Negocierile post-Brexit intră în prelungiri

Discuţiile comerciale post-Brexit au intrat în linie dreaptă, iar negocierile de duminică, 13 decembrie, vor continua peste noapte într-un ultim efort de a ajunge la un acord, notează BBC.

Însă ambele părţi au avertizat că este puţin probabil să se ajungă la un numitor comun.

Condiţiile oferite de Uniunea Europeană continuă să fie „inacceptabile” pentru Marea Britanie, spun surse guvernamentale. „Discuţiile continuă peste noapte, dar oferta UE de pe masă rămâne inacceptabilă”.

Premierul Boris Johnson Johnson şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen vor decide dacă vor renunţa la negocieri sau le vor continua.

„Primul-ministru va depune toate eforturile în acest proces, dar este absolut clar: orice acord trebuie să fie corect şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Marea Britanie va fi o naţiune suverană peste trei săptămâni,” a mai precizat sursa citată.

Principalul punct care a dus la blocarea discuţiilor se referă la cât de aproape ar trebui să rămână Marea Britanie de normele economice ale UE în viitor.

UE este hotărâtă să împiedice Regatul Unit să obţină ceea ce consideră un avantaj nedrept al accesului fără tarife la pieţele sale, stabilind în acelaşi timp propriile standarde în materie de produse, drepturi de angajare şi subvenţii pentru întreprinderi.

Drepturile pentru pescuit sunt un alt domeniu major care împiedică acordul, cu avertizarea UE că, fără accesul la apele Regatului Unit pentru flotele blocului, pescarii britanici nu vor mai avea acces special la pieţele UE pentru a-şi vinde marfa.

Dacă nu se va ajunge la un acord de liber schimb pe 31 decembrie, schimburile între cele două părţi se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

Surse de la Londra, citate de cotidianul The Guardian, au afirmat că guvernul Boris Johnson va mobiliza nave militare, începând din 1 ianuarie 2021, pentru blocarea incursiunilor navelor europene de pescuit în apele teritoriale britanice, în cazul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit.

Potrivit surselor citate, vor fi mobilizate patru nave militare care vor putea opri şi inspecta toate ambarcaţiunile de pescuit din state UE în zona economică exclusivă a Marii Britanii.

Cotidianul The Guardian notează că măsurile amintesc de „războaiele reci” din anii 1970, când existau incidente între nave militare britanice şi pescadoare islandeze.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat iniţiaiva Marii Britanii de mobilizare a unor nave militare pentru protejarea zonelor de pescuit, îndemnând Guvernul de la Londra să menţină calmul chiar dacă vor eşua negocierile post-Brexit.

„Vreau să le spun britanicilor: «Staţi calmi!», chiar dacă este sfârşitul negocierilor, trebuie să ne păstrăm calmul. Marea Britanie şi Europa sunt prietene, partenere, aliate”, a declarat Charles Michel, pentru postul FranceInter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Asadar, schimbari cu cantec de jale pentru u.e: polonia, ungaria, acum apare si M. B., ca deh, paratrantorul de lux roman sta in genunchi si umileste conationalii!

  2. De ce nu trimit si niste distrugatoare in Gibraltar?Ca doar nu le-or cumpara romanii pe toate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.