Satul care oferă case gratis

Metoda prin care un primar din Botoșani a repopulat comuna

România de azi este o țară cu o natalitate tot mai scăzută. Nu mai este un secret pentru nimeni că zeci de mii de români au luat calea străinătății pentru a munci și trăi în societăți civilizate, în care se simt respectați. Satele se golesc de tineri și devin tot mai îmbătrânite. Autoritățile caută soluții să stopeze acest fenomen, dar se pare că nu prea au succes.

Totuși, mai sunt oameni cu inițiative care reușesc să stopeze sau diminueze acest fenomen. Un edil dintr-o comună botoșăneană a avut o idee cel puțin demnă de urmat și de alți primari din țară, aflați în astfel de situații. Mai exact, el a cumpărat toate casele abandonate din comună și le-a refăcut. Apoi, a convins persoane din alte locuri să se mute aici și le-a oferit  acele locuințe gratuit. Singura condiție era ca noii locuitori să rămână în sat. Este vorba despre comuna Concești din județul Botoșani, unde în doar câteva luni 10 familii noi au venit în sat să-și trăiască viața. Astfel, a crescut și numărul elevilor.

Familiile cu mulți copii au avut prioritate

„Am cam îmbătrânit şi murim, iar în urmă trebuie să mai rămână cineva. Şi noi avem copii, dar nu-s pe aici“, spune un localnic.

În urmă cu doi ani şi jumătate, edilul a început să ia măsuri. A identificat toate locuinţele părăsite din comună şi le-a cumpărat de la bătrânii proprietari. Le-a restaurat, apoi a dat sfoară în ţară că le oferă gratuit familiilor care vor să se mute aici, cu condiţia să rămână pe termen lung. Planul a dat roade. Cinci familii cu un total de 33 de copii s-au stabilit la Concești. Sunt familii numeroase, care au între șase și opt copii, din Hunedoara, Alba Iulia, Constanța, dar și din județul Botoșani. Primarul își propune să-i ajute pe aceștia și să găsească locuri de muncă. „Am văzut pe Internet și am venit să vorbesc cu domnul primar. Eu am șapte copii și pentru noi este ideal să avem o casă unde să stăm“, spune una dintre mame.

Nimic însă nu se face la voia întâmplării. Reprezentanții primăriei Concești iau legătura cu primăriile din orașele și comunele de unde sunt solicitanții pentru a afla detalii despre familiile care vor să se mute aici. Astfel, a făcut o selecție.

Ideea i-a venit primarului din Concești, Costel Nazare, după ce a constatat că populația din localitate este îmbătrânită, dorind să o întinerească. „Ideea a venit, pur şi simplu, dintr-o participare la o şedinţă la şcoală, când am văzut că se certau doi învăţători cărora urma să le dispară un post. Şi când am auzit că în perioada următoare urmau să vină la şcoală în jur de 80 de copii, ne-am gândit că este singura măsură pe care o puteam lua, adică degeaba le făceam canalizare, apă, dacă nu mai avea cine să se bucure de ele“, a spus pentru jurnalul.ro primarul comunei, Constantin Nazare (foto). Prioritate au avut familiile cu mulţi copii sau cele susţinute de mame singure. O altă condiţie a fost ca taţii să nu fie prieteni cu alcoolul.

A crescut numărul elevilor

„La început a existat o oarecare divergenţă în sat, se gândeau să nu vină oameni care fură… După aceea, au văzut că s-au integrat foarte bine. Chiar merg şi sătenii la ei, îi ajută, deci e bine. Chiar şi eu mă gândeam că o să fie ceva probleme, la un moment dat veniseră pe la mine şi au spus: domnu’ primar, ai cam gafat-o cu ăştia… Până la urmă, au fost mulţumiţi“, spunea primarul.

Cele 12 case puse la dispoziţia noilor veniţi au fost puse la punct cu ajutorul sătenilor, iar lucrările au continuat după ce au apărut noii locatari. „Tuturor le-am dus apă, le-am dus ciment, care n-au avut posibilitatea, le-am dus un maistru de le-am făcut sobe, le-am făcut toate condiţiile“, spune Constantin Nazare.

„Am venit de la Mileanca. Stăteam la fratele meu, iar de când am venit aici, e foarte bine“, spune o localnică. O alta spune că are patru copii și a venit din comuna Havna. „Sunt din apropiere. Ne-a sprijinit cu casă, cu loc de muncă și este foarte bine pentru noi. Nu am avut o casă a noastră până acum. Am stat numai în chirie.“

În doar câteva luni, 10 familii noi au venit în comună. Astfel a crescut şi numărul elevilor. „Numărul copiilor din şcoala gimnazială ajungea la aproximativ 150 de copii, iar după programul de repopulare, numărul acestora a crescut la 220. În anul când s-a început programul, aveam clase simultane. Am reuşit şi am făcut clase de sine stătătoare“, suține Petronela Iancu, directorul școlii. „Este foarte bine. Ne-am bucura dacă ar putea să continue acest program. Au murit foarte multe persoane şi au rămas case goale. Au adus tineret acum, avem copii la şcoală. Este foarte bine“, spune o localnică.

Autorităţile locale caută acum soluţii financiare pentru a continua programul de repopulare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Degeaba. Planu de depopulare a romaniei, merge inainte. Faptu ca se aduna, cei ramasi in gramezi mai mari, nu rezolva problema. Din contra. Doar ^i face pe oameni sa nu-si dea seama de problema. Daca locuiesti intr-un oras aglomerat gen bucuresti, timisoara, ai senzatia ca is prea multi oameni; dar in realitate, sunt judete intregi depopulate

    • Mi se pare ca te prostesti si vorbesti in mod voluntar agramat ca si noii botosaneni.

  2. – Mult succes acestui mare OM primarul din Concesti-Botosani, precum si localnicilor de mare omenie. Iata ca satul romanesc, prin taranii sai de neam, reuseste sa gaseasca resurse de salvare intr-o tara aflata in curs de depopulare…

  3. O idee buna, dar trebuie sa tina seama si de calitatea oamenilor. Cinci familii cu 33 de copii spune multe, si nu stiu daca este chiar un succes. Pe de alta parte, daca a si zugravit casele, s-ar putea sa fie „inhatat” pentru foloase electorale necuvenite, ca si Olguta.

    • „… daca a si zugravit casele, s-ar putea sa fie „inhatat” pentru foloase electorale necuvenite, ca si Olguta.”
      Da, cred ca ala e cel mai mare pericol. Actiunea lui contravine planurilor rezervate Romaniei.

  4. Laudabila initiativa primariei!In plus la nivel de tara – darea tuturor terenurilor detinute de primarii in arenda pe 10-20-50-99 de ani pentru 1 leu cu obligatia de a plati insa un impozit mai ridicat in functie de calculele.
    Pentru a obtine o demografie corespunzatoare trebuie sa vii cu facilitati!
    ROMANIA este mai frumoasa la tara decit la oras!

    • Nu inteleg un lucru. Vad ca in strainatate comunele au drumuri pietruite cu piatra extrasa din albia raurilor. La noi de ce nu ar fi la fel? De ce se tot asteapta fonduri europene pentru pavarea drumului? Iata o sugestie pentru nou-venitii din sat, sa puna osul si sa faca si copii in timpul liber care le ramane dupa pietruirea potecilor comunale.

  5. Acest Primar din Concesti de Botosani, merita si trebuie ajutat, sa continue si sa dezvolte repopularea comunei.
    Urgent, sa i se atribuie Fonduri Europene nerambursabile. Este o placere si o mandrie sa aflam ca exista in Romania, un ales prin vot, atat de dedicat si eficient comunitatii. Succes si felicitari, dle. Primar !

  6. Masura nu serveste la nimic daca nu este insotita si de crearea de locuri de munca. Ce vor face acele persoane, cu multi copii, care se bucura ca au acum un acoperis deasupra capului, dar nu cistiga nimic (din MUNCA) ? Aaaa … din ajutoare sociale, pentru puzderia de copii ? … mda, e si asta o „solutie” …

    • S-ar putea chiar sa fie un pericol pentru vechii cetateni, ce spune vocea satului, ii convine? Altfel, bravo primarului, cel putin a facut ceva.Trebuie insa sa bata palma cu seful de Post si sa supravegheze cu sarguinta noua „populatie”.De asemenea , sa conditioneze casa de zilele de lucru in folosul comunitatii sau la privati, la solarii, agricultura, orice e in zona.

  7. In ciuda unor critici din partea unora care „nu sunt romanii”, sunt straini de natia romana, acest primar merita sa fie felicitat. Romania nu inseamna „clasa politica corupta si mincinoasa, mironositele fostei familii regale pentru care Tariceanu vrea sa toace din banii nostrii milioane de euro” de parca ar fi ai lui, Romania inseamna „romanii !!!”, locuri de munca, bunastare, sanatate, educatie si cultura, pentru care trebuie cheltuiti banii din Bugetul Romaniei. Un politician care creaza pentru romani astfel de binefaceri este intradevar „un politician roman care iubeste Romania si pe romani, restul, indivizi lacomi, corupti, hoti si mincinosi, circari care nu au ce cauta la conducerea Romaniei dar care se lafaie in lux in mod ilegal pe banii romanilor. Trezestete romane !!!.

  8. daca le-a dat si cate o caruta cu coviltir,de cai fac ei rost…Cred ca e un banc,nu un articol…Adica a adus 5 familii de asistati social.

  9. Mai incolo aflam ca nevasta primarului e invatatoare si decat sa ii inchida scoala,ca nu avea elevi,a facut dom primar pe draku in patru sa o mentina tanara si activa..ca ce facea cu ea acasa somera si in depresie

  10. Daca initiativa ar fi sustinuta si economic,era de invidiat.Asa din ce se vor intretine noii veniti ? Ajutoare sociale ?

    • Macar a facut ceva. Majoritatea primarilor nu fac nimic, dar vor pensii speciale.

  11. Ar trebui ca televiziunile sa vorbeasca despe acest primar, sa fie dat exemplu si nu sa vorbeasca permanent numai de Ghita, Dragnea, Olguta, Tudorele mama etc, adica despre oameni care nu fac nimic pentru tara asta.Felicitari sincere acestui primar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.