Mediul privat critică Legea achizițiilor publice: Este din Kafka

Legea achiziţiilor publice blochează, astăzi, accelerarea digitalizării în România, iar modul în care se fac aceste achiziţii este inspirat din romanele de Kafka, susţine preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei.

„O temă majoră despre ce facem ca să se accelereze digitalizarea este că noi avem un mare, mare blocaj cauzat de Legea achiziţiilor publice. Modul în care se fac achiziţii publice în domeniul digitalizării, astăzi, este de domeniul trecutului. În momentul acesta, în România se proiectează sisteme pentru acum cinci ani şi se dezvoltă pentru acum zece… Problema e că în zona asta de IT, dacă o reţea energetică are o tehnologie care nu se schimbă de la o zi la alta, noi, astăzi, punem în funcţiune un sistem care rezolvă o nevoie de acum 5 – 10 ani şi n-are cum să funcţioneze. Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice, de a aduce mai multă agilitate şi de a da voie instituţiilor publice să aibă mai multă flexibilitate în relaţie cu mediul privat. Ce se întâmplă acum este inspirat din romanele de Kafka, cum se fac achiziţiile publice în România”, a declarat Matei, marţi, la o dezbatere de specialitate.

Conform şefului ANIS, mediul privat trebuie că colaboreze cu statul pentru ca digitalizarea serviciilor publice să devină realitate.

„Companiile private nu funcţionează într-o bulă, nu sunt nişte insule care sunt complet deconectate. Ceea ce vreau să spun este că, indiferent câte investiţii va face o companie privată mică, medie sau mare în digitalizare, şi cu tot succesul pe care l-ar avea compania respectivă, nu funcţionează deconectat de la ecosistem. Deci, este necesar ca şi în spaţiul public să vedem o digitalizare a serviciilor publice. Avem nevoie de o democratizare a instrumentului semnăturii electronice, adică avem nevoie ca oamenii să aibă un instrument cât mai prietenos şi cât mai flexibil de a semna, astfel încât să creştem viteza cu care se pot realiza tranzacţii. Acum avem, în sfârşit, un proiect lege care este în proces legislativ. A trecut de o primă etapă, pare că este pe direcţia bună, aşadar va fi un mare pas înainte”, a explicat Mihai Matei.

Reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei, de mediu şi ai autorităţilor au participat, marţi, la cea de-a V-a ediţie a Forumului Economic Român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. In Romania exista doar asociatii (sindicate) ale patronilor, pe angajati nu-i apara cineva. Corect, cine plateste, comanda, ca la carciuma.

  2. Palavre !
    Baba se piaptănă iar Colonia Marginală Eșuată se îndreaptă voios spre faliment, măRog…🤮

  3. Normal ca totul se face de catre tradatori in defavoarea Romaniei, ce credeati?

  4. Faceti digitalizare, sa poata bajatul securistului, care nu i-a supravegheat fetita, care s-a inecat in piscina vilei sale din Monaco, sa poata sa va blocheze dintr-un click de maus sau o comanda de tip „call baby” pe Alexa ! Hai, dati putere la ROGulani, sa se spanzure singuri. Continuati, pentru ca meritati (VICHY) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.