Mai vine o „reformă”: Se revizuiesc iar Codurile penale

Ministerul Justiţiei vrea revizuirea Codurilor penale, susținând că „politica penală a statului se află la o răscruce”.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a emis vineri un ordin privind formarea Grupului de Lucru – Politica Penală a României 2024, care are ca scop elaborarea şi punerea în dezbatere publică a variantelor revizuite ale noilor Coduri penale şi ale legislaţiei penale speciale de bază şi, ulterior, sesizarea Parlamentului până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

Într-un comunicat transmis vineri, ministerul susține că aceste acte normative au suferit sute de modificări, atât în Parlament, cât şi ca urmare a transpunerii unor decizii ale Curţii Constituţionale, fapt ce a afectat pe alocuri coerenţa reglementării iniţiale.

În opinia, Ministerului Justiţiei această fluctuaţie legislativă, care uneori a fost incoerentă, a afectat inevitabil eficienţa Parchetelor, a Poliţiei şi caracterul unitar al jurisprudenţei, conducând nu de puţine ori la soluţii diferite în cazuri similare, inclusiv la o potenţială aplicare neunitară a legii penale şi vulnerabilităţi sub aspectul respectării jurisprudenţei CEDO.

„Politica penală a statului se află la o răscruce. De la adoptarea noilor Coduri penale, sute de intervenţii au fost făcute pe proiectele iniţiale, încă din faza de dezbateri parlamentare şi până în prezent, fenomenul criminologic a evoluat, provocările la care trebuie să răspundă instituţiile de aplicare a legii s-au diversificat. Un efort concertat, structurat şi integrat de cooperare între Executiv, Legislativ, puterea judecătorească, profesiile juridice, mediul academic şi societatea civilă se impune a fi lansat pentru evaluarea status quo-ului legislativ, a jurisprudenţei instanţelor române, CCR, CJUE şi CEDO, a propunerilor legislative aflate în Parlament, a fenomenului criminologic, a dinamicii şi tendinţelor acestuia, a nevoilor prezente şi de perspectivă ale sistemului judiciar şi ale beneficiarilor finali – cetăţenii şi societatea românească, în ansamblul ei”, se subliniază în comunicat.

Conform ministerului, acest demers se va încadra implicit într-un binevenit şi necesar proces mai larg de simplificare şi clarificare normativă la scara întregului sistem de drept românesc.

Ca urmare, Ministerul Justiţiei lansează această iniţiativă de cooperare inter-instituţională, precum şi între stat şi societatea civilă.

De asemenea, susţine MJ, iniţiativa nu va afecta în niciun fel proiectele cu care Guvernul a sesizat deja recent Parlamentul la propunerea Ministerului Justiţiei, inclusiv proiectele de modificare a Codurilor penale pentru implementarea de urgenţă a deciziilor CCR, proiecte care vor fi susţinute în continuare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Mizeria asta securistă și sorosistă de Predoiu nu mai știe, precum sinistra Macovei odinioară, cum să modifice Codul penal și cel de Procedură în sensul că să se stipuleze mai coerent și consistent cum să-i aresteze numai pe social-democrați și cum să-i salveze pe infractorii liberalilor. Mă refer desigur la infractorii mai ales pe corupție din ambele tabere. Și mai are o miză modificarea din nou a modificării acestor coduri: după rotativă Ministerul Justiției trece la PSD și se pomenesc liberalii arestați în baza codului penal implementat de ei împotriva PSD. Despre combaterea adevăratelor zone infracționale intangibile ale României, traficul de persoane și marea evaziune fiscală, evident că nicio tabără nu-și pierde timpul cu așa ceva.

  2. -nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!

    oricum alea sint prastie
    si cad pe constitutionalitate!

    (nu va deranjati)

  3. Hopa! Când Dragnea spunea că trebuie pus codul penal în acord cu deciziile CCR a fost catalogat că fiind un infractor care vrea să-și scape pielea. Daca o face derbedeul asta, totul este bine. Și trebuie sa- l credem pe cuvânt!

  4. Cum se face de tot rebutul asta ajunge sa revizuiasca codurile penale? Ma rog, nu mai conteaza, citisem o stire ca Meloni in Italia ar vrea sa decriminalizeze tortura, ca ar fi utila pentru organele de ancheta… tinand cont de ce se intampla in ziua de azi in SUA si Europa cu „justitia”, orice e posibil…

  5. Dobitocul peltic pe post de ministru a mai „revizuit” odata codurile in asa fel ca le-a trebuit ani de zile sa le „indrepte”!

  6. Da. Sa fie închiși nevinovății și sa scape borfașii. La ce altceva te poți aștepta de la juriștii romani, interesați doar de buzunarul lor? Niște jigodii, în frunte cu Stoica & comp.

  7. Actualul cod penal neconstiotutional n-a fost scris de Predoiu, n-a luat o prima de peste 100.000 de euro pentru asta ? Mai vrea, sa i se dea, multa !

  8. sa explicam:
    -chiar noile „proiecte” sint neconstitutionale,

    orice ar fabrica satanele
    Domnul NU LE AJUTA!

  9. Pai după prescrierea tuturor faptelor de corupție data de gălbejitul de Predoiu cred că acum e nevoie sa fie abrogat codul penal ca nici o faptă ilicita sa nu fie pedepsita pentru că încalcă constituția

  10. Predoiu, banii inapoi pentru vechile coduri neconstitutionale ! Un escroc pus ministru de Justitie, imaginea esecului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.