NATO pune capăt misiunii din Irak la finalul lui 2011

Misiunea NATO în Irak se va încheia la finalul acestui an, a anunţat secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. „Nu a fost posibil să ajungem la un acord pentru extinderea programului care a avut succes până acum”, a arătat Rasmussen într-un comunicat.

Motivul întreruperii misiunii este refuzul autorităţilor irakiene de a oferi imunitate militarilor NATO. De un refuz similar s-a lovit şi armata SUA, tot în cursul acestui an, iar militarii americani care nu se află sub mandat NATO vor pleca din Irak tot pana la finalul lui 2011.

Autorităţile irakiene s-au declarat surprinse de decizia NATO, deoerece, iniţial, Alianţa a fost de acord cu prelungirea misiunii până în 2013. „Regretăm că NATO a anunţat retragerea msiunii din Irak pentru că guvernul nu oferă imunitate”, a declarat consilierul pe probleme de securitate al premierului Nouri al-Maliki.

NATO are în Irak o misiune pentru pregătirea militarilor irakieni. Din această misiune fac parte militari din 12 state NATO. Dincolo de aceştia, in Irak mai staţioneaza 6.000 de militari americani în trei baze militare. În momentul de apogeu al operaţiunilor militare, SUA aveau detaşaţi în Irak 170.000 de militari, în peste 500 de baze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.