“Lysistrata”, jucată de greci, pe scena TNB

lysistrata

Vineri 27 aprilie şi vineri 4 maide la ora 19.30, la Sala Studio a TNBTrupa de teatru a Asociației Culturale Grecești din România – Nostos, în colaborare cu Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București și sub egida Ambasadei Republicii Elene din București prezintă Lysistrata de Aristofan, în traducerea lui  Giannis Varveris. Regia spectacolului este semnată de  Afroditi Ioannidou, coregrafia de Amalia Strinopoulou. Muzica: Pantelis Terezakis. Scenografia: Afroditi Ioannidou şi  Amalia Strinopoulou.

Afroditi Ioannidou, regizoarea spectacolului Lysistrata joacă rolul preotesei Lysimaha.

Afroditi Ioannidou a fost actriță a Teatrului de Stat din Grecia de Nord timp de 35 de ani. A jucat multe roluri principale, iar în ultimii ani s-a dedicat predării artei actorului și regiei. Colaborează cu Nostos încă de la fondarea sa. Prin cunoștințele și experiența ei, ea a condus cu succes echipa de teatru a Nostos având rezultate de excepție.

Principalele roluri ale piesei sunt interpretate de actori ai trupei de teatru Nostos care au jucat în toate spectacolele sale din ultimii trei ani.

Comedia fără vârstă  a lui Aristofan arată admirația și respectul scriitorului față de sexul feminin, în contrast cu percepția generală a societății vremii ce dorea ca femeia să se limiteze la gospodărie, căsnicie și îndatoririle materne. Prin personajul Lysistrata, Aristofan prezintă contrastele psihologiei feminine ce fac femeia atrăgătoare și eficientă. Este delicată și în același timp dinamică, supusă și revoltată, romantică și realistă, perspicace și pragmatică. Înzestrată cu aceste trăsături, Lysistrata își dă seama cât de absurd este războiul. Prin urmare, ea născocește un mod inteligent de șantaj asupra bărbaților, pentru a-i forța să pună capăt războiului și să se întoarcă la casele și familiile lor. Îndeamnă femeile – ateniene şi spartane – la abstinență și le pune să jure că nu le vor mai ceda bărbaților decât după capitulare și după ce ei semnează pacea. Ce dilemă implacabilă pentru bărbați!…

Dar de neînvins este arma dragostei!

La finalul celor 75 de minute de spectacol veţi afla cum s-a pus capăt spinoasei situaţii.

Nostos s-a înfiinţat și își desfăşoară activitatea în București începând din anul 2015. În toată această perioadă a prezentat două piese la Teatrul Național din București, Asediaţii liberi de Dionysios Solomos și Troienele de Euripide. A participat la Festivalul Caleido cu lucrarea lui I. Kambanellis, Poveste fără nume.

Traducerea și supratitrarea în limba română sunt asigurate de Giorgos Papadopoulos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. 1. În principiu, războiul – cel puţin aşa cum se desfăşoară acesta în zilele noastre -, este ceva absurd. Totuşi, cînd este vorba despre un război de apărare a patriei – despre Marele Război de apărare a Patriei (Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.) -, atunci se schimbă calimera. Nu-i aşa, Frau Magdalena-Zaurich?

    Raţionamentul lui Aristofan, respectiv al Lysistratei, este cam şubred. În sensul că, femeile ateniene şi spartane n-aveau decît să le refuze avansurile bărbaţilor. Însă asta nu i-ar fi împiedicat pe războinicii lor consorţi să ia cu asalt alte populaţii, de pe meleaguri situate în apropiere. Te refuză o ateniană? Nu-i bai: îţi găseşti o miceniană. Te refuză o spartană. Ei, şi?! Te duci la o cretană. Sau la o messeniană.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.