „epoca de aur” au acumulat averi imense si mai vor, caci LACOMIA este ceea ce a caracterizat si inca caracterizeaza capitalismul.
    In epoca postindustriala si din cauza aparitiei mediilor sociale digitalizate prin Internet, omenirea a inceput sa cracneasca impotriva diferentelor dintre clasele sociale, sa isi critice tot mai dur conducatorii/
    Populatiile au devenit mai cartitoare si brusc pe mai marii lumi ii deranjeaza democratia.
    De aici si dictonul lui Stalin aplicat ad literam de „capitalism” – nu conteaza cine voteaza, ci cine numara.
    Drepturile omului ata de clamate de „capitalism” au inceput sa devina un LUX, care ii deranjeaza pe „alesii 1%’.

    Oricum, se pare ca in buna traditie capitalista a crizelor din anii 1929, 1930 se cere ca aceste crize sa fie rezolvate tot pe spatele celor multi.

    Nici piata libera nu se mai doreste a fi asa de libera daca pe ea patrund puternic state ca China, India, Rusia, sau unele state din UE…
    Deci uita epoca de aur,
    Vad ca iesirea din criza se va face si pe spatele tarilor care au resurse si vor fi obligate sa le instraineze ca asa zic cei „1%”…Nemaiavand colonii, tarile care sunt sub tutela marilor puteri vor fi obligate sa isi vanda resursele catre oligarhii acestor tari.
    Romania a experimentat deja asta prin implementarea Acordului PSAL2 prin care a fost obligata sa isi privatizeze toate bancile si industria strategica…..jaf la drumul mare in numele aderarii…

    Rusia este foarte rea ca nu a vrut sa vanda Gazprom si resursele de nichel si litiu.

    Nu vreau sa plec din tara mea, ca ea este a mea tot atat de mult cat este si a ta…
    Asta nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord cu golaneala celor „1%”….

  6. Nu toate statele vor vinde tot ce mai au,ci numai noi prostii satului.Firmele mici,sanatatea,absolut tot,locuintele, terenurile,vor fi acaparate de fondurile mutuale de investitii,adica de oligarhii lumii.Vad ca postacii ,ciugulesc bine de pe urma postarilor sau de pe urma privilegiilor primite{functii,ei sau copii lor,bani etc],ori asta nu se prea potriveste cu democratia,.Probabil, asta inteleg ei prin democratie,daca mie imi este bine,trebuie sa zici si tu ca mine,ca altfel esti putinist.Noi astia prosti, chiar apreciem acest capitalism salbatic,desantat, de cumetrie,care se apropie ca model[cu multe tentacule]de mafia siciliana,mafia gulerelor albe.

  7. Ileana, Ieana! Mai Ileana, mai, chiar nu vezi ca totul e planificat saracie, inflatie, preturi, razboi, plandemie … etc? „Nu vei avea nimic si vei fi fericita”, asta ca sa citez un clasic in viata. Nu mai e de mult democratie, e demonocratie. Chiar nu iti ridca niste semne de intrebare cum ai fost inchisa in casa, ilegal, anticonstitutional, fara o lege valabiala? Hg-urile nu sunt legi si oricum au fost anulate in instanta. Unde e democratia?

  8. Lumea arde, dar creierele netede îşi dau în cap unul altuia pe motive fotbalistice, istorice, politice, nu contează, emoţional-negative să fie.
    Admit, e un succes remarcabil al echipelor de propagandă-manipulare.
    Să vedem cât o ţine.

  9. Inflatia inseamna confiscarea averilor. Cine e de vina? Bancile centrale private. Inainte sa apara tilharii astia nu era inflatie deci inainte de infiintarea bancilor care decid de sus. E clar ca inflatia este inevitabila. Problema in final este ca elita conducatoare globala primeste resursele fara sa transpire. Din pacate ei cred ca oamenii sint calculatoare programate. Daca se prabuseste dolarul va fi blessing in disguise pentru ca dolarul e instituit prin forta si cinism. Si euro e copia europeana a tilharilor globali care formeaza elita globala conducatoare.

  10. Black Rock, Vanguard, dar si mafiile italiene a caror interoperabilitatea nu este niciodata mentionata. Acolo si in evropa. Vremuri interesante.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.