Mario Draghi tulbură liniştea Ursulei von der Leyen

Numele fostului premier italian Mario Draghi circulă tot mai insistent ca posibil înlocuitor al Ursulei von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene, în dificultate.

În acest joc se vorbeşte mult despre Mario Draghi (76 ani) fost şef al Băncii Central Europene (BCE) şi fost prim-ministru al Italiei.

Înainte de toate Mario Draghi este autorul unui raport, mult aşteptat, despre evitarea scăderii competitivităţii UE.

Reconfirmarea Ursulei von der Leyen în funcția de șef al organismului executiv al UE părea posibilă, dar conducerea ei și-a pierdut strălucirea după problema rolului acordat și apoi revocat lui Markus Pieper, și în urma unor ezitări în răspunsul față de criza din Orientul Mijlociu, notează Euronews.

Posibilitatea că nu reușește să strângă un consens suficient în rândul liderilor UE și a deputaților europeni, care vor prelua mandatul în această vară, a devenit o perspectivă mai realistă. Principalul său punct forte a fost întotdeauna continuitatea cu actuala Comisie, dar și lipsa concurenților efectivi.

Totuși, cel puțin la Bruxelles, în tabăra sa circulă acum nume alternative, chiar dacă alți candidați nu se vor implica oficial înainte de alegeri.

Discursul lui Draghi, din 16 aprilie, la forumul social la nivel înalt din La Hulpe a fost salutat de presa italiană drept o candidatură pentru cea mai înaltă funcție executivă europeană. Şi la Bruxelles, unii cred că fostul premier italian știe să facă lucrurile să se întâmple ca prin magie.

Secretele acestei „puteri”, însă, rămân evazive: în fața crizei datoriilor din zona euro, a pariat pe faimosul „whatever it takes”. Acum pare să lucreze la o nouă vrajă în legătură cu raportul privind competitivitatea, pe care îl pregătește, condus de însăși Ursula von der Leyen, care se referă la necesitatea unei „schimbări radicale”.

E puțin probabil ca liderii UE și europarlamentarii să-l respingă pe Draghi, chiar și Viktor Orban le-a spus reporterilor de la Bruxelles: „Îmi place de el”.

Președintele în exercițiu al Consiliului European Charles Michel – care va fi unul dintre principalii intermediari în negocierile pentru următoarele poziții de vârf din UE – a declarat, înaintea summitului extraordinar din aprilie, că următoarea Comisie va fi de tip „economic”.

Draghi a lăsat în urmă o țară sfâșiată.

Actualul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) ar fi o altă alegere solidă, dacă profeția lui Michel despre o Comisie „economică” s-ar dovedi corectă, mai ales dacă negocierile ar stagna. În 2019 a preluat cârma BCE datorită impulsului lui Emmanuel Macron și ar putea fi din nou alegerea președintelui francez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Se schimba Tanda cu Manda, dar agenda criminala de nimicire a statelor nationale, nu. UE nu e Europa, UE e un lagar in devenire, un URSS II pe steroizi, cu avansul tehnic adus la zi.

  2. Super Mario , ex Goldman Sacks, aceeasi Marie dar cu aceiasi palarie. Articolul nu este documentat, Mario Draghi nu a fost numit in 2019 cu sprijinul lui Macron ci prin 2011 cand Macron era un outsider.

  3. Teatru politic, praf în ochi.
    Oare Draghi e din neam mai bogat, mai mare-n rang, decît neamul Albrecht de unde se trage duamna Ursuala?
    Draghi e fiu de bancheri, nevasta se trage din neamul Cappello…învățați, fiți sîrguincioși, și-o să ajungeți să conducețu UE chiar dacă nu sînteți din trib!

  4. „Conducerea ursulei si-a pierdut stralucirea…” – zice presa globalista. Ahaha… hoata aia a stralucit o singura data: cand a semnat contractul pentru otrava din vaccinuri!

    Mario draghi e un asasin economic, o spune presa italiana neafiliata, o spun italienii normali la cap si sunt de acord. De partea cealalta, presa „democrata” zice ca e salvatorul monedei euro. Bosorogul le-a spus de mii de ori ca vrea sa stea linistit cu nepotii, nu-i mai trebuie functii, dar mafia insista.

    Ticalosia e punctul comun care uneste elitele globaliste.

  5. Nu Ursula e problema, ci întreg sistemul care stă la baza UE este putred şi corupt.
    Trebuie desființate INSTITUȚIILE UE (Comisia, Parlanentul, Consiliul) şi eradicați toți trântorii de la Bruxelles şi Strasbourg care au căpuşat şi distrus Europa la ordinele globaliştilor, iar apoi trebuie să se revină la ceea ce era „Europa unită” prin anii 70-80.
    De abia atunci va dispărea cancerul care altminteri ne va duce înapoi în Evul Mediu.

  6. draghi si-a superbusterizat aproape toata pensinsula chiar nu va este rusine sa n-il aduceti in prim plan ce circ grotesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.