NASA vrea să trimită un nou robot pe Marte

NASA a anunţat, luni, la două săptămâni după ce a reuşit să plaseze cu succes robotul Curiosity pe Marte, că va trimite un nou robot pe planeta roşie, în 2016, cu scopul de a studia compoziţia scoarţei marţiene şi de a încerca să descifreze felul în care se formează şi evoluează planetele telurice, relatează MEDIAFAX.ro.

Spre deosebire de Curiosity, un vehicul cu şase roţi care se va deplasa vreme de doi în craterul marţian Gale, în căutarea unor eventuale urme de viaţă din trecutul planetei, noul robot, denumit InSight, nu va fi mobil.

După coborârea pe Marte, prevăzută să aibă loc în septembrie 2016, noul robot va începe să foreze „în profunzimile planetei Marte, pentru a descoperi motivele pentru care planeta roşie a evoluat într-un mod atât de diferit de Terra”, a precizat NASA într-un comunicat.

Ca şi Curiosity, InSight va fi conceput şi fabricat la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, în California, dar cu costuri mult mai mici: 425 de milioane de dolari – spre deosebire de Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari.

Misiunea va încerca să determine dacă miezul planetei Marte este solid sau lichid şi motivul pentru care suprafaţa ei nu este compusă din plăci tectonice în mişcare, ca pe Terra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.