Marcel Părău, aplaudat frenetic la scenă deschisă / Foto: Cristian OPREA

Interpretul de muzică populară Marcel Părău a fost excelent primit de publicul Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc-Mamaia 2012, la recitalul ce a urmat serii dedicate Galei Laureaților. Marcel Părău a deprins cântul popular pe Valea Hârtibaciului, din satul Coveş, lângă Agnita, judeţul Sibiu. Are un repertoriu de peste 150 de melodii populare, cu texte a păstrate intacte. Artistul continuă să culeagă şi să interpreteze melodii din zona pe care o reprezintă cu atâta cinste. ”Zona de unde vin eu se identifică prin cultura muzicală a purtatelor, fecioreşti care se joacă aproape în toate satele de pe Valea Hârtibaciului cunoscute sub numele de “Rare”. Jocul bărbătesc este identitatea hârtibăcenilor. După aceea, învârtita, şi trebuie să spun că zona de unde provin eu se identifică prin muzică şi port, întrucât este o zonă de interferenţă: între culoarul Târnavei Mari, pe partea dreaptă a Hârtibaciului, iar pe partea stângă este Oltul. Dar este o zonă care se identifică atât prin cântec, cât şi prin port. Portul nostru este identificat prin ţesăturile cătrinţelor cât şi prin îmbrobodeala femeilor de vârsta a treia cu vălitoare, care încă se mai poartă în multe sate de pe Valea Hârtibaciului”, a spus Marcel Părău pentru Informația de Mureș.

Lucian GHEORGHIU
Cristian OPREA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.