Noul medicament „minune” și plasma, acum și în România

pat, bolnav, imunoterapie

Remdesivirul e medicamentul în care îşi pun acum speranţa cei care se luptă cu COVID-19. Remdesivir și plasmă sunt folosite și în țara noastră.

UPDATE Trei pacienţi aflaţi în stare critică în secţia ATI a Institutului „Matei Balș” au primit plasmă hiperimună de la un donator vindecat de Covid 19.

„Această plasmă este pregătită la fel ca şi alte produse din sânge la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereză, şi pe urmă se administrează prin perfuzie acolo unde este nevoie. Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, este adevărat că efectele se vor vedea în zilele următoare”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”.

Medicii au administrat plasmă prin perfuzie ca tratament ajutător, pe lângă alte terapii antivirale. Pacienţii vor primi plasmă timp de 2-3 zile la rând.

„Pentru fiecare pacient în parte se alege doza corespunzătoare şi varianta cea mai bună (…) pentru că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în calcul având în vedere că e un pacient cu stare generală gravă şi aici vorbim şi de multe dezechilibre care sunt la nivelul organismului”, a mai spus Adrian Marinescu.

Acest tip de tratament este folosit cu rezultate bune în peste 30 de ţări. România are acum 4 aparate de plasmafereză donate de o firmă privată.

Totodată un pacient român a început un tratament un Remdesivir, la Matei Balș. Anunțul a fost făcut joi seara de managerul unității medicale, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

„Am administrat plasmă de convalescenţă la un pacient din Terapie Intensivă. (…) Se practică doar în Terapia Intensivă, nu se practică pe secţii obişnuite. Programul a demarat, a fost pus în practică. (…) Toate lucrurile funcţionează în conformitate cu tot ce trebuie din punct de vedere legal, avem cadrul legislativ şi am trecut la administrarea ei. În momentul în care avem cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Am tratat şi primul pacient cu Remdesivir”, a declarat profesorul Streinu-Cercel joi seara într-o intervenție televizată la Digi24.

Doze cu Remdesivir sunt și la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

„Am primit ca tratament campasional, remdesivirul, alaltăieri, iar de ieri am început să îl introducem la pacienţii de la terapie intensivă, care sunt cu forme grave de boală. Deocamdată nu vă pot spune ce eficienţă are. Va fi administrat timp de zece zile, la nouă pacienţi, după care vom analiza rezultatele şi vom putea trage o concluzie. Acest medicament ar trebui să îmbunătăţească starea clinică şi, să sperăm, să salveze vieţi”, a spus medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.

Remdesivirul este un antiviral care a fost folosit în epidemia de Ebola. Iar acum câteva studii i-au demonstrat eficienţa şi în infecţia cu coronavirus. E prematur să se spună dacă e sau nu cel mai bun tratament împotriva COVID-19, dar cert e că nu are efecte adverse notabile.

„Este o dispută la nivel internaţional. Americanii spun că este deosebit de eficient, că au rezultate foarte bune, se studiază şi în Europa, aparent cu rezultate bune, în schimb chinezii spun că nu au deloc rezultate cu acest medicament. Ei au rezultate cu medicamentele produse la ei în ţară. Cred că este şi o dispută economică între marile puteri. Noi nu intrăm în această dispută. Noi sunte bucuroşi dacă putem primi aceste medicamente pentru că reprezintă o şansă pentru pacienţii noştri”, a adăugat doctorul Virgil Musta.

Remdesivirul este recomandat în cazul pacienţilor cu coronavirus în stare critică, dar care nu au boli renale sau hepatice grave. Medicamentul a ajuns în atenţia opiniei publice, după ce Donald Trump a cerut să fie aprobat urgent, pentru că are rezultate bune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Dar la „Matei Bals” de ce nu ! Ai ! Ca este in Bucuresti unde Primar General si Primari de Sector sunt toti de la PSD unde nu a „murit” 62.000 de „revolutioneri” ca in Timisoara ! R-ar mamaicutza voastra a dracutzului de derbedei care ati bulversat si nenorocit atata lume. Lasa ma ca ne vindecam si fara voi ! Stim noi cum ! Oparitilor si urdurosilor care ati innebunit lumea de parca a dat strechea in voi si nu un amarat de virus care singur nu poate omori nici macar o musca daca nu e „ajutat” la greu de cancere, hepatite in ultime faze, etc….?! Sictir derbedeilor si speculantilor de pe clisura…ca nu toata lumea e proasta !.

  2. O SANSA !!,NU-I TOTUNA CU UN TRATAMENT SAU O PROCEDURA CONFIRMATA .
    REMDESIVIRUL UTILIZAT CA SI ANTIINFLAMATOR LA COVID NU-I DECAT O TESTARE FACUTA PE COBAII ROMANI,VEZI INFORMATIILE COMPLETE NU CELE CENZURATE .O SANSA NU-I O CERTITUDINE ,NU-I UN TRATAMEMT ESTE O INCERCARE. SE VAND SPERANTE !!.

  3. Remdesvir dat in dozele pentru coronavirus, te omoară la inimă, ficat, rinichi, și nervi.. Deci acum de ce ai murit de fapt nu prea contează. Important e să nu apuci virusul, căci tratamente nu sunt și nu vor exista..A sta e cert, sigur, poate ca moartea.

  4. Vă exprimați și vă dați cu părerea că niște „ciobani”! Toți vă pricepeți, toți știți modul de acțiune al produsului dar habar n-aveti pe ce lume trăiți … Cititul pe Google e una, știință de carte e alta !

  5. Nu toti lauda remdesivirul.unii chiar vorbesc ca are efecte colaterale grave și eficienta nulă. Dar dacă in romania e ordin să lauzi orice trimit americanii mai sunt destui oameni cu discernământ și informații din terte surse astfel ca fiecare este liber sa nu creada in experimentele ricanilor. În ucraina ei au doar vreo 15 biolaboratoare militare.probabil bine dotate.oare pentru ce.

  6. Editat
    Ati descoperit gaura la covrig, o faceau la Spanish Flu acum 100 de ani !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.