Lupta cu țânțarii și șobolanii din Capitală

După ce bucureștenii au trecut peste două veri caniculare, iar insectele și șobolanii i-au bântuit oriunde ar fi mers, Primăria Capitalei a semnat în sfârșit un nou contract pentru serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Din 17 octombrie 2017, Bucureștiul va avea un plan unitar de igienizare privind combaterea țânțarilor și a rozătoarelor. Societatea Coral Impex SRL este câștigătoarea licitației declanșate în aprilie 2017, iar contractul este valabil 16 luni. În ciuda graficelor de dezinsecție transmise de Primăria Capitalei, trei persoane au murit de meningită/meningoencefalite cu virus West Nile.

Povestea contractului de deratizare, dezinsecție și dezinfecție a început pe data de 29 februarie 2016, când primar general interimar era liberalul Răzvan Sava. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind Programul unitar de igienizare, care permitea organizarea unei licitații publice. În primă fază, au fost depuse două oferte la licitație. Prima, din partea asocierii de firme 3D România, Romprest Service și Allchim Co. Cealaltă ofertă a fost a firmei Coral Impex SRL din Ploiești. Simțind că opțiunea primăriei se îndreaptă spre prima ofertă, 3D fiind firma care a prestat serviciul pentru Capitală mulți ani, Coral Impex a contestat caietul de sarcini. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a dat dreptate firmei Coral. Într-un final, contractul a fost câștigat de firma Coral Impex, însă Primăria Capitalei nu a vrut să-l semneze. Un an mai târziu, pe 22 februarie 2017, PMB a decis anularea licitației. Complet ilegal, așa cum rezultă din decizia instanței. Firma ploieșteană a contestat și decizia de anulare a licitației la CNSC. Au existat chiar presiuni asupra consilierilor generali pe această temă, fiecare ales local primind spre informare nemulțumirile firmei Coral Impex SRL. Pe 3 aprilie 2017, CNSC a emis o nouă decizie, în care se menționează că Primăria Capitalei a anulat abuziv licitația. Ulterior, licitația a fost tranșată la Curtea de Apel București, care a obligat primăria condusă de Gabriela Firea să semneze contractul.

Abuzuri și ilegalități

În decizia CNSC se spune că „activitatea desfășurată de autoritatea contractantă a înregistrat abateri de la cadrul legal, motiv pentru care se impune anularea raportului procedurii ce conține decizia de anulare a procedurii, comisia de evaluare urmând a continua procedura de atribuire“. Potrivit CNSC, Primăria Capitalei a anulat ilegal licitația, motiv pentru care trebuie să atribuie contractul. „Anularea prezentei proceduri datorate unui calcul eronat al comisiei de evaluare este un motiv abuziv, în condițiile în care calculul efectuat de contestatar este unul corect. În plus, se mai menționează că oferta pe care contestatarul a depus-o în cadrul procedurii de atribuire demonstrează, conform documentelor întocmite pe parcursul procesului de evaluare, că îndeplinește toate condițiile impuse prin caietul de sarcini“, precizează CNSC.

Promisiunile Coral Impex

Directorul firmei Coral, Alexandru Badea, a anunțat public că va acționa cu 166 de oameni și 54 de mașini speciale pentru transport persoane și substanțe, 24 de utilaje autopurtate pentru dezinsecție în domeniul public, 20 de utilaje cu ceață caldă pentru parcuri și canale, 100 atomizoare cu ceață rece pentru parcuri și canale. „Substanțele care vor fi folosite sunt avizate de Ministerul Sănătății. Cele pentru dezinsecție sunt biodegradabile, iar cele pentru deratizare sunt incluse în grupa 3 de toxicitate, cu pericol redus pentru populație. Antidotul pentru aceste substanțe este vitamina K“, spune Badea. Contractul va avea o durată de prestare a serviciilor de 16 luni calendaristice și o valoare de 27 milioane lei, fără TVA. Alexandru Badea vrea să ne convingă și de utilitatea tratamentelor de toamnă. „Cu toate că suntem în luna octombrie, în această perioadă, când temperaturile au depășit frecvent 18-20 de grade Celsius, au apărut mai multe generații de țânțari, capabile la rândul lor să depună ouă, care ar putea fi de ordinul miliardelor. Având în vedere că ouăle rămân latente peste iarnă, iar în primăvară, când temperatura de afară permite, acestea eclozează și pot apărea instantaneu miliarde de țânțari, se impune efectuarea tratamentului de toamnă. În acest fel, generațiile actuale de țânțari sunt distruse și împiedicate să mai depună ouă. Efectul acestor acțiuni târzii de toamnă vor fi benefice mai ales la primăvară, atunci când populația de țânțari care se naște va fi mult diminuată“, declară Alexandru Badea, manager de contract cu Primăria Municipiului București. Societatea Coral Impex are contracte în mai multe orașe, cum ar fi Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu Mureș, Zalău, Pitești, Slatina, Alba-Iulia, Mioveni, Tulcea și Oradea. În ultimii ani, Coral Impex din Ploiești a câștigat mai multe contracte în orașe importante din România. Deoarece unele primării au atribuit contracte prin achiziție directă și cu prețuri avantajoase, cu doi ani în urmă, firma a intrat în vizorul DNA, fiind suspectată că ar fi mituit funcționari publici sau chiar primari. Contrar comunicatelor DNA, relaţia contractuală a primăriilor cu firma Coral Impex a continuat. Nicio persoană nu a fost trimisă în judecată, ci doar s-a început urmărirea penală faţă de două angajate ale Primăriei Cluj-Napoca şi faţă de un angajat al companiei. În spațiul public a apărut un anunț al proprietarului Coral Impex, prin care eram anunțați că, în perioada cercetărilor, firma a continuat să câștige mai multe licitații cu primăriile din țară.

Starea de sănătate

În ultimii doi ani, în lipsa serviciilor de deratizare și dezinsecție, bucureștenii au fost terorizați de țânțari, gândaci, șobolani și alte insecte. Ministerul Sănătății a anunțat că în sezonul 2017 s-au înregistrat 16 cazuri de meningite/meningoencefalite cu virus West Nile la nivel național, din care șase persoane au decedat. În București s-au înregistrat trei decese, precum şi unul în Buzău, unul în Brăila și unul în Olt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Dupa modelul bine executat in fiecare an, ca atunci cand e cald afara sa se opresca toate fantanile din parcuri pe unde se mai racoreau cu o gura de apa trecatorii iar spre toamna cand dau ploile izbucnesc si fantanile,ar fi in ton sa tratati tantarii si sobolanii incepand din decembrie pana in februarie asa ca sa aiba acivitate firma castigatoare si d-voastra sa cheltuiti banii cu succes in mod preventiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.