Moartea unui prinț român

Prințul Șerban Cantacuzino, personalitate marcantă a exilului românesc, a decedat la vârsta de 90 de ani, anunță pe pagina sa de Facebook, Ambasada României în Regatul Unit. „Cu deosebită tristeţe am aflat de trecerea în neființă a Prinţului Șerban Cantacuzino, personalitate remarcabilă a exilului românesc, un destin marcat de evenimentele politice ale vremii şi de moştenirea istorică. Membru onorific al Uniunii Arhitecţilor din România, Şerban Cantacuzino a fost fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio, implicându-se activ în proiecte de renovare şi restaurare a unor monumente istorice din România. Excepțional om de cultură, Prinţul Cantacuzino participa frecvent la evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român al cărui prieten şi colaborator era. Exemplu de decenţă, umanitate, implicare civică și dinamism, Prinţul Şerban Cantacuzino rămâne un model pentru comunitatea românească din Marea Britanie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“. Prințul Șerban Cantacuzino, fiul arhitectului GM Cantacuzino, a fost secretarul Comisiei Regale de Arte Frumoase din Marea Britanie. De altfel,  în 1988, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Familie de domnitori

Șerban Cantacuzino era urmașul uneia dintre cele mai vechi și nobile familii din România. Bunica din partea tatalui a fost Marcela Bibescu, nepoata lui Voda Bibescu. Bunicul matern a fost Gheorghe Știrbey (frate cu Barbu), nepotul lui Voda Stirbey. El s-a născut la Paris, în 1928, dar și-a petrecut copilăria în România. În 1939, Șerban Cantacuzino s-a mutat apoi, împreună cu familia în Anglia, acolo unde s-a stabilit definitiv. Nu a pierdut însă contactul cu țara strămoșilor săi. În 1971 a revenit în țară pentru prima dată după război, iar după Revoluția din 1989, a înființat alături de sora sa dar și de frații Rațiu, Pro Patrimonio – un fel de National Trust românesc al cărei scop era salvarea unor clădiri-monumente istorice și situri arheologice amenințate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Veșnica pomenire. Asemenea oameni români careau reprezentat România nu trebuie uitați.
    Condoleanțe familiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.