Măcelul multinațional din industria alimentară

Aprecierea raportului PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni din România) privind starea capitalului privat românesc (vezi Cotidianul din 26 februarie 2018) este că „firmele românești sunt discriminate, dar nu de multinaționale, ci de autoritățile române“! Multinaționalele chiar n-au niciun rol în domeniu? Ne-ar putea spune PIAROM, dincolo de orice altceva, câte multinaționale prezente în România au legături organice cu firme românești, pe orizontalele sau pe verticalele economice, și câte folosesc teritorial România doar ca o insulă de extracție de profit? Cât din valoarea adăugată a multinaționalelor în România este obținută în legătură cu firme românești și cât în relații de aprovizionare și desfacere cu firme de pe alte piețe? Pentru discriminare este de ajuns desconsiderarea! Și, în plus, chiar să nu vadă PIAROM care este situația reală de pe piețele din România pe care însăși organizația le studiază?! Pe câte dintre segmentele de piață există lideri cu capital românesc? Și pe câte dintre segmentele unde capitalul românesc are o prezență cât de cât semnificativă situația măcar se păstrează și nu se deteriorează de la an la an, în urma unor măsuri, să le zicem „de piață“, ale principalilor jucători străini și de ce să ne ferim să nu vedem, în urma unor mișcări străine ticluite, cu ținte precise?! Aceste ținte precise sunt, fără înconjur spus, eliminarea cât mai rapidă a unor jucători români cu temporare probleme, dar nu întâmplător mai ales a celor de succes, prin absorbția lor, prin cumpărarea lor, pur și simplu pentru dispariție fără urmă. Ce s-a întâmplat în ultimul timp pe anumite segmente ale industriei alimentare este un măcel multinațional. Prezența românească pe piața laptelui a fost lichidată, producția a fost acaparată de străini, dar nu cumva pentru a o executa și a o desface ei, ci pentru a o desființa sau pentru a o muta în alte țări. Prin eforturile evident concertate ale mai multor multinaționale, printre care Lactalis (Franța), Friesland (Olanda), Pfeifer und Langen (Germania) au fost închise pe bandă rulantă fabrici după fabrici de lactate, zahăr și dulciuri în Ardeal, Constanța, Suceava, punându-se la pământ întreg lanțul de clienți ai acestor industrii, bineînțeles, toți români. Marele producător român de înghețată Betty Ice a fost preluat dintr-o înghițitură, așa, rece, rece, pe nemestecate de către trustul anglo-olandez Unilever! Între 2008 și 2016, industria alimentară a pierdut, după calculele Ziarului Financiar, 83 de fabrici, prin grija multinaționalelor. Și, pe cale de consecință, s-a umflat inevitabil deficitul agroalimentar al țării, ajuns acum la 2,5 miliarde euro. Între primii zece producători din țară nu mai există niciun român pe următoarele principale piețe: lapte, ciocolată, mezeluri și pâine!

Realitatea, stimați investitori de la PIAROM, este mult mai complicată. Pe fondul presiunilor constante și copleșitoare ale multinaționalelor, acțiunile permanente ale justiției împotriva antreprenorilor români și exercițiile aproape grotești ale reprezentanților ANAF, care se dau lei în fața acestora, dar bieți mielușei în fața străinilor, foarte mulți, mereu mai mulți oameni de afaceri români, cu realizări, unele remarcabile, și dorință de muncă antreprenorială devin sătui să se mai agite și să mai încerce marea cu sarea, renunțând la luptă și vânzând business după business, pe capete. Antreprenorul Agricost, cea mai mare fermă de cereale și oleaginoase, care lucrează în arendă o însemnată parte din Insula Mare a Brăilei, a scos afacerea în vânzare!  Crede cumva PIAROM că o va cumpăra vreun alt român? Sau, de fapt, vreo multinațională? Aveți dreptate, domnilor investitori de la PIAROM, multinaționalele nu discriminează, pentru că nu se încurcă cu așa ceva, ele desființează pur și simplu antreprenoriatele naționale! Să mai amintim de măcelul – căci altfel nu poate fi denumit – făcut de multinaționale în comerțul agroalimentar zis românesc?! Comerțul internațional cu cereale a fost practic confiscat de cinci mari traderi multinaționali, iar comerțul alimentar cu amănuntul a fost rechiziționat de câteva lanțuri transnaționale, după ce au fost masacrați, prin mijloace „de piață“, peste 80.000 chioșcari români!

Desigur, în fața unor asemenea campanii și acțiuni, statul ar fi trebuit să-și reglementeze replici în rol de înger păzitor, rezervându-și, înainte de toate în sectoare strategice, precum agricultura, exploatarea resurselor naturale ori industria alimentară, dreptul de preemțiune la cumpărare de către el însuși, în caz că antreprenorii privați români vor să vândă, pentru a nu ajunge totul, chiar totul la cheremul multinaționalelor. Prin țările considerate pe la București „mântuitoare“, țări de origine ale multinaționalelor, de fapt, monumente de ipocrizie și demagogie, statul stabilește reguli și proceduri spre a-și proteja companiile strategice naționale de valul de preluări externe, îndeosebi chineze, și măsuri și mai dure sunt prevăzute. Pe aici, însă, pe la proști, colonialiștii „mântuitori“ nu promovează aceleași reguli, nemaiîncăpând de internaționalism. De aceea, încă de la început, au pus să fie desființat pe aici statul, ca să nu le poată da nimeni vreo replică! Desființare la care cu onor au participat și businessmenii români, unii chiar cu fapta, și cei mai mulți uniți în cuget și simțiri cu demolatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Tocmai m-am întors dintr-o vizită din Polonia. Este incredibil cum toate produsele, alimentare și nealimentare, au prețuri mai mici decât în România, în situația în care veniturile polonezilor sunt superioare veniturilor românilor. Este explicabilă furia bruxelezilor și pretextul independenței justiției! Chiar dacă țara este divizată, au și ei Macoveii lor, asaltul multinaționalelor asupra economiei autohtone este mult estompat.

  2. Inca o data domnul Serbanescu Ilie spune clar ca suntem un NIMENI ECONOMIC, care atrage un NIMENI POLITIC, adica mai clar asa: disparem ca stat national unitar si mai clar: suntem pe farasul istoriei ! Vai mama noastra de romani agresati in propria tara de cozi de topor autohtone aflati in slujba dusmanilor nostrii, nu putini.

  3. Domnul Serbanescu, ANAF este o autoritate a Romaniei care functioneaza sub conducerea guvernului Romaniei PSD-ALDE. Daca ANAF ia pozitie de drepti in fata mutinationalelor, este vina ANAF-ului. Multinationalele incearca peste tot in lume sa isi impuna interesele, insa numai in Romania au gasit niste autoritati corupte pana in maduva oaselor care s-au pus pres in fata lor pentru cativa banuti. Chiar rog redactia Cotidianul sa prezinte o statistica a investitiilor facute de guvernul PSD-ALDE in ultimele 14 luni in companiile romanesti sau macar al suportului dat de guvern companiilor romanesti. Doamna Firea cumpara autobuze turcesti, desi si in Romania se fabrica autobuze, de exemplu. Domnule Serbanescu, amandoi stim ca Revolutia Fiscala a PSD-ALDE a sters sute de intreprinzatori romani mici din economie. Autoritatile romanesti se comporta doar ca niste vuvuzele pe la tv unde crapa in ele fasolea patriotismului, dar in practica nu numai ca nu il sustin, dar cateodata ii dau in cap intreprinzatorului roman.

    • Daaa, functioneaza ANAF „sub conducerea guvernului Romaniei PSD-ALDE”… tot asa cum functioneaza procuratura „sub autoritatea ministrului justitiei”, de exemplu. Hai sa lasam ipocrizia. Guvernul PSD-ALDE nu are VOIE sa faca NIMIC!!! A intrat tara la JUPAN(I), fratilor, asa ca trebuie sa jucam cum ne canta!

    • Costel v-a raspuns deja scurt si la obiect…mi-a luat vorbele din gura :))).

  4. Nu in ultimele 14 luni s-a distrus industria usoara cat si grea din ROMANIA.S-a distrus imediat dupa LOVITURA DE STAT DIN DECEMBRIE 1989.Mi-l amitesc pe acest tupeist fara valoare PETRE ROMAN care spunea cu toata convingerea ca „industria din ROMANIA este un morman de fiare”si acum apare pe la televizor sa spuna cu tupeul bine cunoscut ca altii sunt de vina.Si agricultura tot din cauza lui a fost faramitata in mici loturi de teren ca apoi sa fie vandute strainilor.ILIESCU a sustinut ca sa se dea taranilor o mica suprafata de teren pe cand el a sustinut desfintarea C.A.P-urilor si I.A.S-urilor.In nici o tara din fostul bloc „comunist”nu s-a intamplat asa ceva.De aceeia pe rafturile din magazine gasim in proportie de 90% conserve din import,fructe din import,sucuri din import,vase si cele necesare intr-o gospodarie din import,etc.As vrea ca acele COZI DE TOPOR care au adus in halul acesta ROMANIA sa raspunda in instanta,sa plateasca pentru dezastrele din tara.Dar „corb la corb nu-si scoate ochii”,zice un proverb romanesc.Dupa LOVITURA DE STAT au venit la conducere in toate sectoarele de activitate numai analfabeti, care nu s-au realizat in vechiul regim ca nu stiau carte si erau lenesi.Il tineti minte pe MIRCEA DINESCU cand a aparut la televizor cu CARAMITRU si acesta i-a zis „fate ca lucrezi MIRCEA”,spunea ca scriitorii nu s-au putut exprima in vechiul regim si ca au prin sertare ascunse manuscrise interzise.Cate carti a-ti vazut publicate dupa???

  5. Astept dosare facute de DNA la multinationale si sa termine cu politia politica.

    • Tu chiar vorbești serios? Nu observi că misiunea DNA este aceea de a proteja interesele financiare ale străinilor din România și nicidecum ale românilor!

  6. Corect domnule profesor ! Daca adaugam si „optimizarea fiscala” ne dam seama de ce nu crestem, de ce stagnam. Solutia o fi CHINA ? Interesant…de ce o banca chineza nu vine in Romania?

  7. Romania este tara dispretului fata de om, o societate a supravietuirii nicidecum a dezvoltarii. Dispretul fostilor care au pus mana pe politica, economie si admnistratie si dispretul multinationalelor(supranationalelor) fata de vatafii lor si slugile acestora.

  8. Domnule Serbanescu, la prosti le mananca toti cainii din traista. De ce va vaitati? Ei atata pot, atata fac. Asta e natia cu conducatori cu tot, mai mult nu e capabila. Din putul de petrol nu iese apa de Vichy si nici invers.

  9. La tara si in orase mici,fara gaz, incalzitul iarna,cu lemne,a devenit prea scump fata de posibilitatile localnicilor.Acum citiva ani,un roman a inventat o instalatie care producea gaz din deseuri(mai ales vegetale).De ce statul nu a cumparat aceasta inventie ?Era prea scumpa sau…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.