Masca a devenit obligatorie în majoritatea statelor europene

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că dacă suntem sănătoși nu trebuie să purtăm mască, tot mai mult state din lume încearcă să oprească răspândirea virusului prin impunerea purtării măştii în spaţiile publice.


Opiniile pe această temă sunt contradictorii.

Institutul Robert Koch (RKI) a spus că, în ciuda faptului că nu există dovezi pentru autoprotecţie, acoperirea gurii şi nasului poate capta picături infecţioase care sunt expulzate atunci când purtătorul vorbeşte, tuşeşte sau strănută. Adică, măştile sunt concepute pentru a-i proteja pe ceilalţi de purtătorii virusului.

În schimb, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) nu susţine în mod special utilizarea măştilor chirurgicale, ci recomandă utilizarea „acoperirilor simple de faţă din stofă” realizate din materiale obişnuite.

În Marea Britanie şi Singapore s-a cerut să nu se poarte măşti pentru a asigura suficiente materiale şi echipamente individuale de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Republica Cehă a fost prima ţară din UE care şi-a obligat cetăţenii să poarte mască în spaţiile publice. Decizia a fost luată la data de 18 martie, când erau doar 464 de cazuri confirmate şi niciun deces. Pe lângă acestea, guvernul ceh a închis graniţele şi a restricţionat accesul în unele magazine şi farmacii. În prezent, în Cehia sunt 8,891 de cazuri şi 315 decese.

În Bosnia şi Herţegovina s-a impus pe 29 martie purtarea măştilor în afara locuinţelor, atunci când în ţară erau doar 354 de cazuri şi niciun deces. Autorităţile au impus restricţii privind circulaţia, ieşitul din casă într-un anumit interval şi închiderea graniţelor. Toate spaţiile publice au fost închise şi nici în taxiuri nu aveau voie să urce mai mult decât un pasager. Cu toate acestea, numărul cazurilor a continuat să crească, în prezent fiind 2,401 de persoane infectate şi 144 de morţi.

Pe 6 aprilie, Austria a impus purtarea măştilor în spaţii publice, în special în magazine. La acel moment erau 12,267 de persoane infectate şi 220 decedate din cauza coronavirusului. Autorităţile susţin că măsura a fost una benifică, deoarece ritmul de infectare a scăzut considerabil. În prezent, în Austria sunt 16,503 cazuri şi 640 de persoane care au murit.

În Polonia, pe modelul celorlalte ţări din Europa, pe 16 aprilie, Ministerul Sănătăţii din Polonia a cerut acoperirea feţei pentru plimbatul in parcuri şi plaje, dar şi locuri publice, cum ar fi drumuri, pieţe, biserici şi magazine.La acea dată, în Polonia erau 7,771 de cazuri de COVID-19 şi 292 de decese. În ciuda măsurilor luate, numărul de cazuri a continuat să crească, ajungând la 21,236 de persoane comfirmate şi 995 de decese.

În Italia, de pe 4 mai e obligatoriu purtatul măştilor în mijloace de transport şi spaţii închise, baruri, restaurante etc. Decizia a fost luată după ce peste 26.000 de persoane au murit. Cu toate acestea, situaţia nu s-a schimbat radical, în prezent fiind 229.327 de persoane infectate şi 32.735 de decese.

În Franţa, s-a anunțat că distanţarea socială e încă obligatorie, iar măştile trebuie purtate în mijloacele de transport publice şi în magazine. În prezent, sunt 179.306 cazuri în Franţa şi 28.167 de persoane decedate.

România a impus purtarea măştilor de la data de 15 mai, când fuseseră confirmate 16.437 de cazuri şi 1.056 de decese. De atunci, numărul de cazuri a crescut cu încă 2.000.

Abia la data de 20 mai, Spania a anunţat obligativitatea purtării de măşti în spaţiile publice interioare, iar în aer liber, atunci când este imposibil să se păstreze distanţa socială de mai mult de doi metri. Spania este una din cele mai afectate ţări de COVID-19, cu 235.290 de cazuri şi 28.675 de decese.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Citat din articol:”Adică, măştile sunt concepute pentru a-i proteja pe ceilalţi de purtătorii virusului.” DECI TOTI SUNTEM BOLNAVI si putem transmite Covid…

  2. O temere exista intre politicieni in orice tara, dar, sa-ti exasperezi si terorizezi concetatenii fin cauza ca tu esti intro permanenta criza, nu este normal! Mergi freacu si te trateaza apoi iesi linistit si vorbeste calm conationalilor, sa fii convingator ca esti un partener de incredere si nu un excroc care ascunde beneficii bazate pe interdicitii si limitari! Mai toti politicienii romani inclusiv cotrocenistul, au umblat din tara in tara prin strainataturi si nu au invatat nimic, asta demonstreaza zilnic, de aceea se comporta ca ultimii infractori care urla si rag in vant! Au aparut si gusatii si burtosii, care, daca abia leaga o propozitie cap coada dar nu au legatura decat cu ce ii intereseaza, si anume: interdictii si carantina sau pe limba romaneasca, bulau la domiciliu, fara haleala sau tratament daca locuiesti singur in casa! Asadar, gusatii+burtosii, te vor cu orice pret indiferent de situatie sau conjunctura, bolnav sau nu, purtator sau nu de virus, pe lista coro! Asa DA stat serios cand e vorba de executarea propriilor conationali lipsiti de drepturi prin lege! In plus, problema mastii:
    – de ce masca daca politicienii si marii capi nu respecta legea data de ei?
    – de ce masca si interdictii daca politicienii si marii capi se plimba pe unde vor facandu-le in ciuda conationalilor?
    – de ce masca daca nu ai cu ce sa cumperi mai ales ca 100 lei dintro pensie sau salariu maxim 800-900 lei este extrem de mult deoarece nu mai au bani pentru tratament, hrana si plati utilitati?

  3. Justificările sint contradictorii.ba ne apara masca de ceilalți ba nu ne apara si toti suntem bolnavi și trebuie sa ii ferim pe ceilalți. Si daca tot suntem bolnavi la ce folosește testarea ? Sa le consumăm chimicalele biologice despre care nici nu stim cat sint de bune sau sigure. Este dictatura panicii și a cifrelor care dictează politicile împotriva drepturilor cetățenești.adica antidemocratice. Adică ne-am intors de unde am rămas acum 31 de ani.degradare și umilire pas cu pas pe mana vânzătorilor securisti.adica iohanis este tot un vechi comunist functional doar ca sucit spre sparanghela merkel,cotropitoarea.

  4. Neamu/prost se opune.Fițăraie si prosteală pentru un lucru banal,MASCA PE FAȚĂ, util sănătății celui care poartă masca,precum si pentru aceia cu care vine în contact,adică limitează răspândirea virusului.Dacă un lucru merge bine la noi(românii au respectat izolarea fără comentarii, și bine au făcut)ATUNCI TREBUIE să intervină DIHONIA cu proteste, violențe, comentarii idioate chiar și de la unii ce se dau rotunzi, ca să întoarca mizeria la loc, să se recontamineze oamenii si urgia să se reinstaleze.Ori e premeditată ,ori prostia unora se reinventează.PS.Măi, badea, du-te măi si te culcă.Ai devenit si tu guru cu C!!hai, sic!!Dracu nu se simte bine fără virus!!

  5. Măi nătăfeață, scrii pe net fără să ai habar, doar ca să te afli în treaba.Măi, tu poți să nu ai simptome, să nu stii că esti purtător dar SĂ TRANSMIȚI PRIN SALIVA (vorbind și tușind)SI MUCII TĂI(strănutând) virușii cât pentru o colonie,să-i bagi pe oamenii nevinovați în spital sau în cimitir!!!Acum pricepi la ce e bună masca?La fel, si pe tine te poate virusa unul care se crede mare concluzionist de fâs.PURTĂTOR SANATOS, care vorbeste fără cap,punând regulile sanitare la îndoială.Să fii lucid!!

  6. Ba s-a demonstrat ca ajuta. Recent chiar un studiu pe soareci izolati in doua incaperi izolate prin panza de masca.

  7. Purtati voi masca zi de zi vreme de trei luni si o sa vedeti ce infectii respiratorii vor inflori…
    Pretext pentru alt Lockdown si tot asa.

  8. OMS nu recomandă obligativitatea puterii mastii.Guvernul orban contrazice OMS. După unii postaci deducem că OMS e neam prost chiar dacă OMS și multi alti medici vin cu argumente. Postacii au fitaraie și prosteala pe post de contraargumente .Cum sa ii crezi,se vede ca nu gandesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.