NATO: Summitul ”nebuniei strategice”

Aliații Statelor Unite se tem de un un ”mare târg” Trump-PutinÎn timp ce Summitul NATO se desfășoară la Bruxelles, presa de main stream din Occident se întreabă dacă Alianța va reuși să supraviețuiască în timpul mandatului președintelui Donald Trump. The Guardian scrie că niciodată în ultimii 70 de ani membrii NATO nu au avut nevoie mai mare să-și amintească de formula ”Suntem aliați” care să scrisă pe zidul ce înconjoară comandamentul NATO din Bruxelles.

Când pe lângă tonul ultimativ prin care Trump le cere aliaților europeni să-și plătească ”factura” pentru protecția americană se adaugă și întâlnirea dintre președintele SUA și Vladimir Putin, la câteva zile după summitul NATO, pe 16 iulie, îngrijorările liderilor europeni cresc și mai mult. ”Acum le e teamă de ceva și mai rău: o fisurare totală a alianței sau cel puțin o slăbire a angajamentelor de securitate ale Washingtonului, de pe urma căreia NATO va ieși foarte șifonată”, scrie The Washington Post.

50% probabilitate ca summitul sa fie un eșec

Stilul imprevizibil al președintelui Trump și declarațiile sale dure, în special la adresa Germaniei, îi fac pe diplomații de la NATO să se teamă de ceva mult mai grav decât recentul Summit G7. ”Una este să iasă precum la summitul G7, alta e ca Trump să ducă la deraierea NATO”. Iar marea teamă a europenilor este un ”mare târg” între Donald Trump și Vladimir Putin, pe 16 iulie, la Helsinki. ”Putin e bun. Și noi suntem. Suntem oameni. Sunt pregătit pentru întâlnire? Total pregătit. M-am pregătit toată viața pentru asemenera lucruri”, a spus președintele Trump, citat de CNN. ”Să te înțelegi cu Rusia și cu China, să te înțelegi cu alte țări este un lucru bun, nu unul rău”.

Asemenea declarații le dau fiori reci europenilor, în special liderilor din statele Flancului Estic al NATO. Reuters notează că doi diplomați europeni se pregătesc pentru cel mai rău scenariu: ca Trump să anunțe încetarea exercițiilor militare și să retragă trupele SUA din țările baltice, după întâlnirea cu Putin. ”Sunt 50% șanse ca președintele SUA să distrugă summitul NATO, probabil plângându-se din nou că aliații nu-și împart echitabil povara financiară și, probabil, amenințând că se va retrage dacă nu se pun de acord pe această temă”, spune un alt diplomat citat de Reuters.

Speranțele europenilor: dosarele FBI și ”statul paralel”

Aliații se tem de un mare târg Putin-Trump fie privind Crimeea și estul Ucrainei, fie Siria sau o dezangajare americană în țările din Flancul Estic al NATO. Le este teama și pentru că Donald Trump a anunțat că va avea o întrevedere strict între patru ochi cu omologul rus. Există însă o speranță și ea se numește James Mattis, secretarul american al Apărării. Mattis, consideră opoziția democrată din SUA și oficiali din statele aliate, este minyea limpede a administrației SUA, un susținător al NATO și un lider care vede cu ochi foarte critici Rusia lui Vladimir Putin. Dacă pentru Donald Trump ”istoria se reduce la ultima emisiune de știri”, după cum scrie Brent Budowsky, un fost consilier politic al mai multor cogresmani democrați, Mattis este cunoscut pentru înțelegerea sa profundă a realității și pasiunea pentru istorie.

Apoi, speranța aliaților că Trump nu va putea face un rău ireparabil în NATO mai vine și din piedicile pe care Congresul SUA le-a pus în calea președintelui, făcând necesar un vot în legislativ, în cazul în care Trump ar dori să ridice sancțiunile impuse Rusiei. Se adaugă apoi speranța care vine din culisele statului profund american, acolo unde achetatorii FBI conduși de Robert Mueller, pot, prin acheta lor privind conivența dintre echipa de campanie a lui Trump și Rusia, să paralizeze decizii prezidențiale majore și pot submina legitimitatea președintelui american.

Răul a fost făcut

Însă, chiar și cu aceste piedici puse în calea acțiunilor lui Donald Trump, răul a fost deja făcut, consideră mai mulți diplomați NATO citati de Reuters. În primul rând, calendarul întâlirii Trump-Putin pune într-un con de umbră Summitul NATO care ar trebui să transmită Rusiei mesajul solidarității vestice. Acest summit nu este decât un preambul al întâlnirii dintre cei mari, care contează cu adevărat. Mai importantă se poate dovedi și întâlnirea ce va urma între Vladimir Putin și premierul israelian Benjamain Netanyahu (în care se va vorbi despre Iran, Înălțimile Golan și Siria). Mai importantă poate fi chiar și întâlnirea dintre mâna dreapta a vicepremierului italian Matteo Salvini și acelasi Putin, programată duminică.

Șirul acestor întâlniri care marchează o deschidere către Rusia lui Vladimir Putin dăunează liniei adoptate până acum de NATO. ”Cel mai mare dintre aliați nu numai că are o disputa cu noi, ceilalți, dar vrea chiar să plece. Strategia descurajării Rusiei este deja compromisă”, spune Tomas Valasek, fost ambasador al Slovaciei la NATO. U alt diplomat NATO este mult mai plastic. ”Ne-am dat ochii peste cap uitându-ne la politicile lui Trump, dar acum chiar vedem cum nebunia a devenit o strategie. Acum trebuie să ne găsim tot felul de parteneri pentru a ne îndeplini obiectivele”.

Misuni ”sinucigașe” ale aliaților

Dacă Donald Trump este criticat la unison, nu toată presa occidentală se ridică în apărarea NATO. Publicațiile de stanga sunt mai critice ca niciodată. Iată un exemplu din Italia, țară care oferă Apărării doar 1,15% din PIB, mult sub pragul de 2%. ”În loc să protestăm pentru că SUA ne cer să ne sporim cheltuielile militare, ar trebui să mulțumim Washingtonului că ne-a adus cele mai devastatoare războaie de la acest început de mileniu, pornind cu Irak, în 2003, și continuând cu  Siria și Libia, în 2011, război început de francezi și apoi prelua de NATO, cu raidurile împotriva colonelului Gaddafi. Ce spune Trump despre lipsa contribuțiilor europene nu este adevărat. Italia a bombardat Libia, cel mai mare aliat al ei din Mediterana, al cărei lider a fost primit cu pompă la Roma. Iar apoi, aviația italiană a întreprins sute de raiduri, în urma șantajului că, în caz contrar, NATO va distruge terminalele petroliere ale Eni din Libia. (…) Loiali aliaților, italienii au recurs la un act sinucigaș: în timpul războiului din Kosovo au bombardat fabrica Fiat din Kragujevac. La aceste lucruri ar trebui să se gândească SUA, NATO, francezii, englezii și ar trebui să repare pagubele produse și pe cele care se produc acum, prin deriva național-populistă a guvernului”, scrie publicația Linkiesta.

Având în vedere consecintele nefaste ale războaielor din ultimul deceniu și jumătate, ”NATO este, în realitate, doar un pașaport diplomatic pentru armele produse de Finmeccanica și o modalitate de a menține niște locuri de munca”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. Machiavelli,nu scrie un articol bazat pe ce zice CNN sau Washington Post,amandoua plus altele sunt gura CIA,Pentagon,Neo,Zio,bancheri,industria de armament ,nicidecum de cum vede situatia taranul din mijlocul americii.Stiu ca oamenii de pe aici sunt spalati la creier(sau cei doi neuroni ramasi) dar nici chiar asa,bombardati zilnic cu propaganda americanii chiar cred ca sunt unicii din lume.Daca il iei si pe Trump in colimator,vezi cam cum afaceristii sau falitii americani isi impun conditiile asupra unor tampiti din diferite guverne europene.Totul este o minciuna care de cate ori este data in vileag,represaliile americane incep.Pe voi nu va intereseaza starea americii,nu puteti face nimic aici din cauza legilor dar americanii va iau si crucea de pe mormant si voi va aplecati si sarutati cam totul ce este american.Trebuie sa recunoasteti ca nu acesta este drumul ptr. care oamenii sau jertfit,nu este calea unei lumi libere si democratice unde fiecare persoana este relativ libera sa faca ceva in interesul societatii,minciunile au picioare scurte dar pana ies in vileag distrugerea si-a urmat calea.Mai are sens sa spun de armele lui Hussein,rachetele Iraniene peste Europa,Vietnam,gazele prin Siria si alte tampenii? Nu cred, daca pe voi atat va duce mintea,sa va ajute cel de sus!

  2. Păi NATO e o nebunie,.. Iar donald,.. e cel puțin pacient,..Să vii cu o diplomație de stăpân de sclavi și să acuzi prostește, să arunci vorbe ca pe urmă să zici total altceva,..Cred că cei de acolo nu pot fi oameni serioși, de incredere.

  3. Caline, nebunia SUA si NATO a inceput cu bombardarea Belgradului, infiintarea Kosovo, razboiul si distrugerea Afganistanului, Iraqului, Libiei, Siriei, Ucrainei, radicalizarea Turciei, Israelului, Arabiei Saudite si Iranului, etc. Este „opera” lor. Ei au destabilizat lumea aducand-o in pragul razboiului termonuclear. Acest lucru a pus pe ganduri Federatia Rusa si China, vazandu-i cat sunt de ageamii si scelerati. Singurul dintre ei cu picioarele pe pamant este Presedintele Trump. El vrea sa aduca Federatia Rusa mai aproape de SUA si mai departe de China. Pentru SUA, destinul Europei a fost implinit prin „corectiile” aplicate Cehoslovaciei, Iugoslaviei si balticilor. La „corectia” Rusiei in Ucraina, vor achiesa, deoarece Ucraina a fost si este un stat artificial creat de URSS. Miza uriasa pentru SUA este si va ramane dominatia in Pacificul de Sud, nu „rahatul” cu Marea Neagra si un comandament-bordel in Romania pe Litoral…! Asa ca e bine sa nu ne mai alintam precum „cioara in lat”, vorba lui Creanga, ca ageamiul de Plavan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.