Mizele anului 2016 în viziunea lui Klaus Iohannis

La solicitarea sa, preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Preşedintele a solicitat să vină în Parlament, pe 16 februarie, înaintea controverselor generate de cazul ANAF-Intact şi de declaraţiile sale pe această temă.

Ne aflăm la debutul ultimului an de mandat pentru actualul Parlament, un an electoral. În afara competiţiei politice democratice, anii electorali au avut în România din păcate şi alte caracteristici şi au adus un anumit tip de practici. Apropierea campaniilor a adus politici adoptate în urma unor calcule, promisuni populiste sau nesustenabile şi chiar legi chiar niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor nciodată aplicata sau OUG nr 55 din 2014 care a legalizat migraţia alesilor locale, din păcate aplicata, vor rămâne probabil într-o nefericită istorie.

Vă propun un altfel de an electoral care să nu fie nici populist, nici unul al măsurilor hazardate, în care competiţia pentru voturi să nu excluda preocuparea pentru contrucţia pe termen lung. Va invit să asumăm câteva mize majore, împreună: recâştigarea încrederii în politică, continuarea eforturilor în domenii in care am facut progrese, vă propun să punem câteva pietre de temelie în zona marilor sisteme publice, pe care să putem construi în 2017, indiferent cine vine la putere.

Am spus că îmi doresc ca 2016 să fie anul în care politicul să dea un semnal clar că a înţeles aşteptările societăţii. Alegerile sunt prima oportunitate iar partidele, cele cu tradiţie şi experienta sau cele nou apărute sunt actorii principali. Schimbarea despre care vorbesc vizează mai cu seamă practici si mentalitati, criterii de integritate, un mod mai inteligent şi creativ de creare a politicilor publice. Instabilitatea legislativă în general afectează funcţionarea economiei, a societăţii şi ajunge să fie o vulnerabilitate a sistemului democratic. Sunt preocupat de modul în care funcţionează ansamblul acestui stat, dar vreau să transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcţionări haotice, dezordonate, în care fiecare face ce vrea şi fiecare instituţie are agendă proprie.

Prima miză a anului 2016 în viziunea preşedintelui este parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Creşterea bugetului Apărării până la 2% din PIB rămâne esenţială

Pentru Romania, 2016 intruneste toate premisele pentru a însemna o creştere calitativa a parteneriatului cu SUA, cu precădere în domeniul economic. Am apreciat în mod deosebit demersul SUA de a creşte de 4 ori bugetul pentru Iniţiativa pentru reasigurare europeanaă. România este şi va rămâne o ancoră de democraţie, predictibilitate şi stabilitate de importanţă strategică la graniţa estică a NATO şi UE. Avem responsabilitatea de a întări apărarea naţională. Creşterea bugetului Apărării până la 2% din PIB rămâne esenţială. Faptul că cele 6 noi comandamente ale alianţei în Europa de Est urmează să devină deplin operaţionale in prima parte a anului constituie un semnal evident al relevanţei zonei. România urmăreşte la summitul NATO confirmarea interesului pentru regiune şi pentru Marea Neagră.

Situaţia românilor din Marea Britanie

Românii care lucrează în Marea Britanie nu vor fi afectaţi de mecanismul de salvgardare. Cu privire la indexarea alocaţiilor pentru copii, decizia are un caracter nediscriminatoriu pentru românii care lucrează în Marea Britanie şi care primesc deja alocaţii pentru copiii rămaşi acasă, indexarea se va aplica doar începând cu 2020. Aş dori ca acordul la care am ajuns să conducă la un rezultat pozitiv la referendumul din Marea Britanie.

Sunt neplăcut surprins că nu s-a înţeles că imunitatea parlamentară nu poate fi folosită pentru blocarea cererilor justiţiei

În planul politicii interne, în ce priveşte consolidarea statului de drept, angajamentul meu rămâne neschimbat şi cât se poate de ferm. Determinarea pentru întărirea statului de drept vine din convingerea că e în interesul cetăţenilor. Sunt neplăcut surprins că nu s-a înţeles că imunitatea parlamentară nu poate fi folosită pentru blocarea cererilor justiţiei. România se află pe un drum ireversibil. Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt angajamente ferme la nivelul societăţii şi trebuie reflectate şi la nivel de parlament. 2016 e si un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar: va trebui numit un nou procuror, se vor desfăşura alegeri pentru CSM. Sper că vom avea o competiţie serioasă şi o dezbatere aşezată, în care să primeze valoarea, onestitatea şi performanţa.

În ce mă priveşte, nu voi fi un simplu spectator şi nu ma voi limita la un rol formal. Voi acţiona în limita atribuţiilor pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit e ferm continuat şi sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate. Depinde de fiecare dintre noi felul în care arăta climatul nostru politic şi social, la ce nivel de conduită, limbaj şi atitudine ducem dezbaterea. Când m-am adresat pentru prima data acestui for am spus că îmi doresc să regăsim două lucruri: încrederea şi răbdarea. Nu întâmplător vreau să le reiterez: avem şansa ca în 2016 să le redescoperim.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.