Nereguli mari la companiile care produc armament

Modul de administrare a patrimoniului CN Romarm SA, societate deținută de Ministerul Economiei, nu este în concordanță, sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele normative prin care a fost înființată entitatea și nu se respectă, sub toate aspectele principiile legalității, regularității și economicității, gradul de răspândire în activitatea entității verificate a cazurilor de neconformitate a obiectivelor specifice cu criteriile de audit este mediu, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

S-a constatat nerealizarea de venituri din închirierea de bunuri imobile, în valoare totală de 263 mii euro (fără TVA), din care, pentru venituri în valoare de 155 mii euro (fără TVA), CN Romarm SA nu a întreprins măsuri în vederea recuperării lor. În fapt, CN Romarm SA, în temeiul HG nr. 952/2001 pentru modificarea și completarea HG nr. 979/2000 privind înființarea Companiei Naționale Romarm SA prin fuziunea Societății Naționale Romarm SA cu Regia Autonomă Arsenalul Armatei, prin Adendumul nr. 5/2002, a preluat toate drepturile și obligațiile care decurg din Contractul de închiriere nr. 1/1997 având ca obiect închirierea unui imobil și a terenului aferent acestuia în suprafață de 240 mp, situat în București, pe o perioada de 49 de ani. În legătură cu acest contract s-a constatat că, fără respectarea Statutului CN Romarm, respectiv fără avizul prealabil al Consiliului de Administrație și aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, au fost încheiate acte adiționale, prin care au fost aduse modificări majore Contractului de închiriere nr. 1/1997, precum și contracte de novație. CN Romarm SA nu a urmărit reîntregirea patrimoniului cu suprafața de 520 mp clădire și cele două locuri de parcare, la care a renunțat locatarul, prin act adițional, începând cu 1.02.2011. Fără a face dovada reîntregirii patrimoniului cu suprafața de 520 mp clădire și două locuri de parcare, precum și a utilizării acestora pentru activitatea sa, în perioada 2011-2018, pentru spațiul închiriat în baza Contractului nr. 1/1997, CN Romarm SA a încasat în mod nejustificat o chirie diminuată pentru aceste suprafețe.

Nici prevederile legale privind efectuarea inventarierii patrimoniului nu au fost respectate în totalitate, întrucât nu au fost înscrise în liste de inventariere distincte, clădirea Pavilion H-administrativ în suprafață de 1500 mp și terenul betonat și împrejmuit în suprafață de 353 mp, închiriate unei terțe persoane și nici nu s-a
solicitat confirmarea suprafețelor închiriate de către chiriaș și utilizate de aceasta prin închiriere.

În anul 2005, CN Romarm SA a încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA, pentru livrarea unor produse achiziționate de la filiala Societatea Uzina Mecanică Sadu SA. Pe parcursul derulării contractelor au fost înregistrate creanțe în sumă de 453 mii lei, pentru recuperarea cărora CN Romarm SA s-a înscris la masa creditorilor cu această sumă, în condițiile în care dosarul privind procesul de insolvență al Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA se află pe rolul instanței.

În perioada 2015-2017, CN Romarm SA nu a distribuit dividende către acționarul unic statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, deoarece Compania are de recuperat pierderi contabile din anul 2012, în valoare 11.500 mii lei, iar conform prevederilor art. 423 din Ordinul nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate: „pierderea contabilă reportată se
acoperă din profitul exercițiului financiar curent, după aprobarea situațiilor financiare anuale conform legii, și cel reportat aferent exercițiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital și capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale”.

Nereguli s-au descoperit și la entiățile subordonate. Astfel, Societatea Uzina Automecanică Moreni SA nu a înregistrat în evidența contabilă, în categoria activelor fixe corporale, operațiunea de cumpărare, cu plata în rate, a unei centrale telefonice digitale, în valoare de 24 mii lei, a cărei recepție calitativă și cantitativă, precum și punerea în funcțiune, a fost efectuată în data de 9.07.2015. Entitatea, în mod eronat, a înregistrat bunul în contul în afara bilanțului, astfel că pentru acesta nu a fost calculată nici amortizarea aferentă de 15 mii lei. Societatea Uzina Mecanică Cugir SA nu a calculat, nu a înregistrat și nu a încasat penalități de întârziere pentru neachitarea ori achitarea cu întârziere a chiriei și contravaloarea utilităților datorate de beneficiari, în sumă de 119 mii lei,
stabilite prin contracte ce au avut ca și obiect închirierea de clădiri, terenuri și furnizarea de utilități.

La Societatea Carfil SA nu au fost înregistrate ca venituri din exploatare, obligațiile neachitate către furnizorii de imobilizări pentru care s-a prescris dreptul acestora de a solicita plata, în valoare de 169 mii lei. Societatea Electromecanica SA Ploiești a reflectat eronat în patrimoniul propriu bunuri declarate proprietate publică a statului în valoare de 360 mii lei, realizate în temeiul HG nr. 1141/2000 privind aprobarea activităților prevăzute pentru Etapa a
II-a – 2001 a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de finanțare a acestuia, bunuri care nu au fost nici inventariate. S-au înregistrat majorări ale activelor existente în patrimoniu în perioada 2015-2017, în valoare de 605 mii lei, ca urmare a cheltuielilor cu reparații capitale/modernizări efectuate la acestea, care nu au făcut obiectul Programului de investiții, fiind cuprinse în Programul de reparații. Societatea Uzina Mecanică Sadu a utilizat în procesul de producție materiale ce aparțineau Ministerului Economiei, în valoare actualizată de 1.152 mii lei, această sumă reprezentând o datorie certă ce nu a fost înregistrată în contabilitate și raportată în situațiile financiare. Nu s-a înregistrat în contabilitate lipsa din gestiune a unor cantități de materiale, constatată de expertul contabil în raportul de expertiză și nici nu a luat măsuri cu privire la recuperarea acesteia de la gestionarul unității, în valoare de 67 mii lei.

La Societatea Fabrica de Arme SA Cugir nu s-au înregistrat în evidența contabilă unele bunuri deținute de societate, reprezentând stocuri de produse
finite/materii prime/semifabricate/obiecte de inventar/materiale aflate la terți pentru prelucrare și deșeuri, în valoare de 218 mii lei. De asemenea, s-au efectuat plăți nelegale în sumă de 228 mii lei, reprezentând onorarii pentru servicii de executări silite aferente unei creanțe executate în favoarea creditorului Societatea Uzina Mecanică Cugir SA. Au fost achiziționate servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în valoare totală de 94 mii lei, cu nerespectarea prevederilor legale. În perioada 2005-2015 s-au angajat și s-au efectuat cheltuieli de investiții în sumă de 260 mii lei, care nu s-au finalizat și pus în funcțiune nici până la data de 30.10.2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.