Noi filme de Cannes pe ecranele româneşti

Regizorul premiat cu Oscar pentru The Artist vine în România

Michel Hazanavicius, regizorul care a marcat istoria Premiilor Oscar cu The Artist (2011), câştigând statuetele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor cu un film mut, la 83 de ani de la precedentul, vine pentru prima dată în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Acesta îşi va introduce personal filmul lansat anul acesta în competiţie la Cannes, The Search, o dramă impresionantă despre războiul din Cecenia, cu Bérénice Bejo şi Annette Bening. Remake-ul după filmul omonim al lui Fred Zinnemann urmăreşte destinele a patru personaje marcate de conflictul din 1999. Un băiat de 9 ani e separat de familie şi sfârşeşte într-o tabără de refugiaţi, unde se ataşează de o avocată pentru drepturile omului (Bejo). Iar un tânăr de 19 ani decide să se înroleze şi trăieşte ororile unui război care nu-i aparţine.

Michel Hazanavicius

Cineastul francez de origine lituaniană deţine un record în cinematografia din Hexagon: este singurul al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. Michel Hazanavicius şi Roman Polanski sunt, de altfel, singurii regizori francezi care au în portofoliu Oscarul pentru Cel mai bun regizor. The Artist este, totodată, prima producţie franceză desemnată Cel mai bun film la premiile Academiei Americane de Film, iar Jean Dujardin – cel dintâi actor francez care ia statueta.

Primul lungmetraj al lui Michel Hazanavicius fost un film TV de montaj, Le Grand Détournement (1993), o compilaţie de fragmente din filme clasice cu actori cunoscuţi şi dialoguri „deturnate”, care anunţa deja câteva dintre elementele stilului său: dragostea pentru cinema-ul hollywoodian, referinţele vizuale între omagiu şi ironie, pastişa cinefilă. Debutul în lungmetraj de cinema a venit în 1999, cu Mes amis, în care joacă fratele său, Serge Hazanavicius.

The Search, o dramă despre războiul din Cecenia

Succesul în Franţa i l-au adus două parodii ale filmelor cu spioni, cu Jean Dujardin în rolul principal: OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006) şi OSS 117: Lost in Rio (2009). Ambele au avut peste două milioane de spectatori doar în Franţa.

În 2011 a fost selecţionat în competiţie la Cannes cu The Artist, un film mut alb-negru, cu Bérénice Bejo şi Jean Dujardin în rolul unui actor din anii ’20, care nu primeşte prea bine vestea trecerii la filmele vorbite. The Artist a ajuns să ia peste 100 de premii în toată lumea, inclusiv cinci Oscaruri, trei Globuri de Aur, şapte remii BAFTA şi şase César. Prin compania sa, La Classe américaine, Hazanavicius produce filme TV şi documentare.

Winter Sleep, câştigătorul Palme d’Or 2014, în premieră

Winter Sleep, film premiat anul acesta cu Palme d’Or

În lista de peste 30 de premiere din programul festivalului intră şi câştigătorul Premiului de regie, Foxcatcher, filmul care i-a adus actorului Timothy Spall trofeul de interpretare – Mr. Turner, şi noul biopic despre Yves Saint Laurent, numit Saint Laurent şi propus de Franţa la Oscar.

Winter Sleep, capodopera lui Nuri Bilge Ceylan – cum au descris-o, fără rezerve, criticii la Cannes – preferata juriului şi a presei internaţionale la ediţia de anul acesta, va putea fi vizionată în premieră în România. Filmul a câştigat Palme d’Or şi Premiul FIPRESCI şi este propunerea Turciei la Oscar, fiind considerat deja unul dintre cei mai puternici concurenţi. Winter Sleep e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podişul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur şi cu sine însuşi. „Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan îşi interpretează rolurile cu atâta precizie şi emoţie, încât şi Bergman ar fi aplaudat”, apreciază Screen International. Nuri Bilge Ceylan a câştigat deja alte trei premii importante la Cannes: Marele Premiu pentru Once Upon a Time in Anatolia (2011) şi Distant (2002) şi Premiul de regie cu Three Monkeys (2008).

Saint Laurent, propunerea Franţei la Premiile Oscar

Cronici entuziaste a primit şi câştigătorul Premiului de regie la Cannes şi unul dintre favoriţii în cursa pentru Oscarurile din 2015: Foxcatcher, în regia lui Bennett Miller (Capote, Moneyball).

Fascinanta şi tragica poveste din Foxcatcher este inspirată din realitate: doi fraţi, foşti campioni olimpici la lupte (Channing Tatum şi Mark Ruffalo), ajung în anturajul unui miliardar excentric şi nevrotic, John du Pont (Steve Carell), care-şi propune să-i antreneze pentru Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, cu consecinţe dramatice. Performanţele celor trei actori au fost elogiate de presă, rolul lui Steve Carell fiind considerat cel mai bun din cariera sa.

Memorabilă este şi performanţa actorului britanic Timothy Spall, cunoscut publicului larg din seria Harry Potter, într-un film care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes: Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh. Un excelent studiu de caracter, filmul se concentrează pe tumultuoasa viaţă personală şi artistică a pictorului britanic J.M.W. Turner. Al cincilea lungmetraj din cariera lui Mike Leigh inclus în competiţie, Mr. Turner a obţinut şi un Premiu special pentru imagine la Cannes.

Saint Laurent, modă, droguri şi sex

Steve Carell şi Channing Tatum în Foxcatcher

Propunerea Franţei la Oscar, Saint Laurent, în regia lui Bertrand Bonello (L’Apollonide – souvenirs de la maison close), va rula tot în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Cu Gaspard Ulliel în rolul Yves Saint Laurent, Bonello explorează ciocnirea fascinantă dintre două lumi: liberii anii ‘60-‘70 şi personalitatea fragilă şi dispusă la excese a unuia dintre cei mai mari creatori de modă din istorie. Un deceniu de modă, droguri, sex şi glorie din viaţa lui Yves Saint Laurent, imaginat cu talent de unul dintre cei mai apreciaţi regizori francezi din noua generaţie. Pe afiş, nume ca Léa Seydoux, Jérémie Renier şi Louis Garrel.

Winter Sleep va fi distribuit în România de Asociaţia Macondo, iar Foxcatcher, de InterComFilm Distribution.

Mr. Turner, povestea vieţii şi a artei celebrului pictor englez

Invitat special al festivalului va fi şi regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev, care îşi va prezenta documentarul Maidan, despre protestele din Ucraina. Despre cenzură şi artă în zone de conflict va vorbi şi Radu Mihăileanu. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes – Fantassins de la démocratie, regizat de Stéphanie Valloatto, despre 12 caricaturişti care încearcă să schimbe lumea desenând.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român.

Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.