Nobelul sculpturii, găzduit de Primăria Sectorului 1

„Dacă arta de azi este mai mult decât oricând o extensie a cotidianului, lucrările lui Mircea Roman reprezintă un simbol al umanității aspirând la propria-i reconstrucție“.

Sunt cuvintele care pot descrie succint expoziția ,,Mircea Roman – 30 de ani de sculptură” care a avut loc vineri, 20 decembrie,  în holul Primăriei Sectorului 1. Prieteni, specialiști, istorici de artă dar și primarul sectorului 1, Dan Tudorache, au ținut să fie prezenți la evenimentul care a marcat 30 de ani de la prima pastorală Mircea Roman.

Mircea Roman: „Descumpănirile te obligă să lucrezi şi să crezi în ceea ce faci”

Doina Mândru, unul dintre cei mai cunoscuți istorici de artă români, a vorbit nu doar despre expoziția deschisă vineri seară ci a dezvăluit, prin cuvinte meșteșugite, cum trebuie privite operele lui Mircea Roman. „Nu sunt opere, sunt ipostaze ale sufletului“, a afirmat Doina Mândru, cea care a susținut, de asemenea, că unul dintre cele mai importante lucruri la care ne gândim privind lucrările lui Roman ar fi…reînrădăcinarea. „Oare nu e cazul să reflectăm să nu ne părăsim locul?“, s-a întrebat Doina Mândru.

Nici Magda Cârneci, poet, eseist, critic și teoretician de artă român, nu a ratat prilejul de a vorbi despre operele lui Mircea Roman, la vernisajul de vineri.

„Mircea Roman reprezintă un nume important, nu de azi, de ieri, ci aproape de la început“, a afirmat Magda Cârneci.

Expozița va fi deschisă publicului larg în perioada 21 decembrie 2019- 20 ianuarie 2020, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10.00-18.00. Evenimentul care l-a avut în prim-plan pe Mircea Roman și operele sale a marcat și inaugurarea Galeriei UNU, un proiect dedicat artei și cetățeanului.

Mai celebru peste hotare

Născut în 1958, Mircea Roman este absolventul Academiei de Arte Plastice Ioan Andreescu din Cluj Napoca în 1984. De-a lungul carierei sale, artistul a primit numeroase premii printre care Marele Premiu Trienala de Sculptură Osaka (un adevărat Nobel în sculptură), în 1992.

În anul următor, a primit o bursă de la Delfina Studio, drept care timp de 14 ani a locuit şi creat la Londra (unde i-a şi fost amplasată o lucrare monumentală, Omul-barcă, pe malurile Tamisei).

Lucrările sale pot fi admirate la Centrul de Cultură și Artă Contemporană Osaka, la Muzeul Național de Artă Contemporană București, la Muzeul Național de Artă București și la Muzeul de Arte Vizuale Galați.

Ca lucrări publice semnate de Mircea Roman amintim Cupa lui Ovidiu din Cosntanța, Omul Barcă – Hammersmith Londra și Memorial – Șag.

Între 1988 și 2006, Mircea Roma a avut expoziții la București, Osaka, Kobe, Galați, Londra sau Veneția.

Lucrările lui Mircea Roman- dintre care amintim Cornul abundenței, Situație limită 2, Zid, Fereastră gotică, Catedrală ruptă, Nevinovatul – au impresionat lumea artistică, specialiștii și cunoscătorii întrecându-se în laude bine meritate.

(…) un artist care se confundă cu subiectele sale

”(…)Mircea Roman este chiar viața de fiecare zi încremenită în formele cele mai neașteptate, pentru că oamenii săi ciopliți în lemn concurează oamenii adevărați, ciobiți, zgâriați, doformi, parcă întorși din nenumăratele și durereoasele lor loviri de muchiile existenței cotidiene. Pentru că Mircea Roman este un artist care se confundă cu subiectele sale.
(…) Într-un fel, sculptura lui Mircea Roman se întoarce la oamenii din care s-a inspirat. (..) Nu avem parte de o tăiere de panglici dintre cele însoțite de cântările unui sobor. Arta unui spirit tăcut și îngândurat a intrat pe holurile primăriei restaurate și este gata să-i primească pe bucureșteni. Întâlnirea cu lucrările sale pe holul unei primării ar putea să șocheze. Pentru cetățeanul apăsat de nevoile sale e ca și cum s-ar întâlni cu înfășații mumificați din piramidele egiptene. Omul însingurat, chinuit de suferințe, seamănă cu aceste lucrări, dar și cu bipedul încruntat și furios de pe trotuare. Omul trist și omul violent, omul însingurat și omul stors de stres și revolte, are acum expresiile sale cu pretenții la eternitate”. (Cornel Nistorescu)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Ce Pietà, ce David, ce „Sarutul” lui Rodin ? Uite aici, taica, „scluptura” ! De abia astept sa-l vad pe „Nobelul” asta pentru sculptura (?!?) alaturi de dilia aia suedeza cu privire de psihopata, Greta si nu mai stiu cum, „Nobel pentru pace” !

  2. Dar smecherul din politica,care zimbeste intr-un anume fel(nu tocmai de admirat),la toti de la care a „inhatat”
    cite un leu,si si-a facut vile,si cite si mai cite,unde este ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.