Sfânta Sofia, jucăria electorală a lui Erdogan!

Preşedintele turc Recep Erdogan a vorbit duminică despre posibilitatea redenumirii fostei catedrale ortodoxe din Istanbul Sfânta Sofia, în prezent muzeu, în „moscheea Sfânta Sofia” după alegerile locale din 31 martie.

Întrebat într-un interviu televizat despre o posibilă intrare gratuită la muzeul Sfânta Sofia, Erdogan a răspuns: „Nu este imposibil. (…) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci moscheea Sfânta Sofia”.

Afirmația sa a provocat un „oh” de surpriză din partea jurnalistei.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea la intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi Cornul de Aur, biserica Sfânta Sofia este în mod regulat obiectul unor polemici între creştini şi musulmani care îşi dispută utilizarea ei.

Biserica, în care erau încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, ea a fost dezafectată şi transformată în muzeu pentru a fi, spune legea, „oferit umanităţii”.

Erdogan se află în plină campanie pentru alegerile locale din 31 martie care se anunţă strânse în marile oraşe precum Ankara şi Istanbul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. un nemernic, acest bolnav de putere; iar noi niste lasi, pentru ca nu reactionam. Marea opera alui Justinian ajunge moschee ? o rusine

    • @ionescu ion. Pe ce lume sunteti ? Abia acum auziti de Erdogan si de bazilici daramate/ desfiintate de musulmani in Orientul apropiat ?! In occidentul noncrestin multe bazilici si catedrale s-au desfiintat, cine vreti sa sara in apararea marii bazilici Sf. Sofia ? Va ganditi poate la rusi, la romani… ?! Suntem in 2019 nu in 1925 ! Cand mergeti la bazilica din eparghia proprie propuneti un protest preotului si vedeti cum reactioneaza el si alti enoriasi Probabil ca la Referendumul pentru familia normala !

    • Da este o rusine!!!!! Dar cine sa reactioneze? Un Papa de 3 surcele? Protestantii care nu misca in front în fata lui Merkel? Ramine numai Preasfintitul de Constantinopol!

  2. Schimbarea numelui acestui monument istoric nu face decat sa-i aduca sultanului cateva voturi in plus, dar e posibil sa si piarda voturi. Erdogan se joaca cu istoria, de parca ar depinde de el cum e denumita catedrala. E ca poveseta aia cu prostul care a venit la primarie sa-si schimbe numele. ” Cum te cheama? ” – ” Ion C..at! ” – ” Si cum ai vrea sa te cheme? ” – ” Vasile, ca mai e unu` Ion in sat! „.

  3. Dacă țările creștine din Europa și întreaga lume, mai puțin fosta Franță catolică care este prin Constituție o țară nici un Dumnezeu, nu iau în replică măsuri similare este un mare păcat.

  4. – Joaca-te tu, Erdogane, mult cu d`astea, ca de ce ti-e frica nu scapi ! Protectia conductelor de gaz si petrol dinspre Golf si Iran din care doua vor traversa Turcia vor schimba si harta ta cea draga si vei fi vecin cu noul Kurdistan(sustinere USA) si Marea Armenie(sustinere Rusia), Constantinopolul sub protectie ONU si terminalele de legatura sub protectie UE&USA !

    • „..terminalele de legatura sub protectie UE&USA !”
      Aici este problema ! UE sustine Turcia. Turcia este aliatul neconditionat al Germaniei ( or, Gremania este UE) si asta de la Atta Turc (turcul prodig al Germaniei)

  5. … si Moscheia din Jerusalim va fi declarata , la paritate cu Erdogan, sinagoga saupoate biserica, si gata un razboi religios? Au inebunit toti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.