Mai avem o grămadă de gaze în depozite

Depozitele de gaze sunt azi la 87% din capacitate, după aproape două luni de la începerea ciclului de extracție, adică doar 15% din gazele stocate pentru iarnă s-au consumat, potrivit datelor Transgaz.
Dat fiind faptul că România are și producție internă, mai și importă, posibilitatea de a avea sincope în alimentarea cu gaze este aproape de 0. Sfârșitul oficial al sezonului rece gazier este 31 martie.
Potrivit declarațiilor directorului Ion Sterian, România poate face faă chiar și unor consumuri de 60 – 65 de milioane de mc zilnic, în condiții de ger extrem, chiar și fără a apela la importuri, la rezervele pe care le deține. Aceste niveluri de consum par însă îndepărtate, dat fiiind că, în prezent, consumăm circa 43-45 mil mc și, în general, nu prea mai există o industrie care să genereze consumuri mari.
În luna septembrie 2023, la Central European Gas Congress de la Sibiu, Ion Sterian a declarat că România se află în cea mai bună poziție în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze: “Prin investițiile de la Depogaz, susținute de Romgaz, s-a mărit capacitatea de înmagazinare față de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi, ajungând la 3,17 miliarde.
În plus, s-a mărit capacitatea de extracție din înmagazinare – și cine mă cunoaște știe că m-am plâns de câțiva ani că nu avem capacitate mai mare de extracție din înmagazinare”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Normal, dacă industrie canci şi iarna fost blândă… Siderurgia şi îngrăşămintele agricole care consumau mult gaz au fost date străinilor şi închise, acum cumpărăm totul din afară pe datorie…

  2. Mai sunt o grămadă de gaze in depozite.Da măi tovarășe,sunt gaze, dar la prețul ăsta doar voi protipendada vă puteți folosii de el ,restul poulimii stă și face frigul ca vremea împușcatului,că de multe ori mă gîndesc de ce dracu l-ați ciuruit pe Ceașcă ,dacă e la fel de nasol ca pe vremea lui …

  3. 3 lei/mc, te cred si eu, mai taticule. Meriti leafa uriase plus o pensie nesimtita.
    Alooo, asta este un semnal prost, inseamna ca ati distrus toata industria!

  4. inca 1000 de telefoane mobile de lux!
    Boborul este cel mai bun platnic…

  5. Sunt gaze pentru ca industria e la pamant iar oamenii tin temperatura mai jos, ca nu mai au bani sa plateasca preturile aberante, umflate de baietii destepti.

  6. Acum 2 ani plăteam 1 000 (200 de EURO) de RON 1000 m3. Să conștientizăm și ce plătim acum pe factura la gaze : 15 700 DE RON x1,19(TVA)x 1,08(transformare mc3 in MW) adică 20 177 de RON ( de 20 (douăzeci ) de ori MAI MULT , adică 4110 de EURO 1 000 mc3 ? Statul plătește 85 % iar consumatorul casnic 15 %, adică noi 3 părți statul 17 părți ! În timp ce prețul gazelor în Europa a scăzut sub 500 de DOLARI , firmele furnizoare jecmănesc statul român (și consumatorul casnic ) cu de peste 12-13 ori mai mult? Este o organizare tip cartel, nu ne putem muta la o altă firmă cu preț mai mic, deoarece sunt înțeleși să nu scadă prețul ! Ați ghicit, nu există nicio firmă cu capital românesc, toate fac profituri de MILIARDE de EURO, fără să plătească statului român vreun leu taxe sau impozite? RUȘINE ! DEMISIA GUVERNANȚILOR !

  7. Văd o m ulțime de plânsete . dar ce vreți să faceți in 2024 , votați tot scursurile astea care se plimbă zilnic pe la știri ? Românii nu au nici o alternativă politica serioasă pentru moment. Toți impostortii (calificați pe la ”marile” universități SRI) se dau mari politicieni.
    Urmăriți de curiozitate pe youtube emisiunea ”Starea impostorilor”. Cam ăștia sunt politrucii noștri. Dacă nu ieșiți la vot în masă și nu votați ALTE PARTIDE decât pe cele care se vântură sau s-au vânturat prin parlament atunci vă meritați soarta.

  8. Toma draga, au votat USR ul și sub tacarea lor s-au scumpit și gazele și energia. Cei care s-au opus acestei măsuri cu ceva timp înainte au făcut sau fac pușcărie!

  9. @Phiuuu: mobile cadouri de Craciun la ‘óbligatii’

  10. Sa vina Ceausescu sa va arate cum se ia tara inapoi si ce inseamna patriotism si iubire de tara.

  11. stau in frig ca sa va luati voi case in Dubai, ma nesatuilor!
    Huoooo!

  12. Asa si? Scade pretul si platim mai putin? Sau ni se spune ca sunt rezerve ca sa zicem merci ca primim gaz romanesc prin conducta la pret de gpl adus din Tahiti si ca putea fi mai rau???

  13. După preț, n-aș zice.. Cum permiți salar de 26 mii euro la director bre, unul frumos ca dreaq, care stă pe gaze,..nu de mațe,.și iși face singur salariul de patriot nerușinat..

  14. CE ALTE GROZAVII MAI POATE SPUNE UN NOMENCLATURIST AL LOVITURII DE STAT……????

  15. Nu vă faceți griji, în curând veți scăpa de ele dându-le degeaba Moldovei și Ucrainei! Prostia cu cheltuială se ține…..

  16. cand te gandesti ca acum 20 de ani pretule era de 50 €uro / 1000 mc. si gazu-i tot ala ……

  17. Degeaba daca avem cele mai mari preturi din Europa , daca tot gazul nostru ajunge la export, daca mafia securista psdnl din energie ne fura pe fața prin peneleu Virgil și klaus

  18. daca in februarie veti spune la fel, dar mai e ceva in 2024 Pastele pica in mai asta inseamna ca primavara va intarzia, deci s-ar putea ca temperaturile scazute sa fie si in aprilie. Iar Azomures singurul combinat din Romania este inchis…

  19. 700 de lei pe o luna de iarna călduroasă 230mc gaz subvenționat. 1650 de lei fara subvenție. Dac a asta nu înseamnă jaf pt populație nu știu cum se mai numește. Avem gaz. Avem hoți la gaz și statul în frunte. El ia și acciza și TVA și sectoare.

  20. ai mai neica nici-un gaz. Le-ati dat la straini ca sa primiti si voi cate un plocon, cate o leafa nesimtita.
    O sa va vad odraslele, cum vor trai ca voi i-ati invatat doar sa primeasca.
    O sa le dea strainii un sut in popouuu…

  21. ESte bine, avem o iarna usoara.
    Putem incepe productia de obuze in calibru soecific pentru Ukr.
    Suntem buni.

  22. Cand avem gaze nu e bine, cand nu avem e rau…asa-i romanul… 🙂

  23. Aflam cu satisfactie ca gazele din Romania se masoara si in gramezi.Ma,du-te dracului la cosit fin,acolo de unde ai venit prost gramada!

  24. Bravo dragilor ; aveti multa dreptate! Avem gaze in depozite , iar industria autohtona este pusa la pamant, din lipsa de gaze ! Halal patrioti , halal iubitori de neam si tara , cei care s-au catarat la putere sprijinind-se unul pe altul, din pofta nebuna de avere si bunastare! Sute si mii de romani au fost alungati de la locurile lor de munca si obligati sa pribegeasca in afara tarii lor, la sparanghel , prin viile si livezile altora! Traiasca importurile mafiote , in detrimentul productiei romanesti ! Iti sta mintea cand te gandesti cate faceam „inainte”, iar acum… „n-avem tehnologie , n-avem specialisti”! Altii cum au? Altii este destept!(sic!)Avem ceva gaze , hai sa le vindem!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.