Soluția Comisiei Iordache în cazul răspunderii magistraților

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a decis, miercuri, că statului „îi revine dreptul” de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea-credință sau neglijență a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii, statul nefiind obligat, aşa cum s-a discutat iniţial.

„După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acțiune în regres prin Ministerul Finanțelor, împotriva judecătorului sau procurorului care cu reacredință sau neglijență a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, este amedamentul adus la Statutul procurorilor şi judecătorilor.

Aleşii nu au adus modificări radicale cu privire la răspunderea magistraţilor.

Raportul care va ajunge în plen prevede că statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. De asemenea, nu este îndreptăţită la repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit în orice mod la săvârşirea erorii judiciare.

Pentru repararea prejudiciului, persoanele vătămate se voe îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, iar competenţa soluţionării acţiunii civile revine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază persoana îndreptăţită.

Parlamentarii au decis ca plata de către stat a sumelor datorate cu titlul de despăgubire se efectuează în termen de maxim 1 an de la dată comunicării hotărârii judecătorești definitive. Raportul prevede că termenul de prescripție a acțiunii în regres a statului împotriva judecătorului sau procurorului pentru erorile judiciare este cel din dreptul comun și începe să curgă de la dată achitării integrale a prejudiciului de către stat”.

„Competenţa de soluționare a acțiunii în regres revine, în prima instanța, Curții de Apel București – secția civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acțiunea în regres își exercită atribuțiile la curtea de apel competentă sau la parchetul de pe lângă această, acțiunea în regres va fi soluționată de o curte de apel învecinată, la alegerea reclamantului”, potrivit sursei citate.

Aleşii au decis că „pentru exercitarea acțiunii în regres este necesară stabilirea existenței relei-credințe sau a gravei neglijente a judecătorului sau procurorului prin hotărâre penală definitivă sau în condițiile prevăzute de art. 44-51 din Legea 317/2004 privind CSM, referitoare la verificări prealabile, cercetarea disciplinară, acțiunea disciplinară și soluționarea acesteia prin hotărâre definitivă”.

Împotriva hotărârii pronunțate potrivit alin. 8, cu privire la acțiunea în regres, se poate exercită calea de atac a recursului la secția corespunzătoare a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Motivele de recurs nu sunt limitate la cele de casare prevăzute de art. 488 al Codului de procedură civilă, instanța putând să examineze cauza de sub toate aspectele, prevede Statutul magistraţilor în forma adoptată de comisie.

Aceste modificări au fost adoptate în bloc după mai mult de patru ore de dezbatere, aleşii având nevoie şi de două pauze pentru a se pune de acord asupra formei pe care o vor adopta.

„Este formularea asociațiilor profesionale”, a spus preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.

Legea de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor a primit raport favorabil, miercuri în ședința Comisiei pentru legile justiției, fiind susţinută cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă, înregistrându-se şi o abţinere.

„În urma dezbaterilor şi consultărilor cu tot sistemul juridic din România (…) am reuşit să modificăm ca un prim raport al Comisiei speciale Legea 303 care vizează Statutul procurorilor şi judecătorilor”, a declarat Florin Iordache.

Florin Iordache a precizat în rândul modificărilor importante care au fost aduse legi: separarea carierelor, un principiu pe care „judecătorii şi parţial procuorii l-au îmbrăţişat”, mărirea perioadei de practică a magistraţilor la 3 ani, marirea perioadei în care un judecător/procuror trebuie să stea la nivelul unei instanţe.

„Săptămâna viitoare va fi depus un raport, urmând ca în urma dezbaterii cu amendamente admise şi respinse să fie adoptat de Camera Deputaţilor ca şi primă cameră sesizată. Senatul fiind Cameră decizională”, a spus Iordache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

32 de Comentarii

  1. Daca Statului ii revine numai dreptul, si nu si obligatia, inseamna ca aceasta ne revine noua, poporului.

    • Ai dreptate, noua poporului ne revine obligatia sa „demitem” pe acesti nemernici care schimba legile justitiei lasindu-le cum au fost facute de ordinara de Macovei!

    • iaca-ta ca efectul scrisorii Orwelliene de la State Department isi face efectul. Porcurorii trebuei salvati , cu orice pret. Inclusiv cu cel al obrazului mototolit !

  2. Ce faceti zmeilor?Si pana acum era la fel.Statul trebuie sa aiba „obligatia sa recupereze” prejudiciul nu „sa-i revina dreptul” sa recupereze prejudiciul.Si acum are dreptul si nu face nimic.Macar nu mai pretindeti ca modificati legea.Va mai puneti si lumea in cap de pomana,nemodificand nimic fundamental.Ai dreptul la o viata mai buna si ?ramai cu dreptul.Tot de prostioare va tineti .Dansati precum caii jandarmilor si in rest joc de coapse.

  3. Bai sunteți nebuni?Pai dacă nu înlocuiți sintagma :”îi revine dreptul ” cu sintagmam „ÎI REVINE OBLIGAȚIA'” degeaba modificati legile justitiei.Totul rămâne ca pan’acum și magistrații (unii magistrati)vor comite abuzuri la nesfârșit fără sa aibă cineva curaju’ sa se-nedrepte împotriva lor.În aceste conditii va doresc dvs. parlamentarilor, sa fiți abuzati,arestați ,batjocoriți, torturați de unii magistrati care lucreaza ca sclavi oe o plantatie de portocali,și pt erorile si/sau ticalosiile cărora plăteste tot prostimea jumulita de taxe și impozite.Vă doresc o pușcărie ușoară! Fiți siguri ca asta veți primi pt lașitatea voastra,o meritați din plin.Pai cum bre ,nu va e rusine,când sunt romani care-și risca viața și sanatatea în fiecare zi în timpul serviciului,alții mor pe front în teatrele de operații ca sa aveți voi cu ce sa va lăudați la summituri pe teme de apărare iar voi nu sunteți în stare sa puneți la punct niște ticăloși abuzivi care-au distrus încrederea populației în justiție. Nu va e ba sila când va uitați în oglinda?

  4. Si, in cazul acesta cine naiba este STATUL acesta? Ce institutie din tara se poate sesiza nefiind nici obligata????/ Cate chichite de scapaciuni, plural de la scapaciune o sa elaborati, parca de aceea stati acolo sa suciti firul rasucit… Cine naiba e statul asta care se indreapta catre un magistrat, sau catre un procuror? Creem inca o structura care sa echilibreze derapejele astor doua? care procuror va ancheta un coleg…. mai ales daca n-are obligativitate legal stipulata, si cu sanctiuni in caz ca n-o face si lasa asa cum stim deja toti…Imi e greatzaaaaaa! Nu mai pot, sa vina Sfarsitul Lumii asteia…. VA DAU DREAQ NU CUM VOI VA DADURATI, CI CUM VREA EL ACUM, ADICA IN CONDITIILE LUI RECENTE acum si aici. Nu se mai poate! Nu se mai poate!

  5. Iordache , și comisia au dat-o de gard … ! Le-au rupt pielea magistraților … , e mai dulce ca pînă acum viața teroriștilor din justiția romănească … ! Un participant la o emisiune tv , a încercat astăzi să afle de la Iordache ce va păți un magistrat dacă se constată că a dat o soluție cu rea credință … ! De unde … !? A amețit-o în toate pozițiile … , că … să vedem , că trebuie să se constate … , că nu vor mai fi protocoale … ! O idioțenie absolută … ! În final am aflat de la Iordache că statul POATE să se îndrepte asupra magistratului terorist … ! Și asta , numai dacă vrea el , statul … , că dacă nu vrea , cum de fapt se va întîmpla , romănul o să rămînă în continuare batjocura unor ticăloși mercenari cu salarii de multe sute de milioane ce poartă denumirea de magistrați … !

    • Ai dreptate! Nemernicii au „schimbat” legile lasindu-le cum au fost facute de tradatoarea de Macovei! Me-au mintit ordinarii astia!

    • Ei si ce ! In sfarsit ai constatat si tu ca nu prea te duce mintea si ca ai fost prostit de niste smenari profesionisti !

    • nastratin, tu ai fost prostit inca din cristelnita, da’ nu ti-ai dat seama pen’ca erai ud de tot…

  6. Imi facusem iluzii ca nu doar vor, ci si pot sa schimbe ceva…praful sa se aleaga si de ei…RIP Psd….somn usor rumane…

  7. Pesedeilor , hai ca hamsterul din Aleea Kiseleff 10 , vecin cu Ambasada Rusiei – Aleea Kiseleff 6 , si-a mai batut inca o data joc de voi ! Ati pus botul la vrajeala PSD-ului ca magistratii vor fi sanctionati pentru greseli si abuzuri ? Rau ati facut ! Pai uite de ce : in seara zilei de 29.11.2017 a fost finalizat si urmeaza sa fie redactat pana in dimineata de 30-11-2017 , raportul Comisiei speciale a lui Ciordache pe sectiunea care priveste raspunderea magistratilor . Daca in vechea legislatie textul era formulat asa : ,,… statul SE POATE indrepta impotriva magistratului care ….” , in noul pachet de legi formularea este urmatoarea : ,,…statului II REVINE DREPTUL sa se indrepte impotriva magistratului care …” ! Vedeti vreo diferenta ? Daca voiau ca magistratii sa raspunda , textul trebuia formulat la modul imperativ ! Ceva de felul ,, … statul este OBLIGAT sa se indrepte impotriva magistratului care …” ! Nu mai intru in amanunte pentru ca sa vedeti cat de complicata e procedura pentru ca statului sa ,,II REVINA DREPTUL” de a se indrepta impotriva magistratului care … ! Mai pe scurt : si in continuare niciun magistrat nu va raspunde de vreo porcarie facuta cu intentie sau nu ! V-a prostit , v-a prostit ! A cata oara ? Ce trebuie sa va mai plesneasca retina pentru ca sa intelegeti ca toata tevatura asta cu reformarea Justitiei este numai si numai pentru ca domnu’ Livu sa scape de puscarie si cu banii furati neatinsi ?

    • Asemenea hoțului care strigă , hoțiii … și prostul urlă cu gura pînă la urechi , proștii … ! Tu o faci din ambele motive … !

  8. Eu cred ca acest text poate fi modificat in plen…dar chiar si asa ar fi suficient pt ca statul sa aibe temei legal pt actiunea in regres… in drept se pedepseste atat actiunea cat si inactiunea cand vine vorba despre raspundere juridica… Daca buna credinta este prezumata ar trebui sa dam credit celor care vor declansa( dupa caz) actiunea in regres…cu alte cuvinte se vor gandi de doua ori ce risca in cazul in care exista temei legal pt o astfel de actiune dar nu o vor promova….

  9. Ne-au mintit cu nerusinare! Ori au facut blat cu penelii pedelisti, ori le este frica sa schimbe ceva! Am votat degeabe leprele astea!

    • Uite d’aia trebuie sa li se ia dreptul la vot tuturor prostilor ! Ca daca erai dastept nu ai fi votat ,, leprele astea ” ! P.S.: Cum , ai votat niste lepre ? N-ai stiut ca sunt lepre ? Pai asta este inca o dovada ca esti prost !

    • COMISIA IORDACHE , V-A SFIDAT CU DISPRET PE VOI , CEI CARE I-TI VOTAT …DAR IN ACEEASI MASURA I-A SFIDAT SI PE CEI CARE NU I-AU VOTAT ….PT. CA PROBLEMA RASPUNDERII MAGISTRATILOR , ESTE O PROBLEMA DE MARE GRAVITATE PT. NOI TOTI !!! AU FOST ATIT DE LASI !!! MAI MULT , AU ACORDAT ” PRIVILEGII ” STRIGATOARE LA CER ….SALARII URIASE …PENSII SPECIALE URIASE…MEDICAMENTE GRATUIE…SPITALE GRATUITE…PT. TOTI MEMBRII FAMILIEI ….12 CALATORII ANUALE GRATUITE !!!

  10. O scena excelenta, am vazut-o ieri la TVR 1, cu Imagini de la discutiile cu Magistratii in Comisia lui Ciordache, pe tema „Raspunderii magistratilor”!
    O dna Judecator de la CSM a zis asa:
    „Daca vorbim despre Raspunderea magistratilor, TREBUIE sa vorbim si despre RASPUNDEREA celor Aflati in alte Institutii ale statului Roman”, se referea la Parlament si Guvern!
    Repede i-a taiat-o Eugen Nicolicea, care a mai si Jignit-o in stil PSD, spunandu-i ca e „agresiva si aroganta”!!
    Rusine, hotilor, ati FURAT timp de 27 de ani si NU ati avut nici o RASPUNDERE!
    Are DREPTATE Judecatoarea de la CSM, sa RASPUNDETI si voi, TOTI TREBUIE sa RASPUNDA, nu numai Judecatorii!
    TOTI
    Rusine!

  11. Farfuridi in „O scrisoare pierduta” a lui nenea Iancu: „Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic, sau, sa nu se revizuiasca primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume…in punctele esentiale!! Am zis!!”. Dv., dragi cititori ce ziceti? Ar mai fi ceva de adaugat sau de comentat??

    • Ar mai fi ! Ca in Romania prostia e incurabila ! De 28 de ani ii mint si ii prostesc pe romanii verzi si mandri haita asta care isi zice ba PCR , ba FSN , ba FDSN , ba PDSR , ba PSD si romanasii ii voteaza in draci !

  12. Acesta este statul de drept construit de cozile de topor ale strainilor in Romania. Nimeni nu mai are incredere in justia din Romania care este un sac fara fund si care consuma toate resursele financiare ale poporului roman cu incredere zero. Oamenii isi fac singuri dreptate cu furci ,topoare si bate in trafic. Nimeni nu mai respecta pe nimeni. Huuo statului secant!

  13. INDRAZNESTE SA CREZI ! Hahahahahahahahahahahahahahahahaha …….. !

  14. O zicere veche spune cam așa … ,, râzi ca proasta-n târg ” … !

  15. Adica nu s-a schimbat nimic!
    Ticalosilor de ce ati schimbat forma initiala a lui Tudorel?
    Sistemul v-a impus aceasta schimbare?
    Sunteti niste ticalosi!
    Nu mai meritati votul popular!

  16. Minunatul și curajosul nostru Prim ministru în loc să adopte prin asumare Legile justiției așa cum au fost gândite de domnul profesor Toader adică cu cap și coadă, le-a trimis la Parlament pentru desființare. Și așa Victoriosul PSD a mai ratat un obiectiv pânând sub semnul întrebării sparanțele celor care l-au votat ca este capabil să reformeze și democratizeze instituțiile României.

  17. Procurorii ar trebui sa raspunda pentru greseli asa cum raspund si medicii printr-un sistem propriu de asigurare pentru rele practici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.