O instituție total nereformată

Mii de lei pentru pensii date morților

Statul român a acordat drepturi de pensii ulterior datei decesului beneficiarilor, în sumă estimată la 352 mii lei, și nu a încetat plata drepturilor de pensii începând cu luna următoare decesului. Și asta, deși pentru acești beneficiari casele teritoriale de pensii au plătit ajutoare de deces și dețineau informații cu privire la acești pensionari, arată un raport al Curții de Conturi, în urma unei misiuni la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și la Casele Județele de Pensii Galați, Ilfov, Prahova și Vâlcea.

De asemenea, la CNPP și Casele Județele Arad, Bihor, București, Călărași, Covasna, Iași, Maramureș și Mureș au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 3.886 mii lei, reprezentând pensii anticipate, anticipate parțial, de invaliditate gradul I, II și III, încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii, care au realizat în același timp și venituri din salarii, venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe și venituri din desfășurarea activității în baza contractelor/convențiilor încheiate potrivit Codului Civil, peste limita legală. S-au efectuat plăți nelegale de 753 mii lei, cu titlu de pensie de invaliditate de gradul I și gradul II, pensie anticipată și anticipată parțială, încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care au realizat concomitent venituri din activități economice/profesionale mai mari de patru ori decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (CJP: Bihor, Mureș și Olt). Totodată, inspectorii au descoperit plăți nelegale de 227 mii lei, din bugetul caselor județene de pensii, reprezentând indemnizație de însoțitor acordată unor beneficiari, în condițiile în care aceștia au fost internați în centre de asistență socială/într-o unitate medicală sau au primit asistent personal/indemnizație lunară acordată de la bugetele locale, situații în care dreptul trebuia suspendat (CJP: Bihor, Galați, Maramureș, Mureș și Sibiu).

Mii de lei pentru un singur echipament IT schimbat

Unele servicii, reprezentând garanție echipamente hardware pentru sistemul informatic integrat ORIZONT, în sumă estimată la 560 mii lei, s-au plătit nejustificat, întrucât furnizorul serviciilor a înlocuit, pe tot parcursul anului 2016, doar un singur echipament defect în sumă de 11 mii lei, în condițiile în care la nivelul CNPP există și direcție de specialitate cu atribuții în acest sens. S-au identificat nereguli la inventarierea patrimoniului la finele anului 2016, reprezentând bunuri lipsă, în sumă estimată la 173 mii lei, care figurează pe listele de inventariere, dar au fost constatate ca fiind lipsă în gestiune cu ocazia verificării faptice a acestora în timpul auditului. S-au înregistrat plăți nelegale de drepturi de pensii în sumă de 73 mii lei, întrucât s-au valorificat eronat unele documente justificative aflate la dosarul persoanelor beneficiare (CJP Bihor). Totodată, s-au decontat unele lucrări neexecutate, incluse în situațiile de plată, și unele tarife orare de manoperă mai mari decât cele practicate de executantul lucrărilor, în sumă de 51 mii lei (CJP: Bihor și Maramureș).

Nu au fost urmărite contractele de mentenanță încheiate de către unele case teritoriale de pensii privind sistemul informatic MERCUR, utilizat de acestea pentru stabilirea și plata pensiilor comunitare, pentru care s-a plătit în anul 2016 suma de 476 mii lei, întrucât peste jumătate din casele teritoriale de pensii au încheiat separat contracte de prestări servicii, iar celelalte au utilizat sistemul informatic fără a plăti servicii de mentenanță.

Ciudățenii în contabilitate

S-au găsit neconcordanțe, în sumă de 66.667 mii lei, între sumele reprezentând creanțele de încasat (evidența sintetică) la bugetul asigurărilor sociale de stat, raportate prin contul de execuție, și sumele raportate de către autoritățile fiscale privind aceste creanțe (evidența analitică) la finele anului 2016 (CJP: Călărași și Ilfov). În evidența contabilă a fost menținută eronat suma de 1.502 mii lei, reprezentând contribuții de asigurări sociale achitate în avans de către asigurați în baza contractelor de asigurare, a unor creanțe ale bugetului asigurărilor sociale de stat și a unor debite scăzute din evidență, fapt ce a condus la denaturarea datelor reflectate în situațiile financiare (CJP: Galați, Hunedoara și Ilfov).

La finele anului 2016, CNPP a virat în plus către Bugetul general consolidat suma de 333 mii lei, pentru care nu există obligații de plată cuprinse în declarațiile fiscale obligatorii, prin formularul „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“. Au fost raportate eronat unele datorii în sumă de 296 mii lei, reprezentând drepturi de pensie neridicate, pentru care dreptul beneficiarilor de a solicita plata sumelor s-a prescris (CJP: Galați și Sibiu).

Nereguli la bunurile din domeniul public

Situația bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrare la unele dintre entitățile subordonate CNPP conține unele nereguli, precum: unele dintre imobilele deținute de două case teritoriale de pensii nu au fost reevaluate la termenele legale; între evidența financiar-contabilă și documentele justificative care atestă situația juridică a unui imobil aflat în administrarea unei case teritoriale de pensii sunt neconcordanțe; nu au fost înregistrate în evidențele cadastrale și de publicitate imobiliară toate elementele patrimoniale de natura activelor corporale, deținute de entități (CJP: Galați, Iași). Nu au fost respectate prevederile legale privind inventarierea anuală a patrimoniului, astfel: unele bunuri primite de la terți, reprezentând mijloace fixe și obiecte de inventar, nu au fost înregistrate în conturi speciale; unele active fixe și obiecte de inventar casate, care figurează ca fiind scoase din evidența financiar-contabilă sintetică și analitică, au fost menținute în gestiune; nereguli privind modul de organizare, desfășurare, efectuare și finalizare a inventarierii anuale a patrimoniului.

Cereri uitate

Unele case teritoriale de pensii din subordinea CNPP nu au soluționat cererile depuse de către solicitanți pentru stabilirea drepturilor de pensii în cadrul termenului legal de 45 de zile, întrucât în cazul a două case teritoriale de pensii analizate (CJP: Cluj și Satu Mare) s-au identificat depășiri ale termenului legal de soluționare a cererilor depuse de către pensionari. Abateri similare s-au identificat de către camerele de conturi teritoriale și la CJP: Bihor și Covasna. Sistemul de control intern nu funcționează în conformitate cu prevederile legale, fiind identificate următoarele deficiențe: nu sunt elaborate proceduri de control intern la nivelul tuturor structurilor funcționale din cadrul entității, sunt identificate parțial riscurile majore; procedurile implementate nu acoperă prevenirea tuturor riscurilor, nu sunt actualizate procedurile privind achizițiile publice, sistemul nu a fost adaptat la dimensiunea, complexitatea, numărul de salariați și mediul specific entității (CJP: Vâlcea, Călărași, Prahova și Bihor).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Dupa ce statul roman „le-a pus ceva in pensie”, cum era un banc de pe vremea lu’ Ceausescu, acum le da bani, probabil ca sa-si organizeze propriul parastas ! Auziti, da’ apropo de Ceausescu, nu i-or fi trimis si lui pensia „acasa”, la Ghencea ? Ca eu cred ca avea dreptul, si el si coana Leana ! …

  2. Cred ca neregulile semnalate sunt in toate judetele , nu doar cele mentionate. Probabil ca doar o parte au fost verificate.

    • Asa-i romanul, constata si zice bine ca nu a fost mai rau. Romanu-i prost si las si sta capra la borfasi.

    • Chiar Curtea de Conturi prin statisticele ei afirmă că cele mai multe ilegalități sunt la primării. Dar privatizările, vânzarea de electricitate și gaz când le verifică? Sau pentru astea li se dă cu vărguța peste mână?

  3. Decit sa dai pensii speciale tortionarilor mai bine dai la niste morti!
    Tortionarii,adica securistii=militienii+procurorii+judecatorii care au terorizat inainte de 1989 chiar ca merita sa fie in puscarii si nu cu pensii special!
    100000=una suta mii de pensii special =cu pensia celor 4 milioane de pensionari!
    80%-90% dintre cei cu pensii special intra in categoria tortionarilor!
    Multa rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.