Marte a fost o planetă locuită acum 4 miliarde de ani

Un cercetător SETI crede că pe planeta roşie s-ar putea găsi fosile ale unor creaturi vechi de patru miliarde de ani.

Cercetătorii au identificat roci despre care spune că ar putea conţine rămăşiţe fosilizate ale vieţii de pe Marte. Descoperirea a fost făcută în zona cunoscută sub numele de Nili Fossae.

Munca cercetătorilor a relevat că această „tranşee” de pe partea întunecată a planetei Marte este foarte asemănătoare cu o regiune din Australia unde au fost identificate primele dovezi ale vieţii pe Pământ, păstrate în formă minerală. Descoperirea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Earth and Planetary Science Letters.

Echipa condusă de Adrian Brown, cercetător la Search for Extraterrestrial Intelligence Institute (SETI) crede că procesele hidrotermale care au păstrat în rocă aceste prime semne ale vieţii pe Pământ s-ar fi putut produce şi pe Marte, în Nili Fossae.

Rocile din acea zonă au aproape patru miliarde de ani vechime, ceea ce înseamnă că au rezistat aproximativ trei sferturi din istoria planetei Marte.

Adrian Brown s-a folosit de un instrument numit Crism, de la bordul NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, pentru a investiga rocile cu ajutorul radiaţiei infraroşii. Au folosit aceeaşi tehnică pentru o zonă din Australia numită Pilbara.

„Pilbara este foarte interesantă”, a declarat Brown pentru BBC News. „Face parte dintr-o parte a suprafeţei Pământului care există de 3,5 miliard de ani”.

În miliardele de ani care au trecut de atunci, oamenii de ştiinţă cred că microbii au format nişte structuri specifice în rocile din Pilbara, numite stromatolite, care pot fi studiate şi astăzi.

Studiul pe planeta Marte a arătat că rocile de le Nili Fossae sunt foarte similare cu cele de pe Pământ, mai ales prin prisma mineralelor pe care le conţin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.