Ratingul României: „Avem un lucru important de făcut”

bani-moneda-romania-inflatie

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere a ratingului de ţară, a arătat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Reacţia ministrului vine după ce agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă.

„Agentia de rating Fitch a îmbunatatit perspectiva de țară a României de la negativă la stabilă si a reconfirmat ratingul de tara al României.

În contextul regional actual, în care presiunile recesioniste înca se manifestă, determinate fiind de incertitudinile create de evolutia conflictului din Ucraina dar mai ales de impactul inflatiei asupra economiilor statelor din Europa, precum și de dificultățile apărute în cadrul lanțurilor de aprovizionare, aceasta apreciere a agentiei de rating Fitch este cu atât mai importanta.
Trebuie sa stim si de ce avem aceasta îmbunătățire de perspectivă:
1. Stabilitatea politica este pilonul cel mai important al acestei evaluari. Multi trec usor peste acest aspect, dar in contextul conflictului din apropiere si a nevoii de reforme și consolidare economică este esentiala stabilitatea politica.
2. Stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB. Dupa ani in care Romania intrase într-un real derapaj referitor la indicatorul ponderii datoriei publice si mai ales al managementului deficitar al acestuia(ìn mai putin de 24 de luni începand cu noiembrie 2019 Romania a reusit contraperformanta de a creste ponderea datoriei publice in PIB cu 12 puncte procentuale), anul 2022 a repus Romania pe un trend corect, responsabil si mai ales predictibil.
3. Consolidarea fiscal-bugetara si reducerea deficitului public si abordarea unei consolidari prin ajustarea fiscala a veniturilor bugetare.
Referitor la deficitul public trebuie mentionat faptul că acesta cuprinde, în partea de cash mai ales, toate elementele de interventie de tip one-off(masurile de sprijin adresate populatiei si economiei luate pentru compensarea erodării puterii de cumpărare) astfel ca, nivelul deficitului este influentat, conjunctural, de aceste masuri de sprijin. Din perspectiva evaluarilor macro dar si al corelatiilor cu alti indicatori sau influentei asupra acestora(exemplu reducerea inflatiei structurale), deficitul care conteaza este deficitul structural, iar reducerea acestuia are efectul pozitiv asupra celorlalti factori care afectează bunul mers al economiei.
Aceasta este partea ok.
Daca vrem upgrade de rating avem un lucru important de facut: reducerea deficitului de cont curent si deficitului de balanta comerciala. Evident, cu păstrarea celorlalti piloni de care am vorbit mai sus si care valideaza o abordare responsabila.
Pot sa va spun ca daca deficitul comercial si cel de cont curent ar fi fost in scadere(si nu in crestere) astazi va anuntam o crestere a ratingului de tara!
Scaderea deficitului comercial nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de masuri, programe si mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investitii, sa asigure trecerea la economia de productie.
Asa numitul Productivism Economic, cel care va trebui sa fie obiectivul economic de tara al Romaniei in urmatorii 4-6 ani”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Finanţelor.

Această este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de această agenţie din aprilie 2020, conform sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Pentru cei de la ministerul de finanțe,îi anunț ca cel mai bun rating îl găsesc la cumpărături în piață. Nu bate cu Fitch de nici o culoare, așa că nu mai umblați cu gargarisme de prostit lumea !

  2. Exista riscul, pentru ei, cămătarii ordinari, că dacă se păstra vechiul rating de colonie, că Țară nu mai suntem de mult, să nu ne mai putem împrumuta deloc, sau chiar să ne îndreptăm spre alte surse ( vezi China) și altfel pierdeau un client gras , numai bun de muls. Așa că mai lasă puțin de la ei ca să poată continua îndatorarea demențială la care ne obligă dobitocii din fruntea țării,până la punctul în care vom fi cumpărați și noi pe nimic de către aceieași cămătari ordinari care distrug acum Ucraina, devenită nu Marele Israel, ci Marele Măcel !
    Speranța e acum cu România. A lor, nu a noastră…. 😉

  3. Da vrăjeală… Ai făcut facultate degeaba. Cel mai bun rating ar fi daca statul ar cheltui mai puțin decât produce. Și Romania produce mult, dar nu dat firacsi risipesc ei. Așa că ei împrumută cu viteza luminii pentru, ajurat Ucraina, ajutat marii producători de cereale care sunt străini, ajutat cu armament Ucraina, ajutat nerambursabil Basarabia, ajutat sistem bancar să facă profituri istorice, ajutat băieții din energie sa facă profituri istorice, ajutat băieții sa ia pensii speciale de la 42-45 de ani, etc etc. Ratingul de țară ajuta doar sa imprumutu țară și mai mult. Proasta minte, studii degeaba.

  4. Și eu tocmai m-am întors de la piață doar cu jumate de sacoșă plină, ca s-au golit complet buzunarele.
    Da’ am citit declarația lu’ CăCâciu și traista s-a umplut de la sine.
    Cu ENTUZIASM de la Fitch !?

  5. Dau regiile pe mana globalistilor!!! Tocmai au trecut legea la Senat! Ati auzit ceva in presa? Nu! De ce? 300 de miliarde de euro profit din regii ca Hidroelectrica si Romsilva se dau pe 3 miliarde de euro pnrr!!! Mai oameni buni dormiti? Putem sa avem orice rating la minus infinit! Ce importanta are. Daca Romania si romanii isi controleaza resursele, apa, energia, mancarea, suntem in regula pentru ca avem baza pe care putem construi. Pana si slugile guvernului ar fi in regula pentru ca de la regii au si ele bani de privilegii. Daca dau si ultimele resurse, regiile de stat, toti devenim sclavi, inclusiv 90% din amantele si cumetrele si cumetrii din sistem. Pensiile speciale dispar de la sine sterse de UE. Oare sunt asa de prosti ca nu-si dau seama? Sau sunt o mana de tradatori care arunca oase (pensii speciale) la dulai ca sa-i foloseasca, in timp ce ei dau tunuri enorme si isi aranjeaza fuga din tara.

  6. Noi care nu am avut datorie, prima tara fara datorie, astazi ne joaca astia cum vor? Ne dicteaza ce sa reducem ce sa umflam? Si voi, popor Roman ce ziceti? CINE a fost mai bun, mai patriot? Ala care v-a scapat de datorii si nu a lasat Finchiuri sa va dicteze viata, sau astia de acum de va joaca cum vor? Stati sa vedeti cand o sa platiti cu varf si indesat tot…va imprumutati 1,5 milioane pe minut.

  7. PRODUCTIVISM ECONOMIC….i-mi place termenul, ar trebui detaliat si teoretizat dar cu multa concretete. Ce presupune concret ? Hai, 10 masuri !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.