McKinsey Global Institute: Adevăratele cifre ale crizei financiare

Potrivit unui studiu recent publicat de compania de consultanță în management, McKinsey, între 2000-2008 creșterea datoriei agregate publice și private în principalele țări avansate economic a fost de peste 40.000 de miliarde de dolari. Circa 75% din astfel de creștere a fost generată nu de statele cu datorie publică ci de sectorul privat, prin datorii ale familiilor, băncilor și intreprinderilor, notează un editorial publicat în ediția de vineri de ziarul italian Il Messaggero, citat de Agerpres.

Într-un articol scris de fostul președinte al Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, imediat după declansarea bulei împrumuturilor subprime, el a apreciat că una din principalele cauze ale crizei din SUA, care ulterior s-a transformat într-o criză globală, trebuia căutată în faptul că dinamica economiei a fost "drogată" timp de prea mulți ani, generând o "euforie nesănătoasă". Acum, așa cum recunosc toți, drogul a fost furnizat de datoriile private, lăsate să crească nu numai de către SUA ci și de multe alte state, in timp ce toate aceste tari afisau datorii publice reduse, ca dovada de seriozitate si soliditate financiara, pentru a atrage investitorii, scrie Romanialibera.ro.

Citește mai mult pe: Romanialibera.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.