Nouă discuție între Aurescu și ministrul austriac

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere la Bruxelles, cu ministrul federal pentru Afaceri europene şi internaţionale al Austriei, Alexander Schallenberg, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părţii austriece, discuţia vizând aderarea României la spaţiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie.

„În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată şi de alte contacte între cei doi miniştri în cursul aceleiaşi zilei, precum şi de o discuţie telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziţia părţii române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spaţiul Schengen. A subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei având în vedere că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la spaţiul Schengen”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Ministrul român de Externe a arătat, din nou, că susţinerile părţii austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migraţie ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile şi evaluările agenţiilor europene – Frontex, Europol şi Agenţia Uniunii Europene pentru Azil, precum şi cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situaţia migraţiei ilegale.

„Demnitarul român a evidenţiat că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creşterea migraţiei ilegale şi a avansat propuneri de sprijin şi cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât şi la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”, a subliniat MAE.

Totodată, Aurescu a arătat că România a acţionat cu deschidere şi transparenţă în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie.

El a reiterat dezacordul ferm faţă de acuzaţiile lipsite de temei cu privire la aşa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România.

„Ministrul român de externe a arătat că România va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situaţiei create prin respingerea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi că este necesară din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive şi îndreptate spre cooperare şi reconsiderarea poziţiei sale, pentru depăşirea impasului creat prin votul exprimat în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Partea austriacă a reiterat aşteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migraţiei pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcţia răspunsului la îngrijorările sale şi a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria. A arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene. Cei doi miniştri au convenit să continue să rămână în contact”, se menţionează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Compania Naţională De Drumuri a decis să îşi mute banii din conturile Băncii Comerciale Române, deţinută de grupul Erste.
    CNAIR rula prin intermediul Erste/BCR cel puțin 12 miliarde de lei anual

    Cinste lor!

  2. au avut de spus am văzut, ei ne cred iobagi. Noi nu vrem în imperiul austriac. Asa ca musai, rupem relațiile. Mai bine cu vama și cu toate resursele.

  3. Mai traieste si se plimba molusca asta ? Numita Aiurescu ?Nu mai au pic de decenta ? Trei Doamne si toti trei ! Plavanul ,”dottore”Bode si Aiurescu. Cind ar fi trebuit sa se ascunda de sa nu-i gaseasca nimeni. Doar moartea . Grobieni ,aroganti ,nesimtiti si tupeisti. Restul caracterizarilor si epitetelor vi le las voua „dragii mei rumini”care i-ati votat. Eu am votat USR si-mi vine sa-i iau ranga lui Drula sa-mi dau in cap .

  4. Dupa toata argumentatia astuia rumunesc:
    „Cei doi miniştri au convenit să continue să rămână în contact”

    Tradus: Ramen cum a fost, daca va comportati cu noi austriecii frumos si ne dati tot ce cerem, v-o tragem cu vaselina. Daca nu, punem smirglu.”

  5. Degeaba schelalaie trabucel.nu sa obtina nimic de la austrieci.doar o sa devina si mai penibil.daca vrea acest papițoi sa faca ceva pentru Romania,sa-si dea demisia.

  6. Boicotati orice entitate care provine din Mica si Hoata austrie. Sa-i lovim pe acesti hoti imperialisti-bolvevici.

  7. Boicotati orice entitate care provine din Mica si Hoata austrie. Sa-i lovim pe acesti hoti imperialisti-bolsevici.

  8. Guvernul roman plus plavanul cu luxul si minciunile la purtator:
    „In genunchi ma ‘ntorc la tine!
    Austrica:
    „Nici taras nu te-as primi”! E valabil pentru Romania tuturor timpurilor ingenuncheata si vanduta, denigrata si haituita!

  9. Österreichs Wirtschaft wird bald kaputt sein. Ruga catre Puterile Ceresti. Sfanta Treime da-i Austriei ca valoare tuturor bogatiilor furate din pamanturile neamului romanesc sa fie pierduta de aceasta tara de hoti si de criminali la o valoare de 100 de ori mai mare incepand chiar de maine. Prin furaciune a fost strans pentru fala si splendoarea imperiala aurul din ograda noastra, toate ce s-au construit din el sa se prefaca-n pulbere de piatra. Amin.

    RĂSPUNDE

  10. Discutii tip „hai sa vorbim degeaba ca tot stăm de pomană”!Daca nu e Austria,e Olanda,daca nu e Olanda e Ungaria si tot asa ,porcimea politica romana face un joc si o figura de prost in Europa
    Noroc cu Australia si Argentina care nu se opun,parcă-l vad pe Aurescu ca se deplasează in Noua Zeelanda si Brazilia sa obtina aprobarea pentru intrarea Romaniei in Schengen
    Boicot, asta e singura replică!

  11. Discutii tip „hai sa vorbim degeaba ca tot stăm de pomană”!Daca nu e Austria,e Olanda,daca nu e Olanda e Ungaria si tot asa ,porcimea politica romana face un joc si o figura de prost in Europa
    Noroc cu Australia si Argentina care nu se opun,parcă-l vad pe Aurescu ca se deplasează in Noua Zeelanda si Brazilia sa obtina aprobarea pentru intrarea Romaniei in Schengen
    Boicot, asta e singura replică!
    PS Schimburile comerciale între România şi Austria au fost, în 2021, de 4,5 mld. euro, din care 2/3 importuri din Austria în România şi 1/3 exporturi româneşti în Austria. Si aici ne rad 1,5 miliarde coco

  12. În afară de faptul că s-au întâlnit nu am aflat nimic din expunerea lui Aurescu, în care reia aceleași argumente de dinainte de 8 Decembrie. Nu cred că a stat austriacul să-i asculte încă o dată argumentele deja știute.

  13. Am mare incredere in domnul Aiurescu, imi spala rufele si mi le calca la dunga, inclusiv chilotii, i-am spus Bogdanel, nu e nevoie de dunga la chiloti, dar el insista mereu, lasati Doamna Imparateasa, Excelenta Voastra Augusta trebuie sa arate impecabil cand va inspecteaza Domnul Imparat, Excelenta Sa Domnul Imparat Iohanis.

  14. Si Ungaria la fel,ca si orice alt stat sau firma care scoate coltii!dar cu alti poluticieni,nu cu furacii astia,ca astia ne mint si ne vand cu totul!

  15. Dupa tot acest esec la Bruxelles ,acest domn Aurescu Bogdan ,mai este inca ministru de externe ?

  16. Ministrul de externe tot pe a lui o tine, cu toate argumentele expuse de ministrul nostru.
    Rămâne cum am stabilit!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.