(România suferă, dar nu plânge)

Lupta UE și lipsa luptei României pentru a redobândi putere și încredere

uniunea-europeana-ue

Pentru a anunța „culoarea“ acestui articol din capul locului, aduc aici formidabilul strigăt al marelui poet spaniol Antonio Machado, dintr-un moment întunecat, când fascismul cuprindea Europa: „Hombres de Europa, ni el pasado ha muerto, ni esta el mañana – ni el ayer escrito“ – „Oameni ai Europei, nici trecutul nu a murit, nici ziua de mâine nu a sosit – nici ziua de ieri nu e scrisă“.

În aceste zile, după alegerile din Austria și Italia, suntem obligați să constatăm că Uniunea Europeană este mai puțin decât oricând un întreg. Eu continui să cred, ca și mulți alți români, că o Europă colectivă este unica alternativă la fărâmițarea și alunecarea spre nedemocrație a Europei. Însă niciun argument teoretic, nicio opinie rațională, oricât de puternice ar fi, nu pot învinge categoric resentimentul majorității europenilor față de îndepărtarea politicii, inclusiv a politicilor de la Bruxelles, de viața trăită de ei, de nesiguranța economică și personală, de suferințele provocate de austeritate și regulile modului „politically correct“, adică a unor recomandări transpuse în dogme. Să reamintesc că, prima formă a UE a fost Comunitatea Cărbunelui și Oțelului. Proiectul, lansat de Jean Monnet și Robert Schumann în celebra conferință de presă din 9 mai 1950, preciza obiectivul principal: „Organizația propusă se angajează pe o cale opusă cartelului (definit astăzi ca entitate economică multinațională monopolistică)… Obiectivul unui cartel este să susțină profituri înalte și stabile și să-și conserve pozițiile dobândite… Obiectivul organizației propuse este producția și creșterea productivității prin îmbunătățirea metodelor, lărgirii piețelor și raționalizarea producției“. Comunitatea franco-germană de atunci țintea spre competiția perfectă pe piață. Scopul era idealist, însă realitatea de azi din UE arată că piața comună poate fi adesea supusă la presiuni monopoliste în dauna economiilor naționale, îndeosebi în Europa Centrală și de Est. Piețele s-au lărgit în ambele sensuri, Vest spre Est și Est spre Vest, însă era evident că forța de pătrundere Vest spre Est era mult superioară celei în sens opus. Integrarea în UE trebuia să pună presiune în economiile foste socialiste pentru a le crește competitivitatea în ansamblul european. În tranziție, aceste economii în mare măsură necompetitive urmau să beneficieze de vaste fonduri pentru dezvoltarea infrastructurilor (transporturi, apă, canalizare) și protecția mediului, precum și pentru susținerea agriculturii. Cu o condiție absolută: privatizarea cât mai extinsă a economiei. Apărarea numeroaselor elemente viabile din economia românească, care într-adevăr necesita un uriaș efort de retehnologizare și modernizare, revenea guvernelor României, iar nu Comisiei Europene.

Am măcar un exemplu de reușită în acest sens? mă întreabă un partizan necondiționat al ignorării identității României și înlăturării oricăror reguli în calea „piețelor libere“. Am, și s-a petrecut chiar la începutul post comunismului, când, în calitate de prim-ministru, am decis reluarea și finalizarea lucrărilor de construcție a Unității nr. 1 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă prin resursele bugetare proprii ale României. Și eram într-un moment bugetar extrem de dificil! Industriile românești angajate în realizarea diferitelor componente de înaltă tehnologie și fiabilitate ale unității nucleare, împreună cu proiectul canadian și unele componente din import, au construit cu succes centrala la un cost final cam la jumătate din cât a costat ulterior Unitatea nr.2, construită mult mai târziu de companii străine.

Procesul de privatizare, așa cum a fost gândit inițial și reglementat prin legea 58/1991, exprima rolul strategic al statului în ce privește unele sectoare cu puternic impact social. Nu eram atunci și nici acum nu sunt un susținător al economiei gestionată de stat. Singurul tratament pentru înlăturarea sărăciei este crearea abundenței, creșterea avuției naționale, privată și publică. Dar cum să creezi abundență când numeroase întreprinderi românești ale căror produse aveau piețe stabile, au fost lichidate? Cum să susții mecanisme de creditare active și rezonabile când cea mai importantă bancă românească (Bancorex), cu un excelent renume bancar internațional, a fost prăbușită și devalizată de două miliarde de dolari spre a fi în final lichidată?

Citeam acum câteva zile, în New York Times, ceea ce cu 27 de ani în urmă era un subiect prioritar în discuțiile cu marea companie de audit și restructurare economică McKinsey, că în toate țările occidentale dezvoltate operațiunile de privatizare de mare importanță (ca mărime și valoare tehnologică) sunt examinate obligatoriu din punctul de vedere al amenințării la adresa siguranței naționale. Și doar nu sunt țări comuniste! Cred că definiția lui Fernand Braudel din 1976 rămâne valabilă:

„O economie națională este un spațiu politic transformat de stat – în virtutea necesităților și inovațiilor vieții materiale – într-un spațiu economic unificat și coerent, ale cărui activități pot fi realizate împreună în aceiași direcție“. Marea criză din 2007-2009 urmată de aplicarea modelului de austeritate a condus la stagnare și suferință deși se puteau reduce ca timp și amploare dacă nu s-ar fi impus excesiv politicile de tăiere a cheltuielilor publice, îndeosebi cele în investiții pentru infrastructură. Am trăit o perioadă paradoxală a modelului de piețe fără economie. Într-un târziu, chiar Fondul Monetar Internațional a tras concluzia că modelul aplicat pentru a reduce efectele crizei a lovit puternic, dar și nejustificat, în oamenii obișnuiți, în timp ce marile entități bancare au realizat uriașe profituri chiar în perioada de resorbție a crizei.

Astăzi, lupta Uniunii Europene pentru a rămâne ea însăși e mai dificilă decât oricând în trecut și nu mai apare ca imposibilă dezintegrarea ei. Nu ne mai aflăm în fața unor încercări singulare și periferice de contestare a UE. Ne confruntăm cu o masivă prezență parlamentară a unor partide anti-UE, cu un discurs extrem de demagogic, numit acum populist, anti-imigrație dar și xenofob, cu care izbândesc lideri politici mai vechi sau mai noi, care găsesc vinovați pentru nemulțumirile și dezamăgirile oamenilor în primul rând în „străini“.

Bruxello-fobia e la mare modă iar alternativa care câștigă continuu adepți este fluturarea stindardului naționalist. Mesajul e simplu: „America First“, „La France avant tout“, „Britain for the British“, „Alternativa e pentru Germania“ și variantele lor din Polonia, Ungaria, Austria și cel mai recent Italia. Este un fenomen politic masiv. Cândva euro-filă, Italia de azi a trecut la euro-scepticism, iar votul recent i-a arătat pe italieni euro-amărâți. Transferul de putere (exagerat și arogant) înspre Comisia Europeană și birocrația ei, nu mai poate fi soluția, ci dimpotrivă, în primul rând pentru că acest transfer este o mișcare pur tehnocratică, respinsă de o certă majoritate a cetățenilor din UE. Construirea UE a însemnat crearea unui puternic eșafodaj de reguli, mecanisme și instituții. Este rezultatul unui uriaș efort de a face lucrurile bine în toate domeniile. Era un efort fundamental pozitiv. Regulile UE au fost gândite în favoarea cetățenilor și în apărarea lor și ar fi trebuit să țină sub control grupurile de interese supranaționale al căror unic obiectiv era profitul iar nu rațiunea socială promovată împreună cu profitul.

Aspectul negativ acumulat masiv după criza declanșată în 2008, a fost în esență ignorat. Pierderea de timp, irosirea banilor și frustrarea provocată de neputința cetățenilor „naționali“ au îndepărtat milioane de europeni de la adevărul obiectiv, discursul rațional și expertiza științifică. Nu pentru că le-ar fi abandonat ci pentru că realitatea „politicilor corecte“ voia cu orice preț să fie prezentată ca rațională, obiectivă, științifică pe când ea era tot mai ruptă de cea trăită de oameni. Partidele tradițional democratice nu au reușit adaptarea și au pierdut pozițiile de frunte. Un exemplu recent e edificator. Tânăra speranță a politicii italiene, Matteo Renzi, ajuns prim-ministru cu un curajos „Italia nu e o țară telecomandatăv, a eșuat lamentabil în fața unor partide anti-sistem și extremiste în recentele alegeri și și-a dat demisia din fruntea partidului său. Partidul de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania“ a devenit principalul partid de opoziție din Bundestag, guvernarea nemaiputând să fie asigurată decât de o coaliție dreapta-stânga a partidelor tradiționale. În timp ce Comisia Europeană se străduie să gestioneze Brexit-ul, mișcările centrifuge par să se adune spre o formulă de unificare ideologică. Inspiratorul politicilor principale promovate de președintele Donald Trump (desfacerea sistemelor sociale din sănătate, protecționismul comercial, exaltarea „Americii albe” și respingerea științei, cel puțin în ce privește schimbarea climaticii) Steve Bannon, este invitatul preferat în Franța, Italia, Ungaria la întrunirile partidelor anti-UE.

Nu numai Rusia are ca obiectiv destrămarea UE ci, iată, și administrația americană de azi pare să nu mai considere UE marele aliat al SUA. Este un tablou îngrijorător. Soluția veritabilă nu poate fi alta decât revirimentul economic și social, lansat de o UE mai curajoasă și totodată mai conștientă de imperfecțiunile care o fac vulnerabilă. O economie europeană făcută din teamă și suferințe nu are nicio rațiune de a fi. Dar o economie fragmentată de puseul anti-UE dus până la ruptură nu poate fi decât un coșmar. Filozoful englez Alfred Whitehead avertiza (în 1926): „Gândim în generalități însă trăim în detaliu“.

Dovada, în opinia mea, a lipsei de viziune, dar și a lipsei de gândire coerentă cu amenințările la adresa UE, este „Europa cu două viteze“. Oare nu e evident că din două viteze, sub loviturile populismului, se ajunge la mai multe viteze și apoi la nicio viteză? De ce nu se fac calcule, dealtminteri nu complicate, spre a vedea cât ne-ar costa un mai mare efort (nebirocratic) de stimulare a economiilor europene comparativ cu degradarea, acum lentă, a dinamicii coezive a economiei europene? Că guvernul României de azi nu are competență și nici capacitatea să-și asume răspunderea pentru ce înseamnă dezvoltarea României e un fapt periculos. Cel puțin la fel de periculos este însă faptul că procesul de unificare europeană pare să se epuizeze din lipsă de orizont și de atractivitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Petre Roman 38 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Un grup de elevi ai Liceului Tehnologic „Marmatia” din Sighet a fost adus, vineri, la sedinta extraordinara a CL din Sighet pentru a scanda multumiri adresate liderilor PSD Maramures.

    Conform Sighet247.ro, in cadrul Primariei a avut loc semnarea contractelor PNDL pentru scolile din municipiu cuprinse in proiect pentru a fi reabilitate. La semnarea contractelor au participat primarul municipiului, Horia Scubli-PSD, presedintele CJ Maramures, Gabriel Valer Zetea-PSD, senatorul PSD Liviu Marian Pop si alte oficialitati politice din judet.
    „In adevaratul stil comunist si ceausist de trista amintire, pentru a nu fi sala goala, aceasta a fost umpluta de elevi ai Liceului Tehnologic Marmatia. In sala au mai fost prezenti si directorul liceului Adriana Vescan, directorul adjunct, contabila si mai multi profesori. Liceul Tehnologic Marmatia este una dintre scolile din municipiu cuprinse in proiectul de reabilitare finantat prin PNDL.

    Desi Legea Educatiei interzice expres implicarea elevilor in politica in timpul orelor de curs, directorul scolii nu a tinut cont de prevederile legale in vigoare, scotand in mod ilegal elevii de la ore si implicandu-i intr-o activitate politica.
    Elevii, bine instruiti, s-au prezentat, ca pe vremea lui Ceausescu, cu pancarte colorate pe care scria ‘Va multumim!’ si alte sloganuri. Elevii au facut poze cu Primarul si cu oficialitatile politice ale judetului, dupa care au scandat ‘Multumim Primarului!’, ‘Multumim conducerii Consiliului Judetean!’, ‘Multumim senatorului Liviu Marian Pop!’”.

    Consilierii din Opozitie au parasit sala in semn de protest.

    • Ti-am citit, uneori, patinajul componistic de la acest ziar si te banuiesc ca faci parte din activul PNL, daca nu cumva, prin prostiile pe care le debitezi, nu esti chiar Oaia Turcana!

    • inteligenta ta este numai un pic sub cea a unui robot. continua, s-ar putea sa reusesti.

  2. Ma rog ma rog dar Briucsel first insemana o mana de „comisari” , cateva divizii de bvirocrati supraplatiti si o graoza de lobisti si regulamente de genu castravetele trebuie sa iaba fix 10,5 cm lumgine, duiamenti de 2, 73-2,95 cm si o curbira de maxin 0,2 .si Deuchland uber Alles

  3. Iesirea Romaniei din Uniunea Europeana trebuie sa devina prioritate nationala . Asta ca sa nu ajungem in situatia catastrofala in care a ajuns Grecia . UE este un imperiu corporatist total distrugator pentru noi . Ne-au ruinat economia constant , ne-au impins in datori ca intr-un abis , au distrus drepturile individuale ale omului , ne-au impus reguli ne-naturale in societate , legislatie , cultura , comert , agricultura , sistem medical etc Am fost pro UE deoarece nu am gindit ca sint criminali , dar acum m-am convins . Ori ne recuperam Suveranitatea ori pierim .

  4. Lupta UE și lipsa luptei României pentru a redobândi putere ?

    CEI STUPIZI AR CREDE ASTA !!!

    Dar Romania nu trebuie sa lupte pentru a redobândi puterea!
    ROMANIA, CA TARA SUVERANA SI INDEPENDENTA, CARE A IESIT VICTORIOASA DIN TOATE RAZBOAIELE DIN SECOLELE XIX si XX – ARE PUTERE ABSOLUTA – FIIND O TARA NORMALA!
    CURATA SI MORALA !!!!!

    Mai rau ESTE cand vorbim despre/pentru tarile UE vestice care au fost INVINSE in razboaiele din secolele XIX si XX: Franta (lui Napoleon), Germania (de la Bismark la Hitler), Austria si Ungaria, Italia (lui Musollini), Spania (lui Franco), Portugalia (lui Salazar)….
    ACESTE TARI TEBUIE SA ISI CREEZE UN NOU LOOK (mai curat si moral) in UE !!!!!!!!

  5. REVIN,

    Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si (SIC !!!) Romania au iesit intotdeauna victorioase din razboaiele din secolele XIX si XX !!!

    SA NU UITAM NICIODATA ASTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Romania este o tara NORMALA, iar unirile MICA (sec. XIX) si MARE (sec. XX) au reprezentat doar O NORMALITATE DE REUNIRE A TERITORIULUI NATIONAL !!!

    DE ACEEA CENTENARUL REPREZIBTA DOAR O NORMALITATE POLITICA … po care putem sau nu sa o sarbatorim …
    ASTA SPRE CIUDA (ETERNA) A ADVERSARILOR ROMANIEI … chiar din UE!
    CEI CARE (ETERN) VOR TINE DOLIU IN RAPORT CU REINTREGIREA ROMANIEI !!!

  6. UE ne-a transformat intr-un fel de Congo al lui Leopold II. Doar mijloacele sunt un pic diferite. Deocamdata…

    • Cam asa…acum avem si camere de luat vederi! Belgia e un exemplu pt noi, corect!?

  7. Vai cata inteligenta si viziune razbat din aceste randuri … ma intreb, asa intr-o doara vorbim de acelasi Petre Roman, premierul Romaniei!? Pai daca este asa, l-as intreba oare cat a „contribuit” el ca suveranitatea Romaniei sa fie practic o notiune golita de continut!? Adica pe timpul lui Romania era mare si tare, stapana pe deciziile ei, iar acum nu!? Chiar ne crede prosti…dar nu suntem!

  8. Ce drak sa mai lupte, Petrica, daca economia nu mai este in mainile romanilor! De cind cu programele FMI si BM, de „privatizari” strategice, din timpul guvernarii CDR, s-a ales praful de Romania! Toti fac companii mari, noi le-am divizat a „sugestiile” ciminale ale Vestului, pentru a le putea prelua si apoi distruge, ca sa devenim tara neta de importuri!

  9. Un dusman de neam si tara asta este pupilul batranului edecar Ion si Iliescu, adica Petre Roman, ei au scornicit democratia originala in sos de capitalism de cumetrie cu care au inlocuit tovarasia, dupa ticalosia din dec.’89, la dorinta celor care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne: RUSII, AMERICANII, EVREII, FRANCEZII, ENGLEZII, GERMANII ! Din pacate- ROMANIA IN ANUL 2007 SI NICI AZI NU ARE ALTERNATIVA DECAT GOLANIA ASTA DE U.E., sa speram ca Dumnezeu ne da minte sa nu mai fim jefuiti ca in codru de cei amintiti mai sus ! Doamne Ajuta !

  10. UE si-a uitat deziderate frumoase desi nu le-a avut niciodata,stiam toti ce e Piata Comuna, o organizatie eminamente economica, dura.Nuclkeul sau dur a ramas,profitand de avantajele extinderii spre profitul hegemonilor fondatori,vrand in plus controlul suveranitatii statelor .Iar cele slabe ca Ro, nici nu clipesc.
    Legea 58/1991 prin a nationalizat poporul roman de bunuri si active, de locuri de munca, a spulberat toata industria facand-o „fier vechi”, prin dl. Petre Roman care nu vrea proprietate de stat.Propietatea de stat era a poporului si in loc ca sa ajunga la popor a ajuns la corbii si hienele vestului cat si la cei locali,la mafiotii inzestrati cu soc.comerciale si regii.
    „Revolta „partidelor arata ca exista opozitie impotriva Ministerului Adevarului de la Bruxelles,oricat de mult le-ar taxa cu populism,extremism acestea sunt raspunsuri la internationalismul si totalitarismul capitalist.
    S-au facut vagi gesturi de a se afirma o tendinta spre dezvoltare, dar UE ne-a spus sa ne ocupam de pescuit,de cresterea melcilor si a ciupercilor,sa dam marile ferme francezilor si italienilor si sa bagam pesticide la greu din Germania.Toate guvernele au fost slugi,corupte de sete de bani, deschise afacerilor ilegale si dezinteresate de vreo structura ec.nationala ,nu au aparat nimic, practic au incrucisat bratele si au lasat tara neadministrata sau jefuita.
    Pericolul de nedezvoltare este de 28 de ani ,prin Statul minim dereglementat.
    Basescu a jefuit flota, Dragnea a jefuit Teleromanul unde oamenii privesc imperiul lui , neavand munca si hrana ei si familiile.
    Toti milionarii de cartorn sau de fier,toate entitatile straine se cred stapani, lenevind si sfidand saracia si decaderea,furand in continuare si neredresand nimic.
    Ce lupta,care lupta,indrazneste cineva ?

  11. D-le Petre Roman,daca dumneata esti cel care presupun ca esti,abtine-te, nu mai rascoli trecutul,nu ai idee despre ce vorbesti,stai linistit in banca ta.Fara atacuri personale,lumea se schimba in decursul anilor,bate vantul din dreapta-esti de dreapta si invers,asa ca…de ce nu vei participa la ceva alegeri in Ro. daca chiar vrei sa schimbi ceva in tara aceea corupta? inteleg ca nu esti Orban,Putin sau ceva chinez,dar dupa cate stii,este usor sa critici si mai greu sa transpiri sa lucrezi ptr. neamul tau ptr. o viata mai buna.Puneti banii unde iti sta gura daca vrei sa ai ceva credibilitate sau este prea greu?Nimic personal,vrei sa schimbi ceva,lucreaza pe branci…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.