Petre Ivănescu, fostă stea a handbalului masculin:

„Mentalitatea românească a rămas ca acum 27 de ani“

Petre Ivănescu, căpitanul echipei naţionale a României care a câştigat primul titlu mondial din istorie (1961), s-a aflat în ultimele două săptămâni în România. Unul dintre pionierii handbalului românesc, „Maestrul“ a petrecut sărbătorile de Paşte în ţară, alături de familie.

Cu această ocazie a sărbătorit şi împlinirea a 82 de ani, vârstă la care continuă să savureze handbalul pe pâine.

„M-am îngrăşat în România, prea multă mâncare… (n.r. – Petre Ivănescu râde). Mă simt foarte bine, nu am mari probleme, mă mişc, merg cu maşina, beau şi alte chestii“, acestea au fost primele impresii împărtăşite de campionul mondial, care apoi ne-a relatat şi cum se mai „înţelege“ cu handbalul: „Mă mai duc la meciuri în Germania, la Gummersbach, în special când am dispoziţie, dar în general stau liniştit. Am mai scris un articol în Handball-Woche, m-au enervat antrenorii cu scrisul lor pe tăbliţă la time out. M-am întrebat ce tot scriu antrenorii în acel minut. Este o tâmpenie, parcă jucătorii ar fi roboţi. Eu spun că nu ajută foarte mult, pentru că fiecare jucător are şi tactica lui personală, trebuie să stea să gândească. La time out, jucătorilor trebuie să le spui lucruri generale, nu cum să alerge. Antrenorul scrie pe tăbliţă şi se uită doar 3-4 jucători, pentru că restul privesc spre alte părţi!“, a declarat Ivănescu pentru Mediafax.

„Nu există antrenori care să facă minuni peste noapte“

Petre Ivănescu a fost căpitanul echipei naţionale care în 1961 învingea Cehoslovacia cu 9-8 în finala Campionatului Mondial. Titlul respectiv a fost cucerit după două reprize de prelungiri.

Ivănescu ne-a mărturisit că nu mai are nicio legătură cu cineva din Federaţia Română de Handbal, „de când a plecat Cristian Gaţu, s-a terminat, nu mai am niciun contact“, dar urmăreşte meciurile din Liga Naţională, cele din cupele europene ale reprezentantelor României şi cele ale echipelor naţionale, ori de câte ori are ocazia. „Am un receiver pe care îl iau peste tot cu mine, în Germania, în Spania, mă uit mult la canalele româneşti“, ne-a spus Petre Ivănescu. El a evidenţiat şi ceea ce-i place cel mai mult azi în handbalul românesc: „Îmi place de fostul antrenor al naţionalei, cel care a fost şi la Vâlcea, de Gheorghe Tadici, pentru că are o echipă numai cu jucătoare românce. Asta îl onorează, este frumos şi stă şi pe sus pe undeva în clasament. Părerea mea este că handbalul românesc trebuie ridicat şi cu antrenori români, nu cu oameni care sunt aduşi cu 2-3 zile înaintea unui meci. Nu există antrenori în lume care să facă minuni peste noapte“.

Cine este Petre Ivănescu (82 ani)

Activitate ca jucător:

l dublu campion mondial cu România (1961 şi 1964);

l golgheterul Campionatului Mondial din 1961;

l 205 selecţii la prima reprezentativă pe parcursul a 10 ani;

l 13 titluri naţionale cu Dinamo;

l câştigător al Cupei Campionilor Europeni, cu Dinamo, în 1965;

l activitate după ce a renunţat să mai joace;

l a antrenat la nivelul Bundesligii peste 30 de ani, timp în care a câştigat, printre altele, titlul cu Gummersbach în 1982 şi 1983 şi cu Tusem Essen în 1986;

l a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Gummersbach (1993);

l a fost selecţionerul Germaniei şi României;

l diverse funcţii de conducere la Gummersbach şi Essen.

Andrei Pal

Citiţi articolul integral pe www.mediafax.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

  1. Mari handbalisti si antrenori romani antrenau mari forte ale handbalului mondial. Era ceva normal. TV Gummersbach e invinsa Stelei Bucuresti in finala CCE din 1977. Sa traiesti sanatos o mie de ani nea Ivanescu si sa apuci sa-l vezi pe Dedu ca pleaca de la FRH pe care a slabit-o mai mult ca niciodata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.