Marea industrie, „sufocată” de prețul energiei

Marea industrie- marile fabrici energointesive continuă să sufere și în 2023, pe fondul menținerii unui preț foarte ridicat al energiei, atât la electricitate cât și gaze, se arată într-un studiu de impact comandat de ABIEC, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Liberty Galați, TenarisSilcotub, Saint-Gobain România, Romcim, Azomureș și BA Glass România. Aceste companii au un consum de energie de peste 10% din totalul produs în țara noastră.
„Situația financiară a companiilor din ABIEC a început să se deterioreze în 2022, în contextul în care prețul energiei a continuat să crească în timp ce cotațiile bursiere ale produselor lor a scăzut. Perspectivele sunt îngrijorătoare: cotațiile bursiere nu dau semne de revenire, in timp ce prețul energiei rămâne ridicat”, precizează ABIEC. Studiul realizat de VALOREM și prezentat de Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) a fost lansat într-o dezbatere Financial Intelligence.
Datele companiilor arată că prețul energiei a crescut de cinci ori față de nivelul prepandemic; prețul mărfurilor a crescut doar de 1-2 ori. Creșterea masivă a prețului energiei nu a putut fi reflectată în prețul produsului finit, multe dintre produsele acestor industrii fiind tranzacționate pe burse de mărfuri unde prețul este determinat de companii care produc în țări cu prețuri mult mai mici ale energiei.
Din toate țările europene, industria românească ar primi printre cele mai mici compensații financiare de la stat, în ceea ce privește prețul energiei. Astfel, fabricile românești plătesc în medie 192 de euro/MWh, preț de plafon, în timp ce fabricile din Grecia plătesc 65 de euro. Spania plătește 95 de euro iar vecinii bulgari, 102 euro.
Din cauza situației precare din marea industrie, deficitul comercial al României crește an de an, în așa fel încât România trimite masiv bani afară, pentru alte industrii. „Deficitul pe comerțul cu produsele minerale, materialele de construcții, produsele chimice și metalurgice a crescut rapid în ultimii ani și depășește deja 9,4 miliarde euro”, se mai arată în studiul ABIEC.
Printre riscurile sistemice se numără situația securizării alimentare a României, pentur că agricultura intensivă nu se poate face fără îngrășăminte, industrie care nu mai funcționează la noi, cu excepția notabilă a Azomureș(și ea, la 50% din capacitate – n.r.), dar și potențiala periclitare a rețelelor de electricitate și gaz. Fără un consum susținut, rețeaua înregistrează fluctuații care pot face, în cazuri extreme, ca aceasta să cadă, lăsând în beznă și frig românii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1084 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cică asta e industrie energofagă ^hard, consumă curent cu *găleata . Ne *trebă industrie *soft și agricultură *off , Adică industria modei , video-chat , păcănele , cinema , *parcuri de distracție și cultură în loc de agricultură , să vadă și *țăranii o telenovelă și niște *măscări eshibiționiste avangardiste . D-aia și subvenționăm curentul la astea dar și la *Servicii ca TVRL , UM DIGI , Lantena ( satelor și mahalalelor) etc. Și în plus la SPA-uri, cluburi , baruri și tripouri șă poată petrece acolo Servicilii industrial . ( Eram în tură și vorbeam cu unul la telefon – a rămas perplex cănd a auzit că la Mostiștea e SPA . Era STAȚIE DE POMPARE APĂ pT. irigatii , dar a rămas numai numele instalatiei dezafectate)

  2. ‘Marea industrie- marile fabrici energointesive’:)))Asta nu s-a inteles de Occident,in goana dupa profit,in goana dupa bani fara munca,privatizarea energiei electrice care din tarif per MWh s-a transformnat in pret/MWh, din serviciusocial in marfa cu profit speculativ,din profit controlat in profit desantat, a generat costuri fixe care au delocalizat industria ,azi e toata industria lumii in China
    Plus costurile sociale crescute relationate cu cresteri aiuristice la bugetari,care s-au raspandit in toate ramurile economice, plus imperativul politic de a distruge muncitorimea,singura clasa sociala coerenta
    PS guvernantii nu vor avea nici o scuza cand se va inchide ‘Dacia’Productivitatea sociala a Romaniei e la cel mai jos nivel,costul vietii la cel mai sus

  3. Cred că este o măsură inteligenta de a reanoationaliza tot ce ce-a ce românii au construit și administrat în interesul românilor și a statului român . Trebuie văzut cum putem sabota inteligent mărili anteprizuri care ne sabotează de aproximativ 20 de ani. Va trebui curaj și patriotism,pentru a scoate ajentii nentlțo-hunfguro-rusi din administrație și zona de decizie fără condiții și fără scrupule . Ms e ei români ,situația internațională ne permite. Alegeți Romania sau moarte !

  4. Nu mă miră. Uind of cengi bate de ceva vreme în media dominantă ceea ce-i dovadă că s-a primit ordin să gate cu claimăt cengi și decarbonizare. Senatul României a acos ceva asemănător cu ABIECu ceea ce dovedește că ordinul ajuns și la numita, fără nici un temei, parte română.
    Desigur pe lîngă teatrele de război/perațiuni din Ucraiiina și Palestina vor scoate altă păcăleală la înaintare.

  5. și băieții deștepți.
    Ii doare la basca pe smecherii ăștia. De fapt, nici nu prea înțeleg tovaraseii ce înseamnă industrie, producție, investiții.
    Ei, cu parandaratul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.