Nota de plată! Elon Musk, lovitură pentru Ucraina

SpaceX, compania anttreprenorului Elon Musk, a anunțat că nu mai poate plăti pentru serviciile sateliților în Ucraina și a cerut Pentagonului să plătească nota, scrie CNN.

De când au început să sosească în Ucraina, în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, Musk scriind vineri pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Dar aceste contribuții ar putea lua sfârșit, deoarece SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună.

Documentele obținute de CNN arată că luna trecută SpaceX, compania lui Musk, a trimis o scrisoare Pentagonului în care spune că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până acum. Scrisoarea cerea, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata Ucrainei, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon în scrisoarea din septembrie.

Printre documentele SpaceX trimise Pentagonului și văzute de CNN se numără o cerere directă, care nu a fost raportată anterior, adresată lui Musk în iulie de către comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zaluzhniy, pentru aproape 8.000 de terminale Starlink suplimentare.

Într-o scrisoare de intenție separată adresată Pentagonului, un consultant extern care lucrează pentru SpaceX a scris: „SpaceX se confruntă cu decizii teribil de dificile aici. Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza terminale sau servicii suplimentare, așa cum a solicitat generalul Zaluzhniy”.

Documentele, care nu au fost raportate anterior, oferă o defalcare rară a cifrelor interne ale SpaceX privind Starlink, detaliind costurile și plățile asociate cu miile de terminale din Ucraina. De asemenea, acestea aruncă o nouă lumină asupra negocierilor din culise care au furnizat Ucrainei echipamente și servicii de comunicații în valoare de milioane de dolari, cu costuri reduse pentru Kiev.

Scrisorile vin în contextul în care, recent, au fost raportate întreruperi de amploare ale Starlink, în timp ce trupele ucrainene încearcă să recucerească terenul ocupat de Rusia în estul și sudul țării.

Surse familiare cu întreruperile au declarat că acestea au afectat brusc întreaga linie de front, așa cum era la 30 septembrie. „Acest lucru a afectat fiecare efort al ucrainenilor de a trece peste acel front”, a declarat o persoană familiarizată cu întreruperile, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului.

Financial Times a raportat pentru prima dată întreruperile care au dus la o pierdere „catastrofală” a comunicațiilor, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Într-un tweet în care a răspuns la articol, Musk nu a contestat întreruperea, spunând că ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă este secret.

Sugestia SpaceX că va înceta să finanțeze Starlink vine, de asemenea, pe fondul creșterii îngrijorării în Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk. Musk a postat recent pe Twitter un plan de pace controversat care ar face ca Ucraina să renunțe la Crimeea și la controlul asupra regiunilor estice Luhansk și Donețk.

După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a întrebat de partea cui este Musk, acesta a răspuns că „susține în continuare foarte mult Ucraina”, dar se teme de o „escaladare masivă”.

Musk a susținut, de asemenea, în privat, luna trecută, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar fi fost de acord cu planul său, „Rusia ar fi acceptat acești termeni”, potrivit unei persoane care i-a auzit.

„Ucraina știe că guvernul său actual și eforturile sale de război depind în totalitate de Starlink”, a declarat persoana care cunoaște discuțiile. „Decizia de a menține Starlink în funcțiune sau nu se află în întregime în mâinile unui singur om. Acesta este Elon Musk. El nu a fost ales, nimeni nu a decis să îi dea această putere. O are datorită tehnologiei și companiei pe care a construit-o”.

Marți, Musk a negat un raport potrivit căruia ar fi vorbit direct cu Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esențial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: „Cu mare plăcere. Mă bucur să sprijin Ucraina”.

Potrivit cifrelor SpaceX împărtășite cu Pentagonul, aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale din Ucraina au fost plătite – sau parțial plătite – de țări precum SUA și Polonia sau de alte entități. Aceste entități au plătit, de asemenea, aproximativ 30% din conectivitatea la internet, care, potrivit SpaceX, costă 4.500 de dolari în fiecare lună pe unitate pentru cel mai avansat serviciu. În weekend, Musk a scris pe Twitter că există aproximativ 25.000 de terminale în Ucraina.

În scrisoarea sa din iulie către Musk, comandantul-șef al Ucrainei, generalul Zaluzhniy, a lăudat „utilitatea excepțională” a unităților Starlink și a declarat că aproximativ 4.000 de terminale au fost desfășurate de armată. Cu toate acestea, aproximativ 500 de terminale pe lună sunt distruse în timpul luptelor, a spus Zaluzhniy, înainte de a cere încă 6.200 de terminale pentru armata ucraineană și serviciile de informații și 500 pe lună în continuare pentru a compensa pierderile.

Pe 8 septembrie, directorul principal de vânzări guvernamentale al SpaceX a scris Pentagonului spunând că costurile au devenit prea mari, apropiindu-se de 100 de milioane de dolari. Oficialul a cerut Departamentului Apărării să preia noua solicitare a Ucrainei, precum și costurile continue ale serviciilor, în valoare totală de 124 de milioane de dolari pentru restul anului 2022.

Aceste costuri, potrivit înaltului oficial din domeniul apărării, ar ajunge la aproape 380 de milioane de dolari pentru un an întreg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Author

19 Comentarii

  1. Eram curios cum ies din minciuna Star-Link. Dacă ar fi fost așa ceva, comunicații prin satelit, n-ar fi avut cum să cadă internetul în Ucraina zilele trecute.

  2. Si cu satelitii astia … chiar ca ma intreb cind or sa inceapa sa se „usuce” si sa cada pe capetele noastre …

  3. Sub pretextul că apăra democrația lumii (apara doar mafia și corupția din țara lor) ,cer cu tupeu și obrăznicie de la toată lumea,ucrainenii sunt un popor nesimțit…prost e cel ce le dă

  4. Bre,mai pe rumaneste nea Musk e ofticat ca numai armata americana ,,trage,,banetul de pe ucrain,vrea si el o parte din prada mai mare si apeleaza la santaj.Pas cu Pas.Bre,e clar cristal ca rezbelul v-a continua cat timp bogatanii lumii vor face bani din asta..Gandeste bre.Pricepe bre.

  5. Laserul rusesc anti-satelit Peresvet a început sa LUCREZE pe 5 octombrie !?

  6. ….autorizație, el este singurul care decide despre Starlink, dar el nu a fost ales (de nimeni) deci nu are voie să gândească și să decidă soarta unui război.
    Soarta războaielor trebuie decisă doar de aleșii popoarelor, cei care au în spate niște bazine electorale masive (cu coviltir) și le scurge inteligența prin izmene .
    Tot așa a pățit și marele ales Trump care a fost cenzurat de analfabetul Zuckemberg care nici habar nu are ce e ăla coviltir . Maimuțele planetare se află acum în mare încurcătură : de ce să gândim dacă putem doar să ridicăm mâna ?

  7. Nu au cum ne cădea în cap; ard, ca orice meteorit, la intrarea în atmosfera densă. Numai rachetele intercontinentale nu ard…nu ard?…să fie și cu acestea o altă minciună?

  8. L-au uitat pe Elon când s-au pus pe împărțit plăcinta.Au crezut că-l fraieresc dar mintea asbergerului nu merge numai la tehnică, dacă socialul îi e străin, „socialismul” pe stil nou,bancar, nu.Mă bucur că le-a ars o copită celor de la Washington cu chestia asta, exact când au început să bâlbâie ceva despre nucleare si să-și măture bunkerele.Le-a tras-o în stil grande, le-a arătat că și-au depășit groapa de nisip cu jucăriile lor pe „externe”.Bravos!

  9. Elon Musk doar un influencer care le știe pe toate și are de toate Pe vremea mea era Bil Gates care dona banii statului American (asta înseamnă mentalitate de Democrat ) bine că între timp sa făcut doctor de vaccin specializat in pandemii ….. trăim în perioada ceea mai mare a minciunilor …

  10. Oricum ar fi, noi plătim nota! Doar așa-i modelul, nu?

  11. @Andrei, Gates are destui morți prin Africa și a fost un client frecvent al lui maman Gislaine Maxwell și a „zvăpăiatelor” ei de 12 ani.Cât despre MS, a fost o prăpădită de firmă de jocuri prin’89 dacă mai ții minte n.o.m.a.d până s-a procopsit cu ceea ce a devenit MS dos al celor de la IBM sifonat de un bețiv pentru 70k luați de la tac-su, William Gates III, mare avocat si fost procuror statal, de Virginia, parcă.Dupa ani, a început cu povestea cu garajul si alte minuni,croita pe model „underdog” atât de dragă fraierilor americani.El călărește calul altuia, la fel ca Țucărștain si Soros, spre deosebire de Musk care le-a făcut pe barba lui, doar cu banii de chirie și haleala de la mama.E o mică mare deosebire între ei.În sfârșit, să sperăm la bine.

  12. Un razboi mizerabil pus la cale de gasca senilului,un razboi care e finantat pe ascuns pentru ca nu te poti mindri cu o finantate din care a rezultat zeci de mii de morti,o finantare care a adus foamete,scumpiri si in curind frig in case.Nu te poti mindri,cu toata propaganda din lume,cand finantezi o actiune care a adus al-III-lea razboi mondial in Europa.Criminalii de la Bucuresti stiu asta,de-aia nu spun ca dau din buget zeci de milioane bani cash, drogatului zelenski.

  13. Nu inteleg de ce rusii nu-i distrug resedinta si fabrica de sateliti militari. Eream in pandemie la inceput . Aveam voie sa ues afara din casa noaptea. Siruri de sateliti ,am numarat 150 buc treceau unu dupa altul pe cerul Romaniei din sud spre nord la rusi. Scopul inchiderii in casa a oamenilor a fost si asta sa nu vedem, sau sa nu ne cada vre-un satelit in cap. Totul a fost premeditat. Americanii au vrut sa atace Rusia. Trump nu a cedat apoi a fost inlaturat de satanisti.

  14. Adica zevzecul asta de Muska nu poate sa doneze 0,3% din averea lui unora care ii apara averea si libertatea,dar eu si toti oamenii din lumea libera si democrata putem sa suportam sa ni se ia un sfert din nivelul de trai ca astfel sa platim toate junghiurile societatii si al pandemiei si in plus, pentru arme,ca sa fim aparati de cancerul lui Putina si al rusnacilor lui,toti niste babuini veniti din Evul Mediu Intunecat care vor,pas cu pas,sa ne invadeze pe toti cei care mai respiram in libertate. Muska asta nu stie ca in democratie nu poate face ce vrea el indiferent ce avere are, mai ales in situatii de aparare militara,si ca trebuie sa doneze ca toata lumea care contribuie ,ca vrea,sau nu,la apararea societatii in care au trait in pace si mai ales cei care au facut averi uriase in sistem sunt cei mai mari datori catre apararea societatii.Si poate nea Muska nu isi da seama cu cine se pune si ca poate fi rechezitionat tot ce are, inclusiv nadragii de pe el.

  15. Adevarul fiind ca rusii au distrus Spacelink-ul lui Musk. Ucraina având de platit, acuma, oalele sparte. Admirabil. Bravo, @Musk! Sincerele mele felicitari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.