Nu e glumă: Insecte lăsate să se dezlănţuie în numele… artei

O altfel de artă. Personalul de curăţenie de la o galerie din Amsterdam a primit ordin să lase insectele să se ”dezlănţuie” în numele artei.

Ca parte a unei expoziţii care explorează schimbarea percepţiei asupra insectelor în artă şi ştiinţă de-a lungul timpului, muzeul naţional din Amsterdam a permis ca în ultimele trei luni acestea să se ”dezlănţuie” în toate crăpăturile şi colţurile sale.

Julia Kantelberg, curator adjunct, a declarat că au fost încurajaţi de Tomás Saraceno, un artist argentinian stabilit la Berlin, ale cărui lucrări apar în cadrul expoziţiei, să preţuiască acumularea de pânze de păianjen oriunde ar apărea acestea.

Pânzele sunt tratate, a spus ea, ca piese de artă, pentru a fi venerate, ca şi cum ar fi lucrările lui Rembrandt sau Vermeer, potrivit The Guardian.

„Saraceno ne-a provocat să recunoaştem pânzele de păianjen cu care coabităm deja în Rijksmuseum”, a spus ea. „Acest lucru a însemnat că a trebuit să ne schimbăm procedurile şi să ne lărgim perspectivele: nu să îndepărtăm păianjenii şi pânzele lor din zonele publice. Cu trei luni înainte de deschiderea expoziţiei, oamenii de serviciu au fost rugaţi să nu îndepărteze păianjenii şi pânzele lor. De atunci, mă plimb săptămânal pentru a observa unde au început să apară pânzele – un mod foarte diferit de a privi în jurul clădirii pe care o cunosc atât de bine”.

Cei care vor vizita muzeul pentru expoziţia care se va deschide la 30 septembrie vor explora modul în care atitudinile s-au schimbat de-a lungul timpului şi vor fi, de asemenea, invitaţi să îşi reconsidere propriile sentimente faţă de insectele de toate formele şi dimensiunile.

Printre lucrările expuse se numără pictura lui Albrecht Dürer din 1505 a unui cărăbuş cerb, cu cleştele ridicat. Descriind expoziţia, Kantelberg a declarat: „Intri într-o cameră din Evul Mediu, apoi treci prin perioada modernă timpurie, unde, odată cu inventarea microscopului, se deschide această întreagă lume. Oamenii de ştiinţă şi artiştii sunt fascinaţi de frumuseţea şi ingeniozitatea acestor animale mici. Şi apoi, la finalul expoziţiei, intri în această cameră foarte frumoasă, aproape în întregime întunecată, cu o mare lucrare de Tomás. Aşa că este cu adevărat piesa centrală a acelei încăperi”.

Sculptura lui Saraceno este realizată din mătase ţesută de patru specii de păianjeni care sunt locale în atelierul artistului din Berlin. „Mi se pare din ce în ce mai dificil să spun că este sculptura mea”, a spus el, sugerând că păianjenii ar trebui să fie recunoscuţi ca fiind ei înşişi artişti.

O scrisoare deschisă pentru drepturile nevertebratelor, scrisă de Saraceno şi plasată lângă una dintre pânzele care au apărut în muzeu în ultimele săptămâni, pledează pentru convieţuirea cu insectele târâtoare, în loc să le privim ca pe nişte dăunători.

Saraceno, care permite păianjenilor să se dezvolte în propria casă, a sugerat că oamenii sunt cei care trăiesc în lumea păianjenilor şi nu invers.

Alte lucrări expuse includ o instalaţie numită Casa Tomada a artistului columbian Rafael Gomezbarros, care prezintă un roi de furnici sculpturale gigantice.

Expoziţia, Clara şi creaturi târâtoare, va fi deschisă până la 15 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Mdaa,
    Sint Gandacii Miei – Agenti Trotskisti – infiltrati in Numele Artei in Toate Straturile de Putere ale Noului CCCP.
    Se Lucreaza Intens la Alegoria Apocalypsei Nukleare.
    LUCIFER O CERE !

  2. O lume, nebuna, nebuna de legat. O minte intesata cu insecte cu poate gândi decât în termeni de insecta.

  3. Saracul Rubens … amaritul de Van Gogh … nici nu stiu ce au pierdut … De fapt ma intreb sincer daca digerarea unei trufandale din astea de pe pereti, aflata in meniul pregatit pentru noi de tanti Ursula, nu ne va cadea „greu” la stomac …

  4. Pai daca o sa indragim insectele asa de mult n-o sa ne mai vina sa le mancam si astia de la UE ne spun ca trebuie sa ne obisnuim sa mancam insecte.
    Cred ca „Climate Change”-ele asta duce la scaderea IQ-ului in Europa in mod vertiginos.

  5. Poza arata furnici adunate si lasate, cica liber la plimbare, dar nu sunt in aer liber cum traiesc obisnuit. Mai stiu cate ceva si de olandezia, la cate se consuma si ce mentalitate exista in acea tara, nu ma mira modul in care gandesc, in schimb ma mir cum de nu s-au infratit cu ukraina! Ambele au cam aceleasi caractere si manifestari, atitudini si obiceiuri, afaceri pe orice si puncte comune pentru resursele din escrocherii si furaciuni inclusiv din prostitutie. Unde se relaxeaza mai bine si excentric cetatenii din olanda mai ales coloratii adepti ai sexului total fara pretentii pentru ca se intra pe shengen sau pasaport in ucraina dar ukraina doar cu pasaport si destui bani ? Ghici ukraina, cine e?! Si pot continua!

  6. ” pentru a fi venerate,” fiecare cu Dumnezeu lui. Asta simt, cred le urez multa sanatate, e posibil ca unele insecte sa le produca alergie sau moarte…ce nu fac unii pt credinta lor…

  7. Cand nu ai idei si te strofoci sa pari interesant incerci sa sochezi cu tot felul de tampenii.

  8. altrahat pe pereti, nu? dar ceva „spirit cooking”, nu? viermi, sange si alte vome? pure art peeps! pure art !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.