”Nu este o soluție să bem din cupa otrăvită a lui Erdogan”

Criza refugiaților nu va fi rezolvată de UE prin semnarea unui pact cu un regim tot mai autoritar, scrie într-un editorial publicat de The Guradian Guy Verhofstadt, liderul grupării ALDE din Parlamentul European.

Liderii noștri europeni tot mai disperați nu reușesc să dea un răspuns colectiv eficient la criza crescândă a refugiaților. În loc să conceapă o strategie pentru a-i proteja pe cei care fug de barbaria lui Assad, a Statului Islamic și a aviației ruse, liderii sunt obsedați să conceapă un sistem pentru a ”opri fluxul” – cu alte cuvinte să-i împingă pe refugiații disperați înapoi în Marea Egee.

La Summit-ul UE-Turcia de luni, premierul turc Ahmet Davutoglu, le-a oferit liderilor europeni o iluzorie „soluție rapidă”, au crezut ei, în schimbul unor concesii. Principiul de bază ”unul intră, altul iese” este că imigranții economici sau refugiații sirieni traficați pe o insulă grecească vor fi expulzați în Turcia. Pentru fiecare sirian trimis înapoi în Turcia din Grecia, un alt sirian va fi acceptat de țările UE și distribuit potrivit unui sistem de cote. Se pare că și UE, și Turcia vor să accepte târgul și săptămâna viitoare poate fi încheiat un acord, însă liderii europeni ar trebui să aibă grijă ce-și doresc.

Sunt o serie de motive pentru care această abordare nu este doar imorală, ci este profund greșită. În primul rând, expulzările forțate în masă sunt ilegale conform Convenției ONU din 1951 asupra refugiaților. Acest tratat a fost semnat și promovat de UE. Articolul 19 al cartei europene a drepturilor fundamentale arată că ”expulzările colective sunt interzise”. ONU a arătat deja limpede că expulzările în masă nu respectă legislația internațională. Știm că Turcia are un istoric înfricoșător în privința drepturilor omului și are un sistem de zil nefuncțional. Sunt dovezi că Turcia îi expulzează cu forța pe sirieni înapoi in Siria. Oare Europa chiar vrea să fie responsabilă de o asemenea evoluție?

Având în vedere că în același timp plătim Turcia pentru a opri fluxul spre Grecia, am putea ajunge la concluzia că liderii UE încearcă în mod deliberat să creeze un sistem prin care să se asigure că Europa nu mai trebui să primească refugiați, în ciuda obligațiilor internaționale, inclusiv a convențiilor de la Geneva. Este profund eronat.

Alte prevederi ale acordului cu Turcia oferă o serie de concesii, inclusiv mai mulți bani, negocieri de aderare accelerate și eliminarea vizelor începând din iunie. Sunt aspecte foarte problematice, având în vedere situația drepturilor omului care se deteriorează în Turcia și campania brutală a guvernului împotriva libertății presei.

Cu doar o săptămână în urmă am văzut ocuparea revoltătoare a celui mai mare ziar independent din Turcia, Zaman. Prioritatea UE trebuie să fie să împiedice ca Turcia să devină un regim autoritar și să folosească procesul de aderare la UE, la care este parte, pentru a întări drepturile omului și buna guvernare.

În schimb, eliminând vizele pentru un spațiu Schengen care se prăbușește, vom fi complici la victoria politică a președintelui Recep Tayyip Erdogan. Orice acord trebuie să includă angajamente care să ducă la eliminarea abuzurilor împotriva presei și a libertăților civile.

În loc să încercăm să externalizăm problemele noastre semnând un tratat riscant cu Turcia, ar trebui să luam problema în propriile noastre mâini trecând la acțiuni imediate. Prima acțiune ar trebui să fie crearea rapidă a unui serviciu european de pază a frontierei și a coastei bine finanțat, capabil să gestioneze frontiera externă a UE și să proceseze cererile de azil, în loc să ne bazăm pe faptul ca Turcia va face asta pentru noi.

În al doilea rand, în loc să oferim Turciei miliarde de euro, acești bani ar trebui dați direct Agenției ONU pentru Refugiați, pentru a construi facilități pentru educație și traiul oamenilor blocați în taberele pentru refugiați.Si ar trebui să ne străduim mai mult împreună pentru a găsi o soluție politică la conflictul din Siria și să acționăm și mai mult pentru a restrânge agresiunea militară rusă, căzând de acord asupra unor sancțiuni UE mai dure împotriva Moscovei.

UE este o comunitate a națiunilor care, în ciuda faptului că au fost distruse de două războaie mondiale și separate de Războiul Rece, au reușit să se pună de acord pentru a aduce pacea, securitatea și prosperitatea timp de o generație. În ciuda eșecurilor ei, UE a reușit să atingă aceste obiective.

Unul dintre motivele pentru care a reușit a fost că UE nu a fost doar o uriașă piață internă, așa cum premierul David Cameron și mulți alții isi doresc să devina. A fost și trebuie să continue să fie o comunitate a națiunilor unde drepturile fundamentale sunt protejate și încurajate. Pe cât de mult este o zonă de liber schimb, pe atât de mult este și o comunitate de valori.”

Greșim dacă ne gândim că Turcia ne poate rezolva problemele crizei refugiaților; nu poate. Doar o abordare europeană bazată pe solidaritate poate face asta. Subscriind la acest acord cu Turcia va însemna să facem bucăți ordinea legală pe care Europa a ridicat-o din ruinele celui de Al Doilea Război Mondial. Nu este o soluție să bem din cupa otravită a lui Erdogan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.