”Mixul energetic” ideal în România. Nu e în ”glob de cristal”. Burduja. Răspunsul vine de la Comisie, anul viitor

Sistemul Energetic Naţional are nevoie de o energie sigură înainte de orice, iar mixul viitor ar însemna capacitate de producţie în bandă, nuclear – gaz, SMR-uri pe termen mediu şi lung şi cât mai multă energie verde, a declarat, luni, într-o videoconferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„E o întrebare care ne frământă (care este mixul ideal pentru România, de producere a energiei, n.r.) şi sigur că n-avem un glob de cristal să vedem exact evoluţia pieţei şi evoluţia tehnologiilor. Cu siguranţă, Sistemul Energetic Naţional are nevoie de o energie sigură înainte de orice şi asta înseamnă să asigurăm o producţie în bandă pe măsură ce închidem capacităţile pe bază de cărbune. Aici, România şi-a asumat un plan foarte ambiţios. Ştim cu toţii că, din 2026, ar trebui, conform planului de restructurare a Complexul Energetic Oltenia, să închidem sau să trecem în conservare o bună parte dintre aceste capacităţi. Am fost la Bruxelles pentru a discuta acest calendar (…) Răspunsul final de la Comisie va veni anul viitor, când vom vedea exact, în baza studiului Transelectrica, ce vizează adecvanţa sistemului, ce resurse vor fi disponibile României pe toate tipurile de energie şi dacă se va impune prelungirea eventual a acestui calendar de operare a Complexului Energetic Oltenia şi a capacităţilor pe bază de lignit cu un an, un an şi jumătate până ce grupurile de gaz vor putea fi puse în funcţiune. Sunt factori subiectivi care au ţinut de anumite întârzieri în crearea celor trei societăţi de proiect cu trei parteneri privaţi, dar sunt şi factori obiectivi care ţin de timpii îndelungaţi de livrare a unor componente a turbinelor”, a subliniat Burduja.

Oficialul a adăugat că alţi factori ce pot determina prelungirea perioadei de operare a capacităţilor pe bază de lignit ţin şi de disponibilitatea gazului până în 2027, „când ne dorim să vedem proiectul Neptun Deep intrându-şi în pâine şi acele 10 miliarde metri cubi în plus pentru Sistemul Energetic Naţional”. „Discutăm aici şi de proiectul de la Mintia, cea mai important grup pe gaz din Europa, cu 1.700 de megawaţi şi de resursa disponibilă pentru alimentarea acestei capacităţi importante”, a spus demnitarul.

Potrivit ministrului Energiei, „nu putem să discutăm de un mix energetic pentru România fără să discutăm de producţia în bandă”.

„Asta înseamnă şi programul nuclear civil românesc, unde suntem în grafic cu Unităţile 3 şi 4 pentru 2031 – 2032, cu toate celelalte instrumente pe care statul român trebuie să le activeze până atunci. De asemenea, proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. E o tehnologie nouă. Sunt câteva evoluţii în Statele Unite pe care le urmărim cu atenţie, dar categoric Guvernul României, Ministerul Energiei ne menţinem angajamentul pentru a dezvolta această tehnologie a rectoarelor modulare de mici dimensiuni, ea având potenţial foarte mare pentru a localiza producţia aproape de consum, pentru a putea trece şi pe sisteme de termoficare, de la grupuri pe gaz la SMR-uri. Avem deja un mare avantaj inclusiv faţă de proiectul din Statele Unite: avem platforme care au fost Centrale pe cărbuni, cu toate utilităţile disponibile. Deci, costul unor SMR-uri pe platforma de la Doiceşti sau pe alte platforme – Paroşeni, Valea Jiului sau alte opţiuni – este mult mai mic decât acest cost. Deci mixul viitor: capacitate de producţie în bandă nuclear – gaz, cu gaz drept combustibil de tranziţie, SMR-uri pe termen mediu şi lung şi bineînţeles cât mai multă energie verde, plus partea de stocare despre care am vorbit”, a explicat Sebastian Burduja.

Deloitte România, în parteneriat cu publicaţia Ziarul Financiar, organizează luni videoconferinţa pe tema instrumentelor de finanţare pentru energia verde şi despre cum alegi între Contractele pentru Diferenţă (CfD), Contractele de achiziţie pe termen lung (PPA) şi granturi pentru o afacere solidă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Nici la Poartă nu se mergea așa căciulit. (Burduja: Răspunsul final de la Comisie va veni anul viitor…)
    Toate acestea sînt grăunțe aruncate nouă găinilor. Totul este pt sărăcirea noastră și prin furtul cu scumpitul din pix al energiei.
    Ativacciniștii de doza a treia să se-ntrebe cum au mers termocentrale și hidrocentrale, plus Transelectrica, cu prețurile din, să ne merg mai departe, 2010, chiar căpușați de băieții deștepți?

  2. SMR americane sunt o inselaciune. Coruptii romani sunt manjiti puternic daca incearca sa ne bage pe gat un astfel de r…Reactoarele de la Cernavoda depasesc cu mult aceasta mizerie NuScale. De ce se discuta la Bruxelles desvoltarea energetica a Romaniei? Mai ales ca birocratii bruxellezi sunt doar niste mediocrii. Jos guvernul Romaniei! Jos impostorii!! Jos tradatorii ca Johannis!

  3. Astia inchid termocentralele si doar apoi se gandesc ce pun in loc.ca abia acum au descoperit ca eolienele si fotovoltaicele nu produc energie in banda.asa se intampla cand esti tampit,slugarnic si nu ai glob de cristal.

  4. mai bine citeste presa ca sa afli ca altii au rensutat la nu stiu ce minicentrale si tu ii dai ”langa” cu talanga la gat cat vei face, ai incredere in ceea altii la origine sunt NU. Cu ce garantezi? Cate milioane, miliarde ai in contul personal ca sa despagubesti Romania daca eseuzi in decizii?

  5. Mixt de (editat) cu (editat) si mukta saracie, asta va fi in Romania anilor urmatori dupa cum e programarea acestor resurse. Minte individul pentru ca, ori habar nu are, ori intelege prost traducerea, ori e in complicitate cu toate aceste afaceri semnate de ani buni de politicul roman din tara si cocalarii de lux de la bruselles.

  6. sa pui la bataie in jocul „pietei” resursele energetice ale tarii inseamna sa fii complet imbecil sau complet vandut!(si asta este valabil si pentru altii nu numai pentru burduja)…asta este (m)UE/occidentul extins!…de aici vine inflatia si toate belele financiare pe capul nostru…resursele energetice sunt parte din resursele strategice ale tarii si sub nici o forma nu ar fi trebuit instrainate (inclusiv prin listari pe bursa)…sistemul socio-economic actual faciliteaza si incurajeaza specula! de aici pana la escrocherie si hotie (in defavoarea romanilor) mai este foarte putin!…ma hotarasem sa nu ma mai descarc siktirind dar o meritati din plin nemernici vanduti si prosti…repet comentariul facut la un articol disparut din arhiva referitor la centrala prin pompaj (si unii nu prea stiau diferenta intre putere si energie): centralele eoliene au OBLIGATIA sa asigure min 30% din puterea instalata din surse sigure si cu rezervare rapida (preferabil hidro!) pentru echilibrarea sistemului in cazul in care vantul inceteaza…ei (ministerul) ii dau in continuare cu „piata” (pentru specula evident!) cand aceasta ar trebui sa fie o problema eminamente tehnica…cu cine sa rezolvi energia romanilor (scapandu-i si de inflatie!) ? cu vanduti? cu prosti?

  7. Nu reușesc să construiască nici macar o noua capacitate de producție în energie doar gargara incompetenței și corupției peneleului in frunte cu omvistul Virgil caruia îi datorăm o mare in fălci

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.