Moscova vrea să „vândă” Transnistria pentru a opri unirea cu România

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, susţine că anumite cercuri de la Moscova sunt dispuse să facă concesii Chişinăului în problema transnistreană, pentru a stopa „procesul de reunificare a Moldovei cu România”, transmite 24h.md. Declaraţia a fost făcută la Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale.

„Există informaţii potrivit cărora unele cercuri politice de la Moscova, care insistă asupra rezolvării diferendului transnistrean în favoarea Chişinăului, speră că în acest fel vor zădărnici reunirea Moldovei cu România. Aceştia, din păcate se înşală, deoarece şi administraţia de la Bucureşti, şi cea de la Chişinău acţionează în prezent de pe poziţiile unionismului camuflat, iar Moldova deja este ancorată serios în sfera de influenţă a României”, a declarat Evgheni Şevciuc, în cadrul conferinţeI la Moscova.

Site-ul 24h.md arată că anterior, la întâlnirea de la Odesa cu premierul Vlad Filat, pretinsul lider de la Tiraspol a declarat că sunt premature discuţiile asupra unui statut special al Transnistriei în componenţa Republicii Moldova. „Acest subiect a fost discutat timp de 20 de ani şi nu s-a ajuns la un numitor comun. Noi vom aborda tactica „paşilor mici” în toate problemele socio-economice importante, pentru a pregăti o platformă de discutare a acestora”, a declarat Şevciuk.

Iata ce scris analistul moldovean Petru Bogatu dupa alegerea lui Sevciuk in fruntrea republicii separatiste, in cdecembrie 2011, dupa doua decenii de regim Igor Snmirnov. „Se înşală cei care cred că Şevciuk va aduce Chişinăului Transnistria pe tavă. Vor vedea gaura de la covrig. Pretinsul „europenism” al lui Şevciuk, lăudat de Marian Lupu, ar putea să ne joace festa mai abitir decât dogmatismul velikorus al lui Smirnov.”

„Noul lider de la Tiraspol va renunţa la paradigma ideologică a autoproclamatei republici nistrene, înlocuind-o cu cea etnică. Va bate monedă, în „stil european”, pe drepturile majorităţii slave (ruso-ucrainene) din regiunea separatistă, dar şi pe republica autonomă din 1924, pentru a revendica astfel independenţa sau recunoaşterea în hotarele Ucrainei.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.