Noii judecători CCR îşi iau în primire mandatele

UPDATE Impulsionarea activității Curții Constituționale este una dintre prioritățile noului președinte al instituției, Marian Enache, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluționare.

Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani, precizează un comunicat al instituției.

După alegerea ca președinte al Curții Constituționale, domnul Marian Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Pe lângă impulsionarea activității, Marian Enache vorbește de construirea unei jurisprudențe unitare, clare și predictibile, precum și de îmbunătățirea calității redactării deciziilor.

O deschidere mai mare a instituției în raport cu celelalte autorități publice și cu reprezentanții tuturor profesiilor juridice pentru a se înțelege mai bine conținutul și sensul deciziilor Curții Constituționale, dar și către necesitățile societății românești, precum și față de forurile internaționale de justiție constituțională sunt alte priorități.

La acestea se adaugă un dialog mai structurat între instituțiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituțională, precum și promovarea dialogului instituțional cu instanțele constituționale și europene (CEDO/ CJUE).

Alte preocupări sunt continuarea eforturilor de digitalizare ale Curții Constituționale, implementărea registrul electronic jurisdicțional, dezvoltarea unui modul de jurisprudență și a unui motor de căutare, precum și reducerea la minimum a registrelor scrise de mână.

UPDATE În urma unui vot secret, cu unanimitatea voturilor judecătorilor prezenți, Marian Enache a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani, anunță instituția.

Noii membri ai Curţii Constituţionale a României au depus jurământul de învestitură sâmbătă, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

„Vă doresc, noilor judecători constituționali, mult succes, vă felicit și vă doresc să faceți așa cum ați jurat. Este o muncă de mare răspundere și sunt convins că o veți duce cu succes la un bun sfârșit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituționali care își continuă mandatul. Și tuturor împreună vă doresc să vegheați la respectarea Constituției și să fiți un factor de echilibru în societatea din România”, a spus Iohannis.

Noii judecători CCR sunt: Iulia Scântei (numită de Senat), Bogdan Licu (numit de Camera Deputaţilor) şi Mihaela Ciochină (numită de preşedintele României).

Ei sunt numiţi pe un mandat de 9 ani, care începe pe data de 11 iunie.

Conform Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

Articolul 7 al aceluiaşi act normativ precizează că mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură.

Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. 9 ani ?…vai mama ei țara noastră..2031 !!!…cred că scăpăm de ăștia prin 2036 !!..se pare că atunci se termină conflictul din ukraina… dacă va mai exista Rumania…

  2. ….CARE JUDECĂTORI ???–POATE FUNCȚIONARII ÎNCÂLCITURILOR INJURIDICE!

  3. Vai mama noastra. In sfarsit vom avea un CCR pentru „linistea” hastagistilor si al lui Iohanis. Cum sa o trimiti pe Iulia Scanteie judecator la CCR? Vom avea un nou „Zegrean” in fruntea CCR. care va mistifica adevarul printr-o noua „ERATA”? Imi fac cruce…tara asta NU are sanse sa se mai vindece…

  4. —ACUN, CRED,CĂ *ANTONIE IORGOVAN=PĂRINTELE CONSTITUȚIEI*,ACUM SE SĂSUCEȘTE,ÎN MORMÂNT.

  5. Să-i dorim pensie specială cât mai scurtă: Bogdan Licu, în vârstă de 51 de ani, are o pensie de 26.000 de lei, iar pe lângă aceasta va mai primi și un salariu aproape egal cu pensia, de la Curtea Constituțională a României, unde a fost numit judecător, peste 10000 de euroi ??

  6. Cei mai puternici judecatori din lume, lumea interlopa va pupa mana pentru prescripție, să aveți sănătate și belsug

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.