Maia Sandu: „Rezilienţa Republicii Moldova este pusă la încercare”

În Republica Moldova, democraţia este contestată atât de grupuri corupte, cât şi de actori străini care încearcă să exploateze orice vulnerabilitate din sistemele noastre pentru a promova agende autoritare, imperialiste şi beligerante, a declarat miercuri preşedinta Maia Sandu în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, ce se desfăşoară la Chişinău, informează Ziarul Naţional din Chişinău.

Vremurile pe care le parcurgem în prezent sunt „tulburi”, iar democraţia este ameninţată şi erodată prin dezinformare, ştiri false şi polarizare socială, a afirmat Maia Sandu, adăugând că rezilienţa Republicii Moldova este pusă la încercare de tentative de destabilizare, când „actori interni şi străini lucrează în tandem pentru a suprima vocea democratică a oamenilor şi a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană”.

Evocând războiul din Ucraina, preşedinta R. Moldova a afirmat că „acest război ilegal pune în discuţie valorile noastre fundamentale şi ne obligă să ne gândim mai atent la pace, prosperitate şi democraţie în Europa”, subliniind că „trebuie să fim hotărâţi în a ne apăra valorile”.

Pentru a-şi spori rezilienţa, R. Moldova trebuie să lupte mai eficient împotriva corupţiei în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiţie, care adesea este folosită de regimurile autoritare pentru a submina statele şi democraţiile noastre, a adăugat ea.

„Trebuie să fim mai eficienţi şi mai rapizi în reacţiile noastre la acţiunile menite să distrugă procesele şi instituţiile democratice. Asta facem în R. Moldova în încercarea noastră de a ne alătura nu doar pieţei unice europene, ci şi spaţiului comun de valori centrat în jurul democraţiei – Uniunii Europene. Ne propunem să facem acest lucru în cel mai democratic mod posibil, oferind oamenilor o voce la referendumul pentru integrarea europeană, pe care îl vom organiza în luna octombrie”, a mai arătat Maia Sandu în discursul său.

Judecătorii constituţionali, potrivit ei, sunt o componentă-cheie a oricărei democraţii liberale, având un rol determinant în protecţia drepturilor şi libertăţilor oamenilor, fiindcă, atunci când curţile constituţionale susţin „ceea ce este corect”, barează „avântul populismului”, conform publicaţiei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Bună!
    din 1990 si pana azi Moldova nu a făcut pași esențialul pentru derusificare. In general conducerile Moldovei au jucat la doua capete si unele dintre ele au fost fățiș pro Rusia. Moldova s-a complăcut
    sa balteasca într-o mlaștină sulfuroasa. Limba rusă este vorbită de majoritatea moldovenilor/români
    în timp ce etnicii ruși au refuzat cu dispreț să învețe limba română .
    Sunt rusificati deznationalizat
    ignoranți in buna parte.

  2. Sau mai bine zis…!aca cu chiloți de tablă!…
    Folosești cuvinte pe care nu le înțelege!…ca mai toți nenorociții ăștia din politică…

  3. Sandu și gașca ei de marxiști corupți și ticăloși e cel mai mare blestem totalitar pe care l-a trăit Moldova din 1990 în coace. Distruge fără milă tot, justiție, educație, economie, tot

  4. Nu stiam ca pe doamna o cheama si democratia. In timpul comunistilor era o vorba „dai in mine dai in tine, dai in fabrici si uzine.Stimata doamna democratia inseamna mai multe pareri, nu esti tu detinatoarea adevarului absolut. Eu nu zic ca e bine sa vina rusii dar manifestarile tale ii aduc tot mai aproape.

  5. Actuala manevra de derusificare declansata in Basarabia produce oroare , groaza si dispret din partea tuturor .

    in incercarea de a fi salvata de la intentia de reintegrare ruseasca Basarabia a fost intoxicata de sekuristi de toate culorile europene plasati in functii cheie si de legi imbecile care amintesc de crimele armatei romane din al 2-lea Razboi Mondial pe pamint rusesc .
    Cine dreaq a gandit aceasta Manevra e cu siguranta naszist .

  6. Ce limbaj de buldozer are fluida asta! Bă, reziliență e are legătură cu fizica. Probabil, au importat-o niște traducători de rahat de pe la eu. În curând o să vorbim precum roboții. Cam ca iohanis.

  7. I-a plăcut Maiei de Zelenski, i s-a părut „cool” cum făceau toți neisprăviții din instituțiile europene şi şefii de state din Colonia UE sluj prin Kiev şi cum îl aplaudau pe nărod când spunea tâmpenii în fața PE sau a altor adunături de lepre, şi ar vrea şi ea la fel… Mai ales că Alex Soroş a periat-o şi a convins-o că e o bunăciune super-deşteaptă şi o ființă mesianică pentru Moldova.
    Trezeşte-te fătucă la realitate şi lasă „reziliența” în pace, că nici măcar nu ştii ce înseamnă acest cuvânt! Soroş Jr. îşi dă examenul de licență, iar tu eşti proba lui practică!!!

  8. ‘Judecătorii constituţionali, (…) sunt o componentă-cheie a oricărei democraţii liberale, având un rol determinant în protecţia drepturilor şi libertăţilor oamenilor, fiindcă, atunci când curţile constituţionale susţin „ceea ce este corect”, barează „avântul populismului”…’ – exact! Sunt numiți doar judecătorii care ‘susțin ceea ce este corect’. Ca-n România, unde au spus că pensiile magistraților sunt înscrise în Constituție…

  9. Pai daca sunt actori straini baga mai Maia lege ca orice ONG sa-si declare sursele de finantare straine. Si vedem actorii si cati bani baga.

  10. Intotdeauna cineva trebuie sa fie vinovat pt. tot ce nu functioneaza bine .La fel procedeaza si Maia Sandu care incearca sa ne convinga cu povestile ei .Nu inteleg de ce o tin moldovenii intr-o functie atit de mare pt. ca ea saracuta nu poate face fata .Priviti la figura ei si precis o sa va faca mila de cum se prezinta ea .Un presedinte de tara trebuie sa fie hotarit si sigur pt. tot ce face ,pe cind biata Maia Sandu ,arata ca o femeie care doar se plinge si se vaita tot timpul.

  11. respublik maya
    trebuie trattata cu gaz
    pentru păduchi.

    -petrol lampant sau petrosin,
    „gaza”

  12. Mă tot stărui să găsesc ceva despre economie în discursurile ei. Nimic nimic.. Oamenii încep a o disprețui fiindcă a dezbinat societatea. Încăpățânarea cu încălcarea Constituției a dat de înțeles că ea minte și folosește majoritatea din Parlament ca să-și demonstreze puterea. Rușii, găgăuzii și bulgarii locuiesc sute de ani foarte compact și au legături de rudenie mai strânse decât în alte țări.. Ea face greșeli care o va spulberă din politică.. Nici până astăzi guvernele PAS n-au putut să-l aresteze pe Plahotniuc suspectat în furtul miliardului care a fost scos de la putere de coaliția PAS și PSD!! Cetățenii RM au votat cu Sandu cam cum au votat românii cu Iohannis..Cum și românii,basarabenii au votat, fără să aibă de unde alege… Cineva i-au reclamat bine totodată „împingând” ușurel alegătorii spre ei.. Și iata finalul.
    Avem un „plăvan” și o „oaie”, căci așa,cum vedem, îi poreclesc oamenii..Cei care i-au pus lui Sandu în cap strategia nu-i cunosc deloc pe moldoveni și ce se face aici.

  13. …cum se opintesc să vorbească „cult”acești „aleși”(ai nu știu cui):d-na a dat de „reziliență”,dl.Iohannis de „guvernanță”…nu ar lua un dicționar în mână,Doamne,ferește!oare pentru cine vorbesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.