Noi suspiciuni de fals în scandalul Djokovic

O anchetă realizată de jurnaliștii BBC scoate la iveală îndoieli cu privire la momentul în care Novak Djokovic a fost testat pozitiv la Covid. Este vorba despre testul cu ajutorul căruia sârbul a intrat în Australia pentru a încerca să participe la Australian Open.

Acest test a fost furnizat pentru a-l scuti de regulile care interziceau jucătorilor nevaccinați să participe la Grand Slam-ul de la Melbourne.

Ancheta jurnaliștilor de la BBC relevă faptul că numărul de serie de pe testul său din 16 decembrie pare să nu se potrivească cu un eșantion de teste efectuate în Serbia în aceeași perioadă.

În plus, aceeași anchetă constată că respectivul număr este mai mare decât cel al celui de-al doilea rezultat (negativ) al testului său, efectuat șase zile mai târziu.

Cererea de viză a liderului mondial a fost în cele din urmă respinsă, dar nu din aceste motive.

Ce se pune de fapt la îndoială?

Documentele prezentate de avocații lui Djokovic la tribunalul federal din Australia includ două certificate de testare Covid (PCR), unul cu rezultat pozitiv la 16 decembrie și unul cu rezultat negativ la 22 decembrie.

Un grup de cercetare german, numit Zerforschung, a sesizat pentru prima dată discrepanța, deoarece testul anterior avea un cod de confirmare mai mare decât cel ulterior.

Aceștia au scris un articol de blog intitulat „Testele PCR ale lui Novak Djokovic care călătoresc în timp” și au colaborat cu site-ul german de știri Der Spiegel, care a relatat despre acest subiect.

Printre documentele depuse la tribunalul federal din Australia se numără și un document al directorului interimar al organismului oficial de sănătate din Serbia, care confirmă că datele de pe aceste certificate reflectă cu exactitate data la care au fost efectuate testele.

BBC a dus ancheta mai departe, încercând să stabilească exact șirul evenimentelor și să găsească dovezi, pro sau contra concluziilor celor de la Zerforschung.

Astfel, s-a constatat că „domnul Djokovic a fost testat în Serbia și a primit rezultatele de la Institutul de Sănătate Publică din Serbia. Toate aceste rezultate ale testelor au un cod unic de confirmare.”

„Am dorit să verificăm dacă aceste numere sunt generate în ordine strict cronologică într-o singură bază de date națională în momentul procesării.”, spun cei de la BBC.

În caz afirmativ, acest lucru ar fi adus în discuție motivul pentru care testul anterior a avut un număr de serie mai mare.

Jurnaliștii BBC au colectat date din cât mai multe certificate de testare sârbești, pentru a trasa aceste coduri de confirmare pe o linie cronologică, 21 dintre ele fiind furnizate de colegii de la BBC cu sediul în Serbia, toate fiind emise de Institutul de Sănătate Publică.

Alte 35 au fost obținute de la Milovan Suvakov, un cercetător sârb stabilit în SUA, care a postat unele dintre datele sale pe Twitter, cu protejarea identităților.

În baza acestor informații s-a alcătuit un grafic care a relevat faptul că în toate cazurile, codurile de confirmare s-au încadrat în aceeași cronologie și au arătat că, cu cât data rezultatului testului era mai timpurie, cu atât codul de confirmare era mai mic.

Singurul caz care nu se potrivește în tipar, dintre toate codurile de confirmare pe care jurnaliștii BBC le-au trasat în acest grafic a fost testul pozitiv al lui Novak Djokovic, din 16 decembrie.

Comparația s-a făcut în condițiile în care în eșantionele analizate există teste din 16 decembrie, precum și din zilele următoare.

Toate acestea urmează tiparul așteptat, numerele de confirmare crescând în ordine cronologică.

În cazul codului de confirmare pentru testul pozitiv al sârbului, din 16 decembrie (7371999), acesta se încadrează pe linia graficului, între rezultatele codurilor de testare pe care cei de la BBC le au pentru 25 decembrie (7366969) și 28 decembrie (7415312).

Acest lucru pare să sugereze un test efectuat între aceste două date ulterioare.

BBC se întreabă în consecință, ce ar putea explica această discrepanță?

Se știe că cele două teste efectuate de Djokovic au fost procesate în laboratoare diferite și este posibil ca aceste laboratoare să fi primit loturi diferite de coduri de confirmare.

Acest lucru ar putea explica de ce primul său test are un cod mai mare decât al doilea.

Cu toate acestea, în lista de coduri de confirmare analizate, există două coduri care au fost procesate în același laborator ca și testul pozitiv al liderului mondial (la două zile și la patru zile după prelevarea sa). Ambele au coduri de confirmare mai mici.

În plus, rezultatele testelor pe care BBC le-a adunat au fost procesate în opt laboratoare diferite și nu există nimic în date care să sugereze că diferite laboratoare au loturi separate de coduri de confirmare.

„Întotdeauna există posibilitatea unei erori”, a declarat pentru BBC Djordje Krivokapic, specialist în securitatea datelor și în securitatea digitală.

„Dar dacă ar fi fost cazul, ar fi existat o explicație simplă”, spune el. „Nu văd de ce autoritățile statului nu ar spune pur și simplu acest lucru”.

Jurnaliștii de la BBC care au realizat ancheta au transmis toate concluziile lor în acest caz Institutului de Sănătate Publică din Serbia, precum și Biroului guvernamental pentru Tehnologia Informației.

Încercarea lor repetată și prin diverse canale, de a obține o reacție s-a soldat fără răspuns.

De asemenea, BBC a contactat echipa lui Djokovic și i-a invitat să explice discrepanțele, dar nu au primit niciun răspuns de la ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Nu este nicio crima sau fapt penal sa iti contaminezi proba de PCR cu un alt test pozitiv. O potentiala problema penala ar fi invers, sa fii bolnav si sa obtii un verdict negativ. Asta permite un potential pericol social. Dar un om sanatos care pretinde ca este bolnav nu este o problema pentru nimeni.
    Doar pentru (editat) vaccinisti.

  2. BBC , Europa Libera . CNN , Vocea Americii , Radio Mosckva , Radio Beijing = campionii propagandei

  3. Vrea BBC sa resusciteze AO? Asa s-ar părea. Poate face o cercetare asupra motivului de retragere a lui Nadal din toate competițiile în 2012.Sa vedem a fost sau nu a fost pozitiv? Ca tot de teste este vorba.

  4. A stat atîta vreme in hotelul ală din tara ? și nu au vrut sa-i facă ei cu mîna lor un test PCR … era așa de greu. Acum scornesc tot felul de scuze si acoperirii. ??

  5. Sunt aceiasi jurnalisti BBC care au descoperit traficantii de arme in Romania?In naivitatea mea credeam pina prin 90 ca doar comunistii erau fabricatori de dosare ,etc.Pai americanii si englezoii sunt premianti Oscar in acest domeniu.

  6. BBC a fost inconjurat de protestatari englezi furiosi ,pentru minciunile pe care le propaga

  7. drogel nu merita sa castige:

    Cu calea deschisa de organizatori – Nole expulzut – drogel vitaminizatu NU merita sa castige
    Ministrul sportului din Franta susține că Nadal a fost suspendat pentru 7 luni în anul 2012, pedeapsă aplicată în secret de către oficialii din tenis: „Ei nu fac publice controalele pozitive din tenis și îi învață pe jucători să ia o pauză «de recuperare» după așa-zisele accidentări. Noi știm că «faimoasa» accidentare de 7 luni a lui Rafael Nadal a fost de fapt motivul ascunderii unui test anti-doping pozitiv. De multe ori, atunci când timp de câteva luni nu mai vedeți un jucător de tenis în circuit, înseamnă că acela fost testat pozitiv”, a fost declarația surprinzătoare făcută joi în presa franceză de Roselyn Bachelot, care a fost ministrul Sănătății și Sportului din Franța în perioada 2007-2010.
    Acuzele venite din Franța vizează o perioadă cenușie din cariera sportivului în vârstă de 29 de ani. Imediat după turneul de la Wimbledon 2012 (luna iunie), atunci când a pierdut în turul doi, Nadal a luat hotărârea de a nu mai participa la niciun alt turneu în respectivul sezon. Decizia ibericului a fost intens comentată în lumea sportului alb, având în vedere că Rafa câștigase turneul de la Roland Garros în acel an, dar disputase și o finală la Australian Open.

  8. Acum e clar ca e vorba de o operatiune a serviciilor speciale. Zerforschung asta e sucursala BND, cu interese unde e… Specilaistii stie ce e…

  9. Daca nole ar fi stat acasa ( in prisma pierderilor australienilor la zona cu litiu ) poate ca n-ar fi fost nimic . Dar cind tu GUVERN al unei tari ii permiti sa calce in tara ta si vrei sa faci din el un exemplu, e abominabil . Nu-i tin partea lui Novak ,dar daca eu iti permit sa-mi intri in casa si dupa aia anunt politia ca un infractor mi-a calcat casa ,deja e de domeniul…. australienilor . Nu mai puneti botul la ce vi se serveste . GINDITI MAI !

  10. Minciuna lui Djokovic a demascat minciuna globala covid.

    Era bolnav cu covid si totusi nu a patit nimic. Ba chiar era capabil sa participe la un turneu de tennis, ceea ce demonstreaza inca o data daca mai era nevoie ca singurii care mor de covid sunt fie cei care sufera de alte boli grave, fie sunt bosorogi din aia obezi alcoolici si fumatori care si-au facut praf sanatatea cu alcool si tutun si acum au pretentia ca restul lumii trebuie sa le sufle in ***.

  11. Autorul (autoarea?) articolului este o adversară a campionului Djokovici si o admiratoare a ne-profesionistului medic O. Jurma. Oare primeste vreo recompensa pentru propaganda facuta serului numit imlropriu vaccin anticovid?

  12. CAMPIONUL TUTUROR TIMPURILOR LA TENIS A FOST INTERZIS IN AUSTRALIA (TARA EXPERIMENTELOR NUCLEARE) PENTRU CA NU S-A VACCINAT. RESTUL E VRAJEALA….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.