Mii de clădiri şi terenuri ale statului, înregistrate cu valori de 0 lei sau 1 leu

Statul român deţine mii de clădiri şi terenuri care au fost trecute în evidenţa contabilă a diverselor instituţii cu valori mult subevaluate, de „0 lei” și de ”1 leu”. Un raport al Curţii de Conturi arată că de fapt aceste clădiri şi terenuri sunt evaluate aproximativ la 36,6 miliarde de lei. Această valoare se compune din: 31.160.768.613 lei – buget de stat, 5.025.474.202 lei – buget local, 438.744.276 lei – buget asigurări, 2.456.512 lei buget – instituţii autonome, se spune în raport.

Un număr de 30 de ordonatori principali de credite (dintr-un număr total de 53), care au în administrare 5.259 de poziții în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu valoarea de 0 lei şi 1 leu (3.548 de poziţii cu valoarea de 0 lei și 1.711 poziții cu valoarea de 1 leu). Practic, 3.548 de bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului nu sunt înregistrate în evidența contabilă, iar 1.711 bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului sunt înregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu.

Dintre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care prezintă o astfel de situație exemplificăm: Secretariatul General al Guvernului (2.921 de bunuri), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (471 de bunuri), Ministerul Afacerilor Interne (364 de bunuri), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (332 de bunuri), Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (242 de bunuri), Ministerul Transporturilor (222 de bunuri), Ministerul Tineretului și Sportului (170 de bunuri), Ministerul Sănătăţii (130 de bunuri), Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice (116 de bunuri).

Valoarea abaterii este de 36.622.530.579 lei și reprezintă valoarea aferentă bunurilor din patrimoniul public al statului, care nu a fost raportată, la data de 31.12.2014, în inventarul bunurilor din patrimoniul public al statului, prezentat pe site-ul MFP şi monitorizat de către Direcţia Generală de Legislaţie şi Reglementare în Domeniul Activelor Statului.

Cauzele care au condus la încălcarea legii sunt următoarele:
– neinițierea/neadoptarea actelor normative care să stea la baza modificărilor intervenite în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului de către ministere sau de către alte organe de specialitate ale autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi de autorităţi administrative autonome;
– neefectuarea reevaluării bunurilor din domeniul public al statului;
– neoperarea modificărilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.