Nici usturoi n-a mâncat! Florin Cîțu aruncă prețurile în cârca BNR

Premierul Florin Cîţu a pasat responsabilitatea creşterii preţurilor la BNR, spunând că are încredere că banca centrală va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei.

Declaraţia vine în contextul în care INS a anunţat vineri că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august, după ce energia electrică s-a scumpit cu 24,6% şi gazele cu 20%.

„Vedem această creştere a preţurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineaţă. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creştere de 3%. Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, a spus la Iaşi, Florin Cîţu.

Premierul a mai spus că există și o veste bună, a creșterii investițiilor. “Investiţiile nete în economie au crescut faţă de anul trecut, când am avut investiţii record, au crescut cu 10% în primul semestru sau cu 12% în trimestrul doi, ceea ce înseamnă că strategia noastră de a investi în economie, de a creşte veniturile, funcţionează şi cred că politica fiscală pe care noi o implementăm, împreună cu politica monetară, care sigur va duce la reducerea dinamicii inflaţiei va da rezultate bune în perioada imediat următoare”

Rata anuală a inflaţiei în luna august este de 5,3% an/an, a transmis vineri INS. Cele mai mari creşteri de preţ în ultimele 12 luni au fost la mărfuri nealimentare, cu 7,9%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 2,9% iar alimentele cu 2,7%.

Pe categorii, cele mai mari creşteri de preţ, faţă de august 2020, au fost înregistrate la energie electrică (24,6%), gaze (20,5%), combustibili (14,1%). Din categoria produselor alimentare majorări esenţiale au fost consemnate le ulei comestibil (21,2%), carne de peşte (6,1%), brânză (5,2%), pâine (4,8%).

BNR a majorat puternic prognoza privind inflaţia, la 5,6% la finele lui 2021, de la 4,1% cât estima în luna mai, şi la 3,4% în decembrie 2022, un plus de 0,4 puncte, potrivit Raportului privind inflaţia prezentat în luna august de Mugur Isărescu, guvenatorul băncii centrale.

Principalele cauze ale evoluţiei inflaţiei în acest an sunt preţurile în creştere ale produselor energetice, respectiv preţul enegiei electrice, al gazelor şi al combustibililor. Potrivit BNR, impactul acestui sector în totalul inflaţiei este de 2,7 puncte procentuale la finele lui 2021, din care 1,6 puncte impactul preţurilor la energie, şi 0,3 puncte în 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată odată cu liberalizarea preţului energiei electrice pentru cea mai mare parte dintre consumatorii casnici.

Măsura a venit într-un moment extrem de prost, când preţurile materiilor prime a început să crească la nivel mondial, producând distorsiuni pe piaţa din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Oare de ce am impresia ca neterminatul de Citu isi imparte polite cu ghiujul de Isarescu,folosinduse de functie si putere?Probabil nici amu nu i-a trecut oful ca Isarescu i-a dat interzis sa mai lucreze la banci romanesti dupa atacul speculativ asupra leului.Amu ca premier sparge cofraje de oua in capul lui Isarescu somandul sa le plateasca cu rezervele Bancii Nationale pentru ,,binele,,populatiei.Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.

  2. Sfiinte Dumnezeule, Imparate Ceresc fa sa se aleaga praful si pulberea de toate averile tutoror angajatilor statului si membrilor de partid si propagandistilor din mass-media romaneasca, incepand cu cel mai mare pana la cel mai mic in fucntie sau grad care au lucrat si lucreaza impotriva intereselor Sfantei Noastre Romanii, a poporului si neamului romanesc. Ei aflandu-se in slujba strainilor care vor sa distruga aceasta Sfanta Tara. Fa ca toti sa ajunga cat mai repede someri si saraci lipiti pamantului. Si tot raul facut de ei sa se intoarca insutit si inmiit impotriva lor si a stapanilor lor din afara tarii care vor sa distruga Sfanta Noastre Romanie. Amin, Amin, Amin!!!
    Ps. rugaciunea e valabila si pentru cel din red. care nu-mi afiseaza postarea, Amin, Amin, Amin.

  3. Investițiile alea nete in economie despre care vorbeste nea Florin sunt importante. Dar nu pentru cei mai mulți cetățeni romabi. Ci pentru companiile care le-au făcut. Aceste companii plătesc taxe mici – dacă le plătesc – și oferă salarii mici. Asta duce la dezvoltarea subdezvoltarii. Problema de fond nu e ca nea Florin citează abundent din Școală Austriaca de Economie. Problema e ca nici pe aia n-o stie bine. Asa-zisul ,,stat developmentalist liberal” creat în Romania de UE, si susținut masiv de BNR, a produs un capitalism de secol XIX in Romania. Adica pensii speciale pentru niște smecheri și lefuri de peste 3000 de euro pentru cei 1% dintre angajații pe care-i reprezinta nea Florin. Pentru restul, ,,statul developmentalist liberal” a produs foame și foarte multa foame. Ghici ce va produce nea Florin cu retorica lui radical-neoliberala? Sa traiti bine!

  4. Ce studii o fi facut acest Citu?!! Nu stie ca inflatia este data de mersul economiei si nu de banca?! Ce sa faca banca sa tipareasca banca bani ca sa scada inflatia, dar dupa aceea cine plateste?!! Daca nu avem productie si traim pe importuri si imprumuturi! Mare penal si ipocrit avem ca premier!

  5. Dar ce ,bey Catza incompetenta tzarane nesimtit,BNR-ul este guvern iar CCR presedinte, sau ce? Pai atunci mai bine plecati voi si cautati-l pe mutu ala care a intzarcat iapa si nu mai consumati banii poporului ca sa frecati menta.

  6. Foarte bine. Iar Banca Nationala sa dea vina inapoi pe Guvern, si s-a rezolvat problema responsabilitatilor. Tipic democratic.

  7. Un ipocrit care arunca neputinte si vinovatii in jur= Citu, pupatul la boase si laudatul de alt javra Roman care tragea de microfon in fata natiunii!

  8. Un drogat si un handicapat mintal, conduce cu sprijin de sus, unde am ajuns

  9. jalnicul individ se ascunde ca de obicei in spatele ALTORA ca pana ACUM pentru DEZASTRUL pe care l-a facut din noiembrie noiembrie 2019 !banca nationala a facut imprumuturile de peste 300 miliarde cu dobanzi ? care sunt ,,investitiile,, despre care delireaza acest ,,scolit,, pe aiurea? in cresterile de preturi la materialele de constructii,scumpirea energiei,a gigacaloriei,gazului,benzinei ? acest jaf al tarii si poporului indatorat si platitor de fieratanii ramase pretinsului partener strategic care a uitat ca poteca asfaltata bechtel ramane abandonata in camp ca si miliardele platite pentru niste ,,experimente,, cu pretentii de vaccinuri ?

  10. E de plans dar si de ras. Aud ca mulți din cei care au votat cu PNL au pareri de rau ca nu au votat PSD.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.