Nefericita Românie

Politicienii au luat inițiativa, în folos propriu, să aniverseze un secol de stat românesc, ca să facă – conform obiceiului lor – un bilanț pozitiv. Dar este pozitiv acest bilanț? Mă întreb. Avem ce sărbători? Trebuie să ne simțim mândri? Idealurile din 1918 au fost îndeplinite? România de azi este ceea ce sperau înaintașii noștri să fie după un secol? Ce am avut, așadar, între 1918 și 2018?

1/ Întâi o perioadă de pace. Vreo 20 de ani, dar și aceștia întrerupți, în 1927, prin moartea Regelui Ferdinand și a lui I.I.C. Brătianu. O întreagă epocă, începută în 1866, se încheia. Urmează o perioadă (până 1940) de frământări și nereușite. Democrația liberală, regimul parlamentar se prăbușesc. Urmează regimul de dictatură militaro-legionar, apoi militar. Adeziunea la Axă, pierderea războiului și invazia Armatei Roșii. Toate nenorocirile petrecute în drapele în numai câțiva ani. 2/ Se instalează pentru 45 de ani regimul bolșevic și distrugerea a tot ce fusese înfăptuit după 1866. 3/ Urmează, din decembrie 1989 până azi, 27 de ani de tranziție ratată de la comunism la capitalism, pe direcția „înapoi la democrație și regimul parlamentar“! A rezultat ce avem azi – o societate stâlcită, un capitalism dizamornic, o lume a inechităților și o țară de lumea a treia, subdezvoltată. Nu suntem încă o țară de tip occidental, modelul din 1918 – așa cum am sperat atunci când s-a prăbușit regimul comunist.

La nivelul elitelor există un anumit interes – meschin – pentru aniversarea acestui centenar. Dar lumea românească a omului obișnuit, desțărat, mica lume a capului de locuitor este complet neinteresată de subiect. Nici nu știe ce anume s-a întâmplat în 1918 și de ce este important acel an. Tema centenarului iese din sfera intereselor lui reale – a salariilor și pensiilor, a puterii de cumpărare, a facturilor și locurilor de muncă. Nu e interesat de istorie, de trecut. Trăiește într-un prezent continuu. Populația este tarată de analfabetism (real și funcțional) și de semianalfabetism cronic – cel mai mare procent din Europa. Acesta ar trebui să fie, cred, fondul discuției, dar cu cine să o porți!?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.